Postao/la milojicabrzi dana 22/12/2009 16:57
Heh,
U golfove i jette su '80-ih stavljani 1,3 benzinci sa 55 KS, pa je i to bilo dovoljno normalnim vozacima.
Tako da me ne moze niko ubijediti da je 67-68 KS premalo za auto gabarita golfa IV.
Shvatam, klima malo vuce, koju KS, ali opet je 60-ak KS dovoljno za ovo vozilo.
Osim toga, barem 15 konstruktora u VW nije spavalo mjesecima kada su racunali i konstruirali motor za ovo vozilo, i znaci da je proracunato da je i to nekom dovoljno za neku easy voznju, i onda mi dodju forum strucnjaci pricati kako je to premalo. Mozda njima, nekome je dovoljno.
Normalno je da ko zeli jurcati i preticati nece uzeti, ne SDI nego uopce dizela, i trazit ce benzinca od 220 KS, neku Alfu ili ferarija. Za svakog na trzistu auta (od studenta, domacice, majstora, penzionera, djevojke) postoji naijenjeno mu auto, zato i postoje palete modela i motora.
Mane golfova (i VW auta sa SDI motorima) su mjenjaci, koji nisu dobro rijesni u diferencijalu i cesto ode oko 100 000 pa ga treba nesto raduckat ili mijenjat (slicno kao sto je kod TDI boljka senzor protoka zraka i skoro pod obavezno ode do 100 000 km).
Dobra strana SDI je sto nema turbinu i predstavlja jednostavan diesel, koji usisava zrak iz atmosfere. To su jednostavne masine (kao i nekad golf 2 D i mercedes 123 diesel) koji ako upale, odvest ce te na destinaciju.
TDI jeste malo brzi i agilniji, ali ima turbinu i moguce kvarove povezane sa njom.Uglavnom, bilo koje auto iz VW grupe sa SDI motorom (Skoda, VW, Seat , Audi) solidan je izbor jer to su izdrzljive i dugotrajne masine).
Prijatelj mi radi poslove vezane za servis vw vozila po ugovoru i kaze da policijska auta (koje jase i kunta i panta) tek oko 400 000 sazriju za neku intervenciju u motoru (najcesce karike).
BTW, cuo sam i da se vw pokvario u kvalitetu od 2006 . na ovamo.