Moderator/ica: ladyblue18
Prolaznik je napisao/la:Ipak početak svega je arhitekta. On mora pretočiti tvoju skicu u projekat. Projekat podrazumjeva da uradi:
Arhitektonski i funkcionalno skladan prostor (da ispravi tvoje greške)
Da uradi (putem kooperanata) statički proračun. Nipošto ne zidaj od-oka. Statika je ključna da ti se objekat ne sruši pri prvom zemljotresu.
Da izradi projekte mašinskih i elektro instalacija (grijanje, elektro, gromobrani, vodovod, odvodi, dimnjaci...)
Da uradi termičke izračune i odredi gdje i koliko termo izolacije mora biti.
Da sve to sastavi u Glavni projekat i nakon što se sve izgradi uradi Projekat izvedenog stanja jer će manjih promjena u toku same gradnje biti a što se mora evidentirati.
Nakon gradnje izvođač je obavezan da uradi sva testiranja, ispitivanja i preda ti ateste za svu ugrađenu opremu i materijale.
Ima dosta začkoljica gdje te mogu prevatiri i ukrasti. Kada se dogovaraš i kada odu plačući kako su potpisali loš ugovor ali eto zbog krize samo da se radi, znaj da imaju još 10%. Koliko god planirali budžeta pripremite bar još 10% na nepredviđene radove.
, sada cekamo da uradi sto treba (arhitekta) i da nam da ponudu jer taj isti arhitekta radi za jednu od firmi koje su u opticaju za gradjenje. Ono sto mene ovdje interesuje jesu iskustva (dobra i losa) i neka okvirna cijena, da znam sta me ceka i ujedno da se mozemo orijentisati kada nam budu davali ponude, jer nismo se nikada do sada susretali sa bilo kakvim gradnjama tako da ne znam ni sta je skupo, sta jeftino a sta sredina. Planiramo si praviti neku SOLIDNU kuci, dakle nista previse "napucano" ali naravno ne zelim ni da se raspadne nakon 5 god.
Dakle zlatna sredina...ponavljam SOLIDNA kuca....

) sprat ( 3 spavace sobe kupatilo )...sve nas je izaslo sa namjestajem po zelji oko 100.000km...jedino sto nismo uradili je ograda na oba balkona ali mi to sad i nije bitno jer su nam cuke i njihova kucica bili bitniji...pa smo i njim anapravili kvalitetne boksove
semmy je napisao/la:evo par tema koje su bile aktivne prosle godine...mi smo se odlucili za cvrstu gradnju jer su cijene u par deka od montazne kuce...
viewtopic.php?f=38&t=57053&p=2306970&hilit=montazne+kuce#p2306970
viewtopic.php?f=23&t=68024&p=3013294&hilit=montazne+kuce#p3013294
viewtopic.php?f=38&t=57053&start=125
nasa je 105m3, prizemlje ( dnevna soba, kuhinja sa trpezarijom,kupatilo sve otvoreno samo kupatilo ima vrata, u dnevnu se silazi niz 2-je stepenice, tako da su nas temelji na startu izasli malo skuplji) sprat ( 3 spavace sobe kupatilo )...sve nas je izaslo sa namjestajem po zelji oko 100.000km...jedino sto nismo uradili je ograda na oba balkona ali mi to sad i nije bitno jer su nam cuke i njihova kucica bili bitniji...pa smo i njim anapravili kvalitetne boksove
![]()
uradili kamin povezan na centralno ali nismo bili zadovoljni, tako da su nam te ca.2000km bile bacene...ove godine iznajmili cisternu i grijemo se, kuhamo i topla voda nam je na propan butan...za sada smo s tim jako zadovoljni...ono sto najvise novca izvuce je fasada ( nasa je bila cca 9500km) i krov ( cca 10000km ) cijene ti sad ugrubo govorim jer sam dosta pozaboravljala ali nije problem i da pogledam u racune pa ti sve fino napisem....a i mi smo nasu zavrsili prosle godine u julu...
bas ti hvala
...i bas me interesuje koliko kvadrata krova imas, jer nasa je kuca skroz prizemna i izgleda da ce trebati bas puno krova (oko 140 kvadrata) jer je pod istim krovom i terasa i garaza..
ernasa je napisao/la:Prolaznik je napisao/la:Ipak početak svega je arhitekta. On mora pretočiti tvoju skicu u projekat. Projekat podrazumjeva da uradi:
Arhitektonski i funkcionalno skladan prostor (da ispravi tvoje greške)
Da uradi (putem kooperanata) statički proračun. Nipošto ne zidaj od-oka. Statika je ključna da ti se objekat ne sruši pri prvom zemljotresu.
Da izradi projekte mašinskih i elektro instalacija (grijanje, elektro, gromobrani, vodovod, odvodi, dimnjaci...)
Da uradi termičke izračune i odredi gdje i koliko termo izolacije mora biti.
Da sve to sastavi u Glavni projekat i nakon što se sve izgradi uradi Projekat izvedenog stanja jer će manjih promjena u toku same gradnje biti a što se mora evidentirati.
Nakon gradnje izvođač je obavezan da uradi sva testiranja, ispitivanja i preda ti ateste za svu ugrađenu opremu i materijale.
Ima dosta začkoljica gdje te mogu prevatiri i ukrasti. Kada se dogovaraš i kada odu plačući kako su potpisali loš ugovor ali eto zbog krize samo da se radi, znaj da imaju još 10%. Koliko god planirali budžeta pripremite bar još 10% na nepredviđene radove.
Prvi korak je vec uradjen, znaci arhitekta je vec pogledao nas idejni nacrt i zemlju na kojoj ce se graditi i zamisli, nista nije izmjenio, sada cekamo da uradi sto treba (arhitekta) i da nam da ponudu jer taj isti arhitekta radi za jednu od firmi koje su u opticaju za gradjenje. Ono sto mene ovdje interesuje jesu iskustva (dobra i losa) i neka okvirna cijena, da znam sta me ceka i ujedno da se mozemo orijentisati kada nam budu davali ponude, jer nismo se nikada do sada susretali sa bilo kakvim gradnjama tako da ne znam ni sta je skupo, sta jeftino a sta sredina. Planiramo si praviti neku SOLIDNU kuci, dakle nista previse "napucano" ali naravno ne zelim ni da se raspadne nakon 5 god.
Dakle zlatna sredina...ponavljam SOLIDNA kuca....
pozz

ernasa je napisao/la:I jos nesto... Prolaznik, ako se ne varam ti rece da si gradjevinski inzenjer?! Ukoliko je to istina, mozes li mi reci svoje misljenje o montaznim kucama?
Hvala

Prolaznik je napisao/la:ernasa je napisao/la:I jos nesto... Prolaznik, ako se ne varam ti rece da si gradjevinski inzenjer?! Ukoliko je to istina, mozes li mi reci svoje misljenje o montaznim kucama?
Hvala
Diplomirao sam 1996. Ne radim u struci ali imam u referencama izgradnju i adaptaciju više objekata raznih namjena.
Postoje razne vrste montažnih kuća. O ovome postoje knjige pa ne bih u detalje. Imao sam priliku da gledam kako se grade montažne kuće u potpunosto od drveta ali ne kako barake već kao vrlo luksuzne vile. Ja sam tradicionalista i više volim klasične kuće. Marketing čini čuda a tehnologije se stalno mjenjaju. Ubjeđivali su nas kako su plastični prozori isti po svemu kao drveni pa vidimo da ih zapad izbacuje a siromašne zemlje masovno koriste. Slična priča je i sa montažnim kućama. Lijepe su, brzo se grade, solidnog su kvaliteta, prilično jeftinije ali volio bih vidjeti neku montažnu kuću od 100 godina kako izgleda.
semmy je napisao/la:uspjela sam naci predracune i racune od raznoraznih firmi...e sad cijene su danas za razliku od prije 2 godine kad smo mi poceli graditi puno drugacije pa ne znam koliko ce ti ti znaciti...
ono sto ti ja preporucujem je:
za krov altenativa ( znaci ne crijep nego lim ) mi prezadovoljni a mnogo ljudi u nasem krugu koji su gradili i koji grade su za istu varijantu...
unutrasnjost : unutrasnji prostor radili smo suhu gradnju ( rigips ) osim kupatila naravno, i u kupatilo svakako staviti siku prije plocica.... mi smo od jednog kupatila napravili svedsko ( znaci nismo ubacivali nikakve kade ) a drugo je kao wc i veseraj![]()
evo skice kako nasa kucica izgleda s vana, prva skica naseg arhitekte koju smo na startu dobili i koja nas je odusevila a ostale su u projektu pa ti i to mogu pokazati ako zelis
dimenzije kuce su 6x11m, stambenog prostora 105m3 i kostala nas je cca 100.000km koja hiljada gore dole zavisi kolike su vam zelje...s tim da je ovo novac koji smo dali i za opremanje kompletne kuce......
crtamo, sabiremo i oduzimamo 
vidim da si ti stavila svoj pa ako ti nije problem uputiti me kako da to i ja uradim...
hvalasemmy je napisao/la:evo starnica na kojoj mozes skidati slike za forum i samo ih copy i paste ovamo
http://tinypic.com/
da razlika je svakako velika..
vidim hocete kotlovnicu , jel za centralno ( radijatori ) ili sta ste kontali..
mi smo sebi uradili centralno i proslu godinu bili prikljuceni na kamin i lozili...aaa koji je to uzas bio pogotovo za mene, od lozenja pa na dalje...
ove godine smo sebi iznajmili cisternu i sad se fino grijemo na propan butan, fino kliknes na termostat i ne razmisljas vise ni o cemu...
1l propana je 1,7 kubika plina
pare koje smo tada dali za kamin bilo bi pametnije da smo odmah dali za bojler..
ovako iznajmljivanje cisterne 170km godisnje ( cijenu ulazi odrzavanje i provjera svaka 3 mjeseca)
prevoz cisterne 150km
100l propana mora biti u prvoj dostavi i tada je l bio 0,80km, inace imaju akcije u februaru i martu i tada je l 0,50
bojler bereta ( toplo preporucujemo ) oko 1500km
ugradnja cijevi iz cisterne do bojlera zavisi koliko je udaljena od kuce, nasa je uz kucu i to nas je kostalo oko 400km ( materijal i ruke )
ako se za tu varijantu odlucite evo stranica pa pogledajte i to...
oni se nalaze u jelahu i isporuku rade za cijelu bih
http://liquivex.com/
semmy je napisao/la:i da vidjeh neki dan na tv-u da jako hvale ovaj novi siporeks za gradnju, da je puno bolji nego cigla..pa et' raspitajte se i za tu varijantu
Prolaznik je napisao/la:semmy je napisao/la:i da vidjeh neki dan na tv-u da jako hvale ovaj novi siporeks za gradnju, da je puno bolji nego cigla..pa et' raspitajte se i za tu varijantu
Siporeks nije novi materijal jer smo ga koristili prije 30 godina kada smo gradili vikendicu. Debljine je 15 cm i po termičkim karakteristikama odgovara cigli sa termo izolacijom. Po njemu ne treba termo izolacija za našu zonu. Pošto su blokovi vrlo veliki i lagani, brzo i lako se zida. Ne koristi se cement već posebno ljepilo. Ima dobra staticka svojstva. Ja bih ga preporučio svakome.

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.