mikilauda76 je napisao/la:lelica je napisao/la:e i ja sam u fazi kada trebam polagati taj ispit (državni ispit ili ispit općreg znanja ili stručni upravni ispit)........... koliko sam ja upoznata sa procedurom to ide ovako: ako je riječ o federaciji bih (adsfbih - agencija za državnu službu fbih) onda se ispit polaže po izlasku nekog konkursa u kojem se traži tvoja stručna sprema........regularno se prijaviš na ispit, navedeš da nemaš položen ispit općeg znanja i onda čekaš da se završi konkursna procedura i da te zovu na ispit.........u međuvremenu učiš ako nisi ranije pripremio ispit...............ali ako hoćeš da polažeš bez konkursa onada se prijaviš u ministarstvo pravde bih (državni nivo) izletiš 400 km i opet polažeš ispit..........kod njih čak imaš i popravni koji košta 100km.............sve imaš na web stranici min. pravde bih ili na adsbih (agencija za državnu službu bih).......tu imaš i priručnik koji možeš sebi skinuti i po kojem se uči..........za polaganje na federalnom nivo se koristi priručnik za polaganje ispita općeg znanja za državne službenike u organima državne službe u fbih (ovo je ono što se tiče vss a za sss nisam upoznata).........e to je ono koliko ja znam
sada mi treba pomoć nekoga ko je već konkurisao na neki konkurs.........kada se u konkursu kaže da je potrebno dostaviti uvjerenje o poznavanju stranog jezika i rada na računaru koja uvjerenja su validna i koji stepen.........ako ima neko da zna odgovor molim da mi javi hitno mi je........
Molim vas pitanje jedno....
Znaci sa jedne strane ima javni ispit za drzavni nivo i sa druge ispit opceg znanja za federalni nivo. E sad, prirucnik za polaganje javnog ispita se moze skinuti sa internet stranice ADS BiH, dok prirucnik za polaganje ispita opceg znanja za federalni nivo se uopste ne moze skinuti. Sad sam zvao ADS Federacije BiH i kazu mi da se mora kupiti taj prirucnik koji kosta 70KM.
Isto tako sam i pitao gdjicu. koja mi se javila na telefon, da li je prirucnik isti i za drzavni i za federalni nivo (jer sto bi bezveze placao ako imam na internetu), i ona mi jednostavno nije znala odgovoriti.
Da li mi ko moze reci ista o tome? Hvala
Pa logicki je da nije isti. Za drzavni ispit se polazu i uce drzavni zakon, a za federalni - federalni zakoni. Raspitaj se malo, sigurno neko vec ima taj prirucnik, to je bas puno para.
...............ali ako hoćeš da polažeš bez konkursa onada se prijaviš u ministarstvo pravde bih (državni nivo) izletiš 400 km i opet polažeš ispit..........kod njih čak imaš i popravni koji košta 100km.............sve imaš na web stranici min. pravde bih ili na adsbih (agencija za državnu službu bih).......tu imaš i priručnik koji možeš sebi skinuti i po kojem se uči..........za polaganje na federalnom nivo se koristi priručnik za polaganje ispita općeg znanja za državne službenike u organima državne službe u fbih (ovo je ono što se tiče vss a za sss nisam upoznata).........e to je ono koliko ja znam
Da, jos jedno pitanje, u prosjeku kada vas pozivaju da polazete javni ispit od momenta isteka konkursa???