Malo uvoda:
Prije otprilike godinu i po kupio kupio sam laptop sličnih karakteristika, razlika je bila samo u taktu procesora - isto i5 samo na 2,4 GHz. Taj prvi laptop koristio sam neka 3-4 mjeseca, a onda je počeo da se prekomjerno grije. Pokušavao sam na internetu da nađem neke informacije i sve što sam uspio pronaći je otprilke u stilu da im to hlađenje nije baš najbolje riješeno i da su ti modeli inače pomalo bučni. Nakon tog neprijatnog saznanja probao sam da stvar donekle popravim sa ponovnim podizanjem sistema i skidanjem suvišnih programa, ali problem je ostao. Tako je radio još nekih 15-ak dana da bi jedan dan potpuno "zaribao" i kod podizanja sistema davao je poruku da je fan (ventilator) neispravan i da ga odnesem na servis. Rečeno - učinjeno... i kako to već u praksi bude, 47-i dan nazovem servis, kažu da se ne može popraviti, a obzirom da je u garantnom roku isporučiti će mi drugi laptop - ovaj što sad imam.
Btw laptop sam platio oko 2.500 KM; pofine pare i za iste se čovjek nada da će dobiti nešto zaista kvalitetno.
(iako je malo poduži uvod ima veze sa temom - pitanjima, jer očito da im je ovo stvarno nekakva slaba tačka)
Odmah nakon podizanja sistema na novom laptopu primjetio sam da fan ponovo pravi buku, ovaj put u nekim talasima. Dakle, nakon što postigne radnu
temperaturu fan počinje hladiti, ali u nekim baš iritirajućim intervalima. Kad dodirnem laptop temperatura baš i nije prevelika. Ali, čim počne malo jače (glasnije) raditi ušuti se par sekundi, a onda "huuuuuuu" punom snagom, pa opet, pa opet... Hajd' dobro kad čitam nešto lagano, ali kad trebam nešto raditi sa potpunom koncetracijom užas živi! Odmah sam zvao servis, serviser reče da je to normalno da se čuje i da je čak dobro što fan odmah reaguje da se ne bi pregrijao.
Obzirom da na laptopu ne igram igrice,već ga uglavnom koristim za surfanje internetom, word, excel i poneki film... sve to ne bi trebalo biti preveliko opterećenje za njegove sasvim solidne performanse.
Pitao sam u jednom servisu da otvore i očiste fan; tražili su 50 KM, ali ovo vjerovatno ne bi dugotrajno riješilo problem.
Pitanja:
1. Koliko znam radom fan-a upravlja BIOS, ne bih nešto čačkao po tome, jedino ako ima neka novija i bolja verzija?
2. Može li se išta softverski učiniti da se poboljša rad fan-a, nešto u smislu ujednačenog rada. Ne bi me toliko
nerviralo da radi ujednačeno u nekim razumnim intervalima, ovako me živa isprepada i živce mi pojede!?
3. Postoji li neki pouzdan programčić - alat da prati temperaturu jezgra procesora? Imao sam neki tamo u gadgets,
ali mi je nakon par dana počeo javljati nekakvu grešku pa sam morao da ga deinstališem!
4. Koliko mi u ovome može pomoći cooling pad? Namjerno sam ga ostavio za kraj, jer u pitanju je 17,3" ekran, pa
još cooling pad, podosta nezgodno za nošenje. Ako može pomoći, koji mi preporučujete (prvo kvalitet, a onda
cijena) i gdje da kupim?
Možda malo predug uvod, ali pokušao sam da dam što više korisnih informacija. Siguran sam da na ovom PF-u mogu čuti dosta dobrih prijedloga, pa bih zamolio za pomoć!

ne znam je li do mene ili je stvarno malo tisi
Nikad više ovdje!!
...