Hlađenje laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator/ica: Bobi

Hlađenje laptopa

PostPostao/la Intimus dana 19/02/2012 20:55

U pitanju je laptop hp pavilion dv7 XE286EA, procesor i5 na 2,66 GHz, 8 GB RAM-a; OS Win 7 Home Premium.
Malo uvoda:
Prije otprilike godinu i po kupio kupio sam laptop sličnih karakteristika, razlika je bila samo u taktu procesora - isto i5 samo na 2,4 GHz. Taj prvi laptop koristio sam neka 3-4 mjeseca, a onda je počeo da se prekomjerno grije. Pokušavao sam na internetu da nađem neke informacije i sve što sam uspio pronaći je otprilke u stilu da im to hlađenje nije baš najbolje riješeno i da su ti modeli inače pomalo bučni. Nakon tog neprijatnog saznanja probao sam da stvar donekle popravim sa ponovnim podizanjem sistema i skidanjem suvišnih programa, ali problem je ostao. Tako je radio još nekih 15-ak dana da bi jedan dan potpuno "zaribao" i kod podizanja sistema davao je poruku da je fan (ventilator) neispravan i da ga odnesem na servis. Rečeno - učinjeno... i kako to već u praksi bude, 47-i dan nazovem servis, kažu da se ne može popraviti, a obzirom da je u garantnom roku isporučiti će mi drugi laptop - ovaj što sad imam.
Btw laptop sam platio oko 2.500 KM; pofine pare i za iste se čovjek nada da će dobiti nešto zaista kvalitetno.
(iako je malo poduži uvod ima veze sa temom - pitanjima, jer očito da im je ovo stvarno nekakva slaba tačka)

Odmah nakon podizanja sistema na novom laptopu primjetio sam da fan ponovo pravi buku, ovaj put u nekim talasima. Dakle, nakon što postigne radnu
temperaturu fan počinje hladiti, ali u nekim baš iritirajućim intervalima. Kad dodirnem laptop temperatura baš i nije prevelika. Ali, čim počne malo jače (glasnije) raditi ušuti se par sekundi, a onda "huuuuuuu" punom snagom, pa opet, pa opet... Hajd' dobro kad čitam nešto lagano, ali kad trebam nešto raditi sa potpunom koncetracijom užas živi! Odmah sam zvao servis, serviser reče da je to normalno da se čuje i da je čak dobro što fan odmah reaguje da se ne bi pregrijao.

Obzirom da na laptopu ne igram igrice,već ga uglavnom koristim za surfanje internetom, word, excel i poneki film... sve to ne bi trebalo biti preveliko opterećenje za njegove sasvim solidne performanse.

Pitao sam u jednom servisu da otvore i očiste fan; tražili su 50 KM, ali ovo vjerovatno ne bi dugotrajno riješilo problem.

Pitanja:
1. Koliko znam radom fan-a upravlja BIOS, ne bih nešto čačkao po tome, jedino ako ima neka novija i bolja verzija?
2. Može li se išta softverski učiniti da se poboljša rad fan-a, nešto u smislu ujednačenog rada. Ne bi me toliko
nerviralo da radi ujednačeno u nekim razumnim intervalima, ovako me živa isprepada i živce mi pojede!?
3. Postoji li neki pouzdan programčić - alat da prati temperaturu jezgra procesora? Imao sam neki tamo u gadgets,
ali mi je nakon par dana počeo javljati nekakvu grešku pa sam morao da ga deinstališem!
4. Koliko mi u ovome može pomoći cooling pad? Namjerno sam ga ostavio za kraj, jer u pitanju je 17,3" ekran, pa
još cooling pad, podosta nezgodno za nošenje. Ako može pomoći, koji mi preporučujete (prvo kvalitet, a onda
cijena) i gdje da kupim?

Možda malo predug uvod, ali pokušao sam da dam što više korisnih informacija. Siguran sam da na ovom PF-u mogu čuti dosta dobrih prijedloga, pa bih zamolio za pomoć! :sax:
Avatar
Intimus
 
Postovi: 818
Pridružen/a: 22/09/2009 22:22
Lokacija: rahmetli sa-x

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la dragan.s dana 19/02/2012 22:53

Imaš ovdje:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft ... 1&sw_lang=

novi BIOS koji pod poboljšanjima navodi "-Provides enhanced thermal management. " što bi trebalo riješiti tvoj problem. Update BIOS-a se pokreće iz Windows-a.
dragan.s
 
Postovi: 1517
Pridružen/a: 04/07/2009 00:34

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la Intimus dana 20/02/2012 00:59

Istalisao sam. Zasad, čini mi se, radi malo tiše i stabilnije. Ima doduše još poneki "ispad" onog iritirajućeg "huuuuuu", ali dosta rjeđe. Sačekaću još neko vrijeme do konačnog zaključka. U svakom slučaju HVALA!! :thumbup:
Avatar
Intimus
 
Postovi: 818
Pridružen/a: 22/09/2009 22:22
Lokacija: rahmetli sa-x

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la eyesburn dana 20/02/2012 09:22

znači još jedan u moru hp laptopa sa problemom pregrijavanja...

definitvno izbjegavati.
Avatar
eyesburn
 
Postovi: 1492
Pridružen/a: 05/08/2008 13:14
Lokacija: Pajboca

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la tag33 dana 20/02/2012 12:16

skoro svaki laptop ti ima problem povecanja temperature nakon nekog vremenskog perioda. Na 3 laptopa koja sam imao, skoro uvijek je problem bila prasina tako da ti savjetujem da ako mozes ikako, uzmes sarafciger i fino da ocistis to. I pokusaj da ne stavljas laptop na kauc,krevet itd.jer mu blokiraju dotok zraka, pri cemu se i drasticno povecava temperatura.
Avatar
tag33
 
Postovi: 768
Pridružen/a: 19/02/2012 15:19

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la Qler dana 21/02/2012 09:44

Ja sam sinoc u 12 sati rastavljao HP 6820s jer me vise toliko nervirao bukom da ga nisam imao zivaca slusati. Skinuo tastaturu, uzeo usisivac i raspuhao vent. E posto je bilo kasno :) ne znam je li do mene ili je stvarno malo tisi :)
Avatar
Qler
 
Postovi: 14217
Pridružen/a: 18/10/2004 14:49
Lokacija: Sarajevo

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la Intimus dana 22/02/2012 03:19

Gledao sam i ja neki klip na youtube kako tip rastavlja hp dv7, ali me brzo prošla volja da bih sam pokušao. Kao prvo, fan mu je smješten baš negdje u samom središtu, pa bih morao cijeli rastaviti da bih došao do njega. Drugo, što me još više zabrinulo je to što pominju mogućnost da se laptop "sprži" - kako sam ja shvatio opasnost od statičkog elektriciteta! Iako sam po prirodi izuzetno radoznao i gotovo da nema uređaja koji nisam pogledao iznutra (nekad uspijem, nekad ne uspijem sve vratiti na svoje mjesto :oops: :mrgreen: ), ne bih se igrao; radije ću platiti ako baš budem morao.
U prethodnom mom postu naveo sam da je nadogradnja BIOS-a (sa F.13 na F.29), već dala neka poboljšanja.
Drugo, vjerovatno ću morati da ga odnesem na čišćenje u servis.
Treće, mislim da ću morati kupiti cooling pad i tako mu pomoći da se rashlađuje. Moj prethodni hp Compaq imao je barem stražnje nogare koje su se mogle podići i tako odvojiti laptop neka 3-4 cm od podloge. Ovaj to nema pa mi miriše na to da je to namjerno izostavljeno. Mislim da će ventilatori cooling pad-a kupiti na sebe dobar dio čestica prašine, valjda bi ih ubuduće trebalo manje biti na fan-u.
Ima li prijedloga kakvih za izbor cooling pad-a?!
Četvrto, a možda je trebalo biti prvo, moj brat je prije 2 godine kupio sličan laptop u Švedskoj (hp dv7, i5 2,27 GHz čini mi se). Ako bi slušao njegov ventilator, ne bi znao ni da li je laptop upaljen?! Dabogda da ovi nisu "na kilu" kupovani i nama ovdje po europskim cijenama "tušeni"!!?? :x Nikad više ovdje!!
I peto, malo mi je lakše sad kad znam da nisam jedini. :mrgreen:
Hvala svima! :thumbup:
Avatar
Intimus
 
Postovi: 818
Pridružen/a: 22/09/2009 22:22
Lokacija: rahmetli sa-x

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la Nermin_BH dana 22/02/2012 15:10

Takva je ta serija Pavilion dv7 grije se puno, nisu dobro riješili to zagrijavanje možda ti na prošlom laptopu nije bila fino postavljena termalna pasta.
Nermin_BH
 
Postovi: 1113
Pridružen/a: 03/01/2011 19:07

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la seneka dana 05/03/2012 20:20

Nije samo pitanje Pavillion serije, 90% laptopa ima problem sa hljađenjem, inače Pavillion je najbolja linija od HP-a, i više se prave za USA tržište, kod nas su rijeđi, kod nas uglavnom dođu smeća tipa HP Compaq, i uglavnom laptopi pravljeni za SE područje su shit, zato ima Toshiba za SE regiju, i za WE...

Problemi su najčešće vezani za stvari tipa, podloga na kojoj laptop držimo, većina nas voli zalegnuti u krevet, pa postaviti laptop sebi na dekicu, jorgna, ili šta već, a to su materijali koji jako privlače prašinu i začepe otvore za normalno strujanje zraka, ovo radimo konstantno, tako da i ne primjetio u međuvremenu, da laptop kao da je avion posto, ko da unutra ima propeler, a ne ventilator, i da se počeo zagrijavati!

Svi moderni laptopi, a i desktop MB, imaju ugrađenu tzv. smart fan kontrolu, tj. da u BIOS-u možeš odabrati profil za FAN, skladno tome kako radi CPU, tipa turbo, silen, normal, etc. , ova opcija SMART Q-FAN je jako dobra, jer kontroliše fan of cpu-a, tako da on povećava broj obrtaja kod visočije temperature i obrnute, smanjuje broj obrtaja kod normalne temp.

Savjeti koje bi mogao uraditi su sljedeći:

1. Ako nisi siguran kako rastaviti tvoj laptop, odnesi ga u neki kvalitetniji servis za laptope, da ga rastave, fino usisaju svu prašinu sa ventilatora, ploče, etc.

2. Promjena termalne paste na CPU, chipset, vga ako je integrisana ili pak ugrađena, jer zagrijavanje ne dolazi samo od 1 komponente, automatski se i ploča zagrijava ako recimo grafička "diže" svoju temp, i sl. , zato pastu zamijeniti na sve ove 3 komponente koje sam naveo. Ovo će preporoditi laptop, iz razloga što je preporučljivo pastu mijenjati bar 1x u 2-3 godine korištenja. Usisavanje, tj. ispuhivanje prašine je preporučljivo puno češće raditi, jer nismo ni svjesni koliko se prašine uvlaći kroz otvore za ventilaciju.

3. Da bi se smanjila "buka" koju pravi interni ventilator sa CPU-a, postaviti u BIOS-u Q-FAN ili neku sličnu opciju koju nudi BIOS, zavisno od ploče i BIOS.a , da li je to AWARD, PHOENIX, etc. , na taj način biće onoliko obrtaja koliko je potrebno za određenu temperaturu CPU-a

4. Paziti na šta spuštamo laptop, uvijek je preporučljivo, tvrda površina, tipa drvena površina, plastična, metalna, a ne na tkanine, tipa deke, jorgan, etc. , možda kupiti neki držač za laptop, kad smo u krevetu, ima ih jeftinih i dobrih, pogledaj ebay.com

5. Sve je usko vezano, ako ove stvari 1-4 ne paziš, i ako se ne održava redovno, zagrijavanje je sasvim očekivano kod bilo kojeg laptopa, ne samo HP Pavillion, već i Dell, Toshiba, IBM, etc.

Nadam se da sam ti uspio objasniti šta sve stvara pregrijavanje - overheatin, i na šta da obratiš pažnju i kako da vodiš brigu o svom ljubimcu ;)...
Avatar
seneka
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 06/03/2011 04:31

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la dragan.s dana 06/03/2012 00:43

seneka je napisao/la:Nije samo pitanje Pavillion serije, 90% laptopa ima problem sa hljađenjem, inače Pavillion je najbolja linija od HP-a, i više se prave za USA tržište, kod nas su rijeđi, kod nas uglavnom dođu smeća tipa HP Compaq, i uglavnom laptopi pravljeni za SE područje su shit, zato ima Toshiba za SE regiju, i za WE...

Najbolja HP-ova serija je definitivno EliteBook, kako p(professional), a posebno w(workstation). Pogledajte samo cijene istih na pik .ba pa će vam sve biti jasno.
Pavillion je consumer serija, a njen nasljednik je ProBook serija, mada se Pavillion radi i dalje. Te stare serije su imale mali milion problema. Nije ih bilo kod nas pa su ih ljudi donosili iz CA, USA, a jednog sam servisirao koji je kupljen u Južnoj Africi. Najveći njihov problem nije bilo samo zagrijavanje (u pravu si griju se manje više kao i ostali), već da poslije određenog perioda počnu da "lude". Ovo sam sve sretao:
- crn ekran - pomaže "prženje" grafičkog čipa za neko vrijeme
- neće da vidi nikakav hard disk - HDD ispravan, kontroler u banani
- neće da vidi WLAN karticu - kartica ispravna, kontroler u banani.
- neće nikako da upali - matična ispustila dušu
Ovo se dešavalo na serijama od dv2000 do dv9000.
Novije serije (g6, g7,..) nemaju ovih problema (zasad).
dragan.s
 
Postovi: 1517
Pridružen/a: 04/07/2009 00:34

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la dugmee dana 06/03/2012 10:27

dragan.s je napisao/la:- neće nikako da upali - matična ispustila dušu
Ovo se dešavalo na serijama od dv2000 do dv9000.


Dvije godine zaredom mi je na dv6000 stradala maticna. Jednom je bio pod garancijom pa su mi dali novu dok drugi put kad je otisla nije mi se bas isplatilo da kupujem pa je ostao tako da stoji i dan danas, a ima tome mozda 2-3.g.
dugmee
 
Postovi: 266
Pridružen/a: 19/11/2006 18:09

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la vox-populi dana 06/03/2012 10:49

S obzirom da je relativno nov laptop, ne vjerujem da se nakupilo toliko prasine da cooleri ne mogu ispravno da rade. Osim ako si laptop koristio u jako losim uslovima.

Ono sto bi trebao uraditi je slijedece:

1. odnijeti laptop u servis na ciscenje. Ovdje bi trebao pripaziti da je u pitanju dobar servis, po mogucnosti neko koga znas licno. Ako se nakupilo dosta prasine, vrlo je moguce da usisivac nece pomoci, odnosno da su cooleri "zapekli". Ili prevedeno, prasina je skoro presla u cvrsto stanje. Problem je sto ta prljavstina nije samo prasina, uvijek ima malo masti i malo vlage, kada tome dodas visoku temperaturu, dobijes cvrstu masu koju ne mozes otpuhati usisivacem. Dakle, skroz otvoriti, izvaditi heatsink i ocistiti ga.

2. promjeniti termalnu pastu. Licno mislim da ti je ovo jedan od najvecih uzrocnika problema. Nedavno sam rastavljao jedan Pavillion, star mozda 8 mjeseci. Problem isto zagrijavanje. Kada sam skinuo heatsink, sloj termalne paste je bio gotovo nevidljiv. Dakle, stari sloj ocistiti alkoholom, namazati novi sloj termalne paste i tek onda vratiti heatsink gdje mu je mjesto. Nemoj stediti na termalnoj pasti :)

3. cooling pad mozes kupiti ako namjeravas koristiti laptop u krevetu ili na neravnim i ne-tvrdrim povrsinama. Ako ti laptop stoji na stolu ili nekoj drugoj tvrdoj povrsini, IMHO cooling pad je waste of money. Ako bas hoces, Zalman i Titan cooling padovi su ok.

U svakom slucaju, pridrzavaj se savjeta 1-5 od @seneka
Avatar
vox-populi
 
Postovi: 3131
Pridružen/a: 03/04/2008 21:51
Lokacija: Sarajevo-x Liberation Front

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la seneka dana 06/03/2012 15:03

dragan.s je napisao/la:Najbolja HP-ova serija je definitivno EliteBook, kako p(professional), a posebno w(workstation). Pogledajte samo cijene istih na pik .ba pa će vam sve biti jasno.
Pavillion je consumer serija, a njen nasljednik je ProBook serija, mada se Pavillion radi i dalje.


I mislio sam na najbolju seriju za prosječne korisnike, ne za profi upotrebu, tipa 3D, rendering, testiranja, etc. , tu se zna da idu profi serije... Slično kao što je Inspiron najbolja Dell serija, ovo "najbolja" odnosi se na cost-benefit analizu, šta se dobije za ono što se plati ;), jer za profi stvari i gaminga, ipak je tu XPS, Alien, etc. serije kod Della recimo, isto se mislilo i za HP, da ne bude zabune...

Doduše prije 4-5 godina, kad sam još uvijek pratio HP-a, Pavillion je bio no.1 , to govore i linkovi ispod

http://www.laptopmag.com/mobile-life/hp ... -2011.aspx

http://www.notebookreview.com/best_laptops/

http://www.laptopmag.com/review/accesso ... aspx?pid=1

Najveći broj problema je bilo kod Pavilliona sa AMD cpu-a, tu je bilo baš problematičnih ploča i zezanja sa grafikom, intel je radio solidno, i dan danas imam jednog Pavilliona dv9000 - intel dc, radi odlicno, vec 4-5 godina, bez greske, nikada problema sa zagrijavanjem, grafikom, wi fi, hdd, etc. , kupljen je u WE, tako da sve zavisi kako pazimo na laptop, kako ga odrzavamo, i koji je model, itd. komponente, isto kao i kod auta, ako ga ne odrzavamo brzo ce "zacepit" :) , ako ne mijenjamo filtere i sl.

Povest racuna o 4-5 nabrojanih stvari i radice 90% laptopa ko struja :) ...


vox-populi je napisao/la:S obzirom da je relativno nov laptop, ne vjerujem da se nakupilo toliko prasine da cooleri ne mogu ispravno da rade. Osim ako si laptop koristio u jako losim uslovima.


Upravo to sto si reko, sve zavisi kako se odnosimo ka svom laptopu... Moze biti i "relativno nov" - 4-5 mjesec, a da mu masakr napravimo, tipa prolije se "malo" kafe, malo soka, malo masnim rukama, "malo" na losoj podlozi, "malo" prasinu povlaci u nekom prostoru, itd itd. , i lako se sa strane ili sa zada nakupi prasine, narocito na podlozi od pamuka, tkanine, koja privlaci prasinu ko nista drugo...

Znaci paziti na laptop, makar bio i 4-5 mjeseci star, mozemo ga havarisat :).. Ima laptopa, i koji su ovo malo bolje rijesili oko strujanja zraka i sl. , bolji materijal koristen za kuciste, etc. , ali generalno tu nema pomoci, osim malo obratiti paznju na te stvari oko zastite laptopa, inace mozemo ga brzo urnisati :) ... A nije bas jeftina stvar da bi ono sebi u glavi "ma moze on to, sta mu fali, ma sta cu se brinuti..."
Avatar
seneka
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 06/03/2011 04:31

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la dinozzoM6 dana 06/03/2012 21:07

Coolermaster Notepal neki model koji odgovara veličini, ja sam za svoj 17'' uzeo notepal U3 sa tri fan-a koji se mogu pomjerati i imaju potenciometar, prezadovoljan sam, 'em što su maltene silent, 'em što ovaj fan u laptopu od grafičke skoro se i ne pali i ne proizvodi to "huuuuuuuuu" :)
Dobro potrošenih 60 KM :)
dinozzoM6
 
Postovi: 320
Pridružen/a: 28/12/2011 17:00

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la topcam dana 08/03/2012 11:25

Po meni je obicni Cooling Pad suvisan.

Mene to potsjeca na auto koje nema vode u hladnjaku, a pokusavas ga hladiti vodom koju sipas
na krov.@dinozzoM6 Pogledao sam U2 model, nije lose rijesenje, ali kad se u laptopu nahvata peksinluk,
dzaba i Pad. Moze produziti agoniju, ali kad tad, moras ocistiti laptop iznutra.
Avatar
topcam
 
Postovi: 2947
Pridružen/a: 08/07/2007 12:49

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la dinozzoM6 dana 08/03/2012 12:09

i to si upravu, al' et, sad zasad je dobro :)
dinozzoM6
 
Postovi: 320
Pridružen/a: 28/12/2011 17:00

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la Intimus dana 08/03/2012 22:07

Prije dva dana kupio cooling pad od Cooler Mastera - NotePal U3 (vjerovatno isti kao i kolega @dinozzoM6), i po preporuci servisera te radnje još i komprimirani zrak. Dobro propuhao otvor za hladjenje, "turio" ga na C. Pad i od tada se živ ne čuje!!! Nisam mogao da vjerujem svojim ušima pa uključivao razne programe da ga malo zagrijem, osluškivao, prinosio uho i opet ništa... samo fino tiho strujanje zraka... :mrgreen:
Hvala svima na podršci i savjetima. :thumbup:
Avatar
Intimus
 
Postovi: 818
Pridružen/a: 22/09/2009 22:22
Lokacija: rahmetli sa-x

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la Arslan_11 dana 15/03/2012 12:09

Da ne otvaram novu temu, a slicna je tematika... Treba mi stalak za laptop ovog tipa
slika
Zna li neko da li ovakav ili slican ima da se kupi u Sarajevu?
Avatar
Arslan_11
 
Postovi: 859
Pridružen/a: 13/05/2011 21:17

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la newklear dana 15/03/2012 12:18

Arslan_11 je napisao/la:Da ne otvaram novu temu, a slicna je tematika... Treba mi stalak za laptop ovog tipa
slika
Zna li neko da li ovakav ili slican ima da se kupi u Sarajevu?


praaaaaaaaaavo je dobar i mene zanima
Avatar
newklear
 
Postovi: 675
Pridružen/a: 10/12/2009 16:59

Re: Hlađenje laptopa

PostPostao/la mr_niceee dana 15/03/2012 12:24

Intimus je napisao/la:Prije dva dana kupio cooling pad od Cooler Mastera - NotePal U3 (vjerovatno isti kao i kolega @dinozzoM6), i po preporuci servisera te radnje još i komprimirani zrak. Dobro propuhao otvor za hladjenje, "turio" ga na C. Pad i od tada se živ ne čuje!!! Nisam mogao da vjerujem svojim ušima pa uključivao razne programe da ga malo zagrijem, osluškivao, prinosio uho i opet ništa... samo fino tiho strujanje zraka... :mrgreen:
Hvala svima na podršci i savjetima. :thumbup:


Jedan savjet sto se tice komprimiranog zraka, da li se zapitas gdje ta sva prasina ode kada ti puhnes kroz otvore u ventilator?
Komprimirani zrak gura prasinu u unutrasnjost laptopa, ta prasina nema gdje otici, Jos ako se stvori cep prasine, to moze uzorkovati blokadu rada ventilatora i time si dobio jos veci problem. Tako da barem sto se mene tice ne bi to nikada koristio. Jedino pravo ciscenje je otvoriti laptop skroz , izvaditi ventilator i lagano detaljno ocistiti.
Avatar
mr_niceee
 
Postovi: 88
Pridružen/a: 14/03/2008 21:36
Lokacija: Sarajevo


Natrag na Računari i tehnologija

Online

Trenutno korisnika/ca: vivax i 5 gostiju.