Moderator/ica: Bobi

shlauf je napisao/la:HOMOLOGACIJA
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

adnan798 je napisao/la:shlauf je napisao/la:HOMOLOGACIJA
DA PRIZNAM MOJA GRESKA HOMOLOGACIJA
poznanik je napisao/la:adnan798 je napisao/la:shlauf je napisao/la:HOMOLOGACIJA
DA PRIZNAM MOJA GRESKA HOMOLOGACIJA
Homologizacija...
adnan798 je napisao/la:pa dobro hocemo li se sada stalno ispravljat kako god znase na sta se misli ako ne znas da pomognes nemoj ni postat ne znam koji vam je ku... kako se god pise neka se pise ne znam stvarno koji vam je klinac sto se tice ispravljanja svi se pravite pametni hajde da vas cujem koliko ste pametni pa mi odg na moje pitanje...
Homologizacija vozila u BiH uređena je "Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH" iz 2006. godine, prema kojem je kasnije donesen "Pravilnik o homologizaciji vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila" 2008. godine, koji je dopunjen "Odlukom o posebnim vrstama za koje se ne provodi postupak pojedinačne homologizacije vozila", 2011. godine.
Pravilnikom iz 2008. god. odobreno je da se homologacija vozila za posebne vrste uvoza ne provodi u slučajevima:
- kada vozila uvoze članovi diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država u BiH, i koja će imati reg. oznake tog diplomatskog ili konzularnog predstavništva,
- kada se gornja vozila stavljaju u prodaju u BiH, nakon isteka privremenog uvoza za ta vozila, u skladu s odredbama reciprociteta Bečke konvencije,
- za vozila muzejske vrijednosti (vozila starija od 30 godina), te iznimno vozila kojima takav status odobri resorno ministarstvo,
- za vozila kategorije M1 (motorna vozila za prevoz putnika koja osim sjedišta vozača imaju još najviše 8 sjedišta - tarifna oznaka 87.03), vozila kategorije N1 (motorna vozila za prijevoz tereta čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t. - tarifna oznaka 87.04) te vozila kategorije L (mopedi, motocikli, tricikli, četverocikli - tarifna oznaka 87.11), a koja radi preseljenja uvoze fizičke osobe koje su neprekidno boravile u inozemstvu najmanje tri godine, uz uslov da su ih lično ili članovi njihovog domaćinstva u inozemstvu posjedovali ili koristili najmanje godinu dana do dana useljenja ili povratka u BiH, i da se ta vozila uvezu u roku od 12 mjeseci od dana useljenja ili povratka,
- vozila koja uvoze fizičke osobe s prebivalištem ili boravištem u Bosni i Hercegovini, stečena na osnovu pravomoćnog sudskog rješenja o nasljeđivanju.
Ova sva nabrojana vozila svakako moraju biti registrirana u MUP-u, nakon provedene tehničke kontrole i ocjenjivanja njihovog stanja.
Odlukom o poesbnim vrstama uvoza iz 2011. godine, holomogizacija pojedinačnih vozila ne provodi se za:
- vozila koja ne podliježu postupku registracije i nisu namijenjena za kretanje javnim cestama,
- vozila specijalnih namjena, donirana iz inozemstva općinskim, kantonalnim, entitetskim ili državnim tijelima ili organizacijama,
- vozila koja su po svojim konstrukcijskim karakteristikama posebno prilagođena za prevoz osoba s invaliditetom.
Sva ostala vozila podliježu homologizaciji.
viewtopic.php?f=4&t=93438&p=6666740#p6666740
adnan798 je napisao/la:Naime dobio sam na poklon automobil iz Njemacke godiste je 2000 i sada zelim da ga prevedem na nase table.Otisao sam da obavim hologaciju i rekli su da ga ne mogu uvesti u BIH.U saobracajnoj stoji da je auto D3 i malo sam potrazio po netu i nasao da ako u saobracajnoj stoji u malom kvadraticu od broja 30 do broja 36 da je to auto EURO3. U mom slucaju pise broj 30 sto bi trebalo da bude EURO 3 norma.Je li neko imao slicnih problema i sta da radim?????
http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/1329/6/1/1/
To je taj link gdje sam nasao gdje treba da pise od broja 30...
možda i ne trebaš pitat-vidjet ce on ovo pa ce ti pojasnit 
adnan798 je napisao/la:Naime dobio sam na poklon automobil iz Njemacke godiste je 2000 i sada zelim da ga prevedem na nase table.Otisao sam da obavim hologaciju i rekli su da ga ne mogu uvesti u BIH.U saobracajnoj stoji da je auto D3 i malo sam potrazio po netu i nasao da ako u saobracajnoj stoji u malom kvadraticu od broja 30 do broja 36 da je to auto EURO3. U mom slucaju pise broj 30 sto bi trebalo da bude EURO 3 norma.Je li neko imao slicnih problema i sta da radim?????
goran16v je napisao/la:Ja sam provjeravao za neki Mercedes C klasu, odvezem auto na masinski fakultet i pitam:
- Dobar dan. Jel vi radite homologaciju vozila kod uvoza?
- Radimo.
- Dovezao sam Mercedes C, onaj crni ispred, a evo saobracajna, mozete li provjeriti da li moze proci homologaciju?
- Ne mozemo mi to tako
- Kako to?
- Pa ne mozemo mi za svaki auto znati da li ce proci ili nece?
- Pa sta da radim?
- Vozi u Mercedes servis i nek ti oni daju papir da li prolazi ili ne prolazi, a mi cemo taj papir uvaziti i zavrsiti homologaciju
Sofisticiran proces nema sta
Krone je napisao/la:goran16v je napisao/la:Ja sam provjeravao za neki Mercedes C klasu, odvezem auto na masinski fakultet i pitam:
- Dobar dan. Jel vi radite homologaciju vozila kod uvoza?
- Radimo.
- Dovezao sam Mercedes C, onaj crni ispred, a evo saobracajna, mozete li provjeriti da li moze proci homologaciju?
- Ne mozemo mi to tako
- Kako to?
- Pa ne mozemo mi za svaki auto znati da li ce proci ili nece?
- Pa sta da radim?
- Vozi u Mercedes servis i nek ti oni daju papir da li prolazi ili ne prolazi, a mi cemo taj papir uvaziti i zavrsiti homologaciju
Sofisticiran proces nema sta
naravno, moras dobiti prvo potvrdu proizvođača, to se zove homologacija tipa vozila, na osnovu koje ćeš tek dobiti homologaciju pojedinačnog vozila....
whow je napisao/la:U ovoj Bosni ( i Hercegovini) se od svega pravi cirkus i lopovluk sve korumpirano i kvarno pocev od guzonja koji godinama nisu u stanju formirati vjece ministara preko opstinskih shtakora koji jedu pizze i cevepa po kancelarijama ispijaju kahve i pushe po hodnicima pa sve do priskolovanih "majstora" koji se ponasaju poput doktora nauka . Strava i uzas. Zasto se onda cuditi u vezi nejasnoca u procesu homologizacije . Pa upravo te nedorecensoti i nejasnoce su idealne za razvijanje korupcije , ganjanje stela i sredjivanje papira. Dakle kad sam vrh vlasti radi protiv interesa vlastite drzave i naroda zasto bi bilo bolje i sa ostatkom birokratije.
oplakah ocam'

HAVANA je napisao/la:Nista,kao i u drugim zemljama.Cekaces malo duze potvrdu iz druge zemlje i zavrsices ako zadovoljava euro norme.Radio sam ja hondu.
Trenutno korisnika/ca: Qler i 4 gostiju.