Dijabetes

Sve o zdravlju...

Moderator/ica: ladyblue18

Dijabetes

PostPostao/la pesak dana 29/07/2007 02:42

Ako postoji ova tema, izbrisite i izvinite. Gledala sam, ali je nisam videla.
Interesuje me sve o ovome i sta znaci kad si odjednom mnogo gladan? Jel je to pao ili se digao secer? I sta znaci kad ti se mnogo jede slatko ?
Da li oni koji su zavisnici od cokolade, slatkog uopste mogu postati dijabeticari...da li to ima neke veze ?
pesak
 
Postovi: 4343
Pridružen/a: 22/08/2005 20:58
Lokacija: internet

PostPostao/la M.D. dana 29/07/2007 03:47

Kad si odjednom "mnogo gladan" vjerovatno ima veze sa niskom secerom. Jedenje slatka nema veze sa dijabetesom ali pretjerana kilaza i neaktivnost ima i te kako. Znaci jedi slatko ali se bavi i sportom ili vjezbaj u kuci. Postoji i stanje pri-dijabetesa (nisi dijabeticar ALI SAMO STO NISI), koji je u sklopu sindroma pod nazivom metabolicki sindrom. Uglavnom da bi saznala da li imas dijabetes, moras barem dva puta izvaditi krv ujutro na prazan stomak (ili posudi od nekog dijabeticara glukometar tj. masinicu za mjerenje secera) i izmjeri nivo secera u krvi.
M.D.
 
Postovi: 143
Pridružen/a: 28/04/2004 17:44
Lokacija: NYC

PostPostao/la pesak dana 29/07/2007 04:06

Imam ja na granici secer...imala sam povecan, skinula 30 kila, pa mi pao...
problem je sto sam ovisnik od slatkog...a pocela sam mahnito da jedem, ispod klime. Ovde su velike vrucine, pa ne mrdam...a klima kao da podize apetit. Neverovatno.
Ne znam da li je jos neko primetio, ali slatko otvata apetit. Posle jedenja neceg slatkog, dobija se apetit....Kako sad to ? :? Onda ispada da se jedenjem slatkog smanjuje secer???
pesak
 
Postovi: 4343
Pridružen/a: 22/08/2005 20:58
Lokacija: internet

PostPostao/la pesak dana 29/07/2007 04:23

Uzimajući u obzir današnji način života, sa neadekvatnim načinom ishrane i, uglavnom, sedalnom profesijom i malo fizičkih aktivnosti uz, naravno, postojanje naslednih predispozicija, u poslednje vreme se mnogo govori o poremećaju pod imenom metabolički sindrom.

U želji da čitaocima ovog časopisa pomognemo da shvate o čemu se, zapravo, radi – razgovaramo sa prof. dr Lazarom Lepšanovićem, endokrinologom, stručnjakom koji se već više decenija bavi izučavanjem poremećaja metabolizma hranljivih materija u organizmu čoveka i posledicama tih poremećaja.– Metabolički sindrom predstavlja istovremeno postojanje više poremećaja, od kojih svaki za sebe povećava rizik za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, a kada je prisutno više udruženih poremećaja koji su činioci ovog sindroma, rizik se višestruko povećava.Sve komponente metaboličkog sindroma u tesnoj su vezi sa smanjenim fiziološkim delovanjem insulina. U pitanju je smanjena aktivnost insulina u tkivima gde on normalno deluje, zapravo neka vrsta otpora ili rezistencije ćelija na dejstvo inače normalnih količina insulina, fenomen koji se stručno naziva insulinska rezistencija. U ovakvim situacijama organizam se brani na taj način što stvara povećane količine insulina, dolazi do povećanja količine insulina u krvi, do takozvane hiperinsulinemije. Na žalost, povećano lučenje insulina, u cilju održavanja normalnih vrednosti šećera u krvi usprkos insulinskoj rezistenciji, vremenom dovodi do iscrpljivanja pankreasa.Fenomen insulinske rezistencije vrlo često je povezan sa gojaznošću, naročito sa takozvanom centralnom ili abdominalnom gojaznošću u kojoj se naslage masti stvaraju u gornjim delovima tela, naročito u trbuhu, za šta savremena nauka ima svoje objašnjenje – kaže prof. Lepšanović.POSLEDICE INSULINSKE REZISTENCIJEKako saznajemo, bolesnici s tipom dva šećerne bolesti u početku bolesti u velikom broju slučajeva imaju paradoksalno povišenje insulina u krvi i gojazni su. Povećana količina insulina donekle kompenzuje insulinsku rezistenciju koja je primarni poremećaj u ovom obliku šećerne bolesti. Zbog toga veliki broj obolelih od šećerne bolesti ima dugo skoro normalne vrednosti šećera u krvi ili samo blage poremećaje metabolizma ugljenih hidrata (blago povišenje šećera natašte ili nenormalan porast šećera u krvi tokom testa opterećenja glikozom).Ali, kada dođe do iscrpljivanja insulinske rezerve u pankreasu – razvija se manifestna šećerna bolest.– Postoje brojni dokazi da je povišenje koncentracije insulina u krvi faktor rizika ili, tačnije, marker rizika za razvitak koronarne bolesti i srčanog infarkta – ističe prof. Lepšanović.S druge strane istraživanja su pokazala da insulinska rezistencija i povećane količine insulina u krvi dovode do čitavog niza drugih poremećaja koji, takođe, predstavljaju ozbiljne faktore rizika za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova.
Tako, na primer, dolazi do poremećaja metabolizma masti s povišenjem nivoa triglicerida i, obrnuto, snižavanjem, nivoa "zaštitnog", "dobrog" ili protektivnog HDL holesterola. Takođe, hiperinsulinemija danas dobro poznatim mehanizmima dovodi do porasta krvnog pritiska, koji je jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Insulin u višku ima i direktno štetno dejstvo na ćelije zida krvnih sudova, dovodi do poremećaja ravnoteže između procesa zgrušavanja krvi i procesa razgradnje tromba u korist ovog drugog, zbog čega je povećana sklonost ka trombozi.


Postoje i drugi, manje značajni, poremećaji, kao posledice dugotrajne hiperinsulinemije.
KAKO PREPOZNATI METABOLIČKI SINDROM– Kao što smo rekli, u osnovi ovog poremećaja je insulinska rezistencija i posledice dugotrajne hiperinsulinemije. Postoje abdominalni tip gojaznosti, poremećen metabolizam ugljenih hidrata (ili već manifestna šećerna bolest), poremećaj metabolizma masti (povišenje triglicerida i sniženje "zaštitnog" HDL holesterola), povišen krvni pritisak i dr. Za postavljanje dijagnoze nije neophodno prisustvo svih ovih činilaca. Prema kriterijumima američkih eksperata, dijagnoza metaboličkog sindroma može se postaviti ako su prisutna tri od sledećih pet činilaca:
1. Androidna ili abdominalna gojaznost (obim struka kod muškarca veći od 102 cm, a kod žena od 88 cm),
2. Povišen nivo šećera u krvi natašte (iznad 6,1 mmol/1),3. Povišeni trigliceridi (iznad 1,7 mmol/l),
4. Snižen HDL-holesterol (ispod 1,0 mmol/l kod muškaraca i 1,3 mmol/l kod žena),
5. Povišeni krvni pritisak (iznad 130/85).

Na osnovu navedenih kriterijuma svako može sam proceniti da li ima metabolički sindrom. Slični su i kriterijumi SZO.
Od praktičnog je značaja da, kada se dijagnostikuje jedan od kriterijuma, traga i za drugim poremećajima – objašnjava prof. Lepšanović.

Dakle, od najvećeg značaja u prevenciji ovog poremećaja je, sasvim sigurno, održavanje normalne telesne težine uz pravilan način ishrane.
Ovo podrazumeva izostavljanje iz ishrane masti životinjskog porekla i koncentrovanih ugljenih hidrata, povećano konzumiranje povrća i voća, uz obaveznu povećanu fizičku aktivnost, kao i promenjen način života uopšte(prekid pušenja i dr.).

KAKO SPREČITI I LEČITI METABOLIČKI SINDROM

– Kako metabolički sindrom za dva do četiri puta povećava rizik od nastanka koronarne bolesti, infarkta srca i moždanog udara – njegovo je lečenje od izuzetne važnosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
U situaciji kada je metabolički sindrom već dijagnostikovan – borba protiv gojaznosti i povratak normalne telesne težine je osnovni preduslov za sprečavanje razvitka šećerne bolesti tipa dva i za nastanak teških komplikacija na srcu i krvnim sudovima.


Samo lečenje metaboličkog sindroma je kompleksno i, osim smanjenja telesne težine, povećane fizičke aktivnosti i promene stila života, podrazumeva i adekvatno lečenje pojedinih komponenti metaboličkog poremećaja kao što su povišen krvni pritisak, poremećaj metabolizma masti i glikoze ili već manifestna šećerna bolest.

Samo lečenje metaboličkog sindroma je kompleksno i, osim smanjenja telesne težine, povećane fizičke aktivnosti i promene stila života, podrazumeva i adekvatno lečenje pojedinih komponenti metaboličkog poremećaja kao što su povišen krvni pritisak, poremećaj metabolizma masti i glikoze ili već manifestna šećerna bolest.

Lekar koji pristupa terapiji metaboličkog sindroma mora imati u vidu mogućnost da pojedini lekovi, lečeći jedan poremećaj u isto vreme mogu pogoršati neki drugi eventualno prisutni poremećaj u okviru ovog sindroma. Zbog toga je neophodno poznavanje svih činjenica, a naročito one najvažnije – da lekar pred sobom uvek ima kompletnu ličnost bolesnika sa više mogućih oboljenja i poremećaja, a ne samo jednu izolovanu bolest – istakao je na kraju prof. dr Lazar Lepšanović, jedan od najpoznatijih stručnjaka iz oblasti poremećaja metabolizma hranljivih materija u organizmu čoveka, na ovim prostorima.

Dr B.P.
pesak
 
Postovi: 4343
Pridružen/a: 22/08/2005 20:58
Lokacija: internet

PostPostao/la jOFLA dana 29/07/2007 06:34

.
Zadnja izmjena: jOFLA; 14/07/2010 21:06; ukupno mijenjano 1 put/a.
jOFLA
 
Postovi: 2072
Pridružen/a: 11/06/2005 03:04

PostPostao/la Nosferatu dana 29/07/2007 06:59

Nema to veze s dijabetisom, vec s moguce s deprom ili stresom (vrucina, rece da ti se ex momak ubio, tj. da si sanzala tek za to, dijeta i gubitak 30kg itd).

Poznato je - da fluktuacije velike u seceru, izazivaju razdrazljivost. Zbog toga se zenama koje imaju narucito opak PMS - savjetuje da jedu sto umjereniju dijetu i da imaju vise manjih obroka, tako da im secer u krvi ne pravi velike oscilacije.

Na drugu ruku poznato je - da odredjena hrana dovodi do ekskrecije endorfine u krvi. Tu bi u prvu ruku mogla ici cokolada. Ne znam tacno - sta je tvoja "droga" - al' endorfini su prirodno prozivedene kemikalije koje cine "reward system". Najpoznatiji su maratonci - koji zive na ovoj drogi. Tj. ljudi trce, - dok im tijelo ne pocne usljed tjelovjezbe - endorfine prozivoditi da bi - omogucilo im da nastave naprijed i kad delpetiraju se energestki. Slicno je i sa hranom npr. Iako u mnogo manjem - omjeru.

Uglavnom - problem koji imas je behavioralni/emotivni a ne zdravstveno/fizicki. Iako jedan moze dovesti do drugog.

Isto tako - gubitak 30 kg, je dio jednacine koja ima veze s nacinom na koji se ponasas. Ne znam - mora da si se mnogo namucila dok si tu kilazu skinula, sad je moguce da je organizam jednostavno totalno depletiran i ima ogromnu zelju da se vrati na prvobitno stanje - jer pretilost nije nesto sto se desi preko noci, tako da - organizam se navinkne postepeno da je to - normalno, a npr. 30 kg. manje nije. Takodje i te - promjene u ishrani. Sad mislis ako si 30 kg mrsavija da se mozes vratiti na "normalnu" ishranu. Ali ta normalna za tebe te je i dovela - dotle. Tako da je borba tu samog protiv sebe i sa sobom.
Avatar
Nosferatu
 
Postovi: 2164
Pridružen/a: 04/08/2006 03:34
Lokacija: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

PostPostao/la pesak dana 29/07/2007 11:39

Hvala na savetima. Pogotovu na ovom zasto sam gladna posle cokolade....jOFLA. :) ..Mislim da moje stanje ipak ima veze sa dijabetesom, kao neko pred-dijabet stanje. Inace, ceo zivot sam strasno mrsava,pothranjena, sto bi se reklo, sokantno mrsava...i onda, pre neku godinu sam se odjednom ugolia 30 i nwsto kila za sest meseci...dok sam uopste skontala da sam debela, posto je moj problem bio mrsavost, a ne debljina, proslo je jos oko 6 meseci., i onda sam skontala, sokirala se i pocela da drzim dijetu/ inace secer mi je bio stvarno skocio na 7./dok sam bila debela/. Mnogo sam skinula, pa sam se sad opet ugojila 8 kila/od sladoleda/Moram da skinem jos 18 kila...
Nema to veze sa samoubistvom mog prijatelja...vremenski nema veze...gojila sam se i mrsavila, a nisam znala da se on ubio jos pre neku godinu...sad, pre neki dan sam saznala...
hvala i nosferatu... :)
pesak
 
Postovi: 4343
Pridružen/a: 22/08/2005 20:58
Lokacija: internet

PostPostao/la M.D. dana 29/07/2007 16:00

pesak je napisao/la:Imam ja na granici secer...imala sam povecan, skinula 30 kila, pa mi pao...
problem je sto sam ovisnik od slatkog...a pocela sam mahnito da jedem, ispod klime. Ovde su velike vrucine, pa ne mrdam...a klima kao da podize apetit. Neverovatno.
Ne znam da li je jos neko primetio, ali slatko otvata apetit. Posle jedenja neceg slatkog, dobija se apetit....Kako sad to ? :? Onda ispada da se jedenjem slatkog smanjuje secer???


Sada cu ti objasniti....Kad jedes slatko, poveca ti se inzulin u krvi, sto dovodi do gomilanja masnih celija i debljanja. Stalno povecani inzulin dovodi do stanja gladi, sto opet trazi novi unos hrane. I tako sve u krug. Tvoj jadni pankreas se muci da proizvede sto vise inzulina ali tvoji misici ne vole taj tvoj inzulin jer ti imas metabolicki sindom i insulin resistance. To je isto kao kad kljuc ne pase u bravu tako i tvoj inzulin ne pase receptorima inzulina na tvojim misicima. To opet dovodi do toga da tvoj jadni pankreas pokusa da napravi jos vise insulina sve dok jednog dana tvoj jadni pankreas izgubi snagu i njegove celije pocnu da "trokiraju". Tada se pojavljuje onaj pravi dijabetes.

Moras da prekines ovaj zacarani krug koji ce te odvesto do pravog dijabetesa. Znaci, probaj da izbjegavas slatko i da jedes manje obroke i vidjeces promjenu. Jedi vise proteina (kao i zdravih masnoca kao sto su monosaturirane masti koje se naaze u ljesnjacima, bademima, orasima, maslinovom ulju).
M.D.
 
Postovi: 143
Pridružen/a: 28/04/2004 17:44
Lokacija: NYC

PostPostao/la pesak dana 29/07/2007 17:25

M.D. je napisao/la:
pesak je napisao/la:Imam ja na granici secer...imala sam povecan, skinula 30 kila, pa mi pao...
problem je sto sam ovisnik od slatkog...a pocela sam mahnito da jedem, ispod klime. Ovde su velike vrucine, pa ne mrdam...a klima kao da podize apetit. Neverovatno.
Ne znam da li je jos neko primetio, ali slatko otvata apetit. Posle jedenja neceg slatkog, dobija se apetit....Kako sad to ? :? Onda ispada da se jedenjem slatkog smanjuje secer???


Sada cu ti objasniti....Kad jedes slatko, poveca ti se inzulin u krvi, sto dovodi do gomilanja masnih celija i debljanja. Stalno povecani inzulin dovodi do stanja gladi, sto opet trazi novi unos hrane. I tako sve u krug. Tvoj jadni pankreas se muci da proizvede sto vise inzulina ali tvoji misici ne vole taj tvoj inzulin jer ti imas metabolicki sindom i insulin resistance. To je isto kao kad kljuc ne pase u bravu tako i tvoj inzulin ne pase receptorima inzulina na tvojim misicima. To opet dovodi do toga da tvoj jadni pankreas pokusa da napravi jos vise insulina sve dok jednog dana tvoj jadni pankreas izgubi snagu i njegove celije pocnu da "trokiraju". Tada se pojavljuje onaj pravi dijabetes.

Moras da prekines ovaj zacarani krug koji ce te odvesto do pravog dijabetesa. Znaci, probaj da izbjegavas slatko i da jedes manje obroke i vidjeces promjenu. Jedi vise proteina (kao i zdravih masnoca kao sto su monosaturirane masti koje se naaze u ljesnjacima, bademima, orasima, maslinovom ulju).


Hvala na savetu... :) To je tacno, sto vise jedem secer, to mi se vise i jede i slatko i slano. Moram da se odnosim prema seceru kao prema duvanu- nista, nikad. I ne smem da drzim nista slatko u stanu...inace , odmah pojedem, posto sam zavisnik...kao i od duvana...
Muz od moje drugarice je leceni alkos, i nikakvo pice ne smeju drzati u stanu...on odmah upadne u krizu...a to je i pravilo...tako se treba odnositi prema svim zavisnostima...prema duvanu, na primer...tako i prema slatkom. Niko ne sme da zapali cigaru u mojoj kuci, jer cu ja odmah propusiti...posle toliko godina...tako isto , moram da napravim, da niko ne sme da jede slatko u mojoj kuci, jer sam zavisnik i od slatkoga.Nema sladoleda za ukucane, nema cokolade, nema kolaca, nema nista...
To je zavisnost i negde u svetu se i leci...kod nas se nije ni registrovala...
Samo treba da nam bude u glavi jasno- alkohol=droga=secer=duvan=droga... :roll: definisati neprijatelja je najbitnije... :)
pesak
 
Postovi: 4343
Pridružen/a: 22/08/2005 20:58
Lokacija: internet

PostPostao/la pesak dana 29/07/2007 17:26

MD, hvala ti sto si me uputio...u taj metabolicki sindrom...nikad cula...
HVALA.. :)
pesak
 
Postovi: 4343
Pridružen/a: 22/08/2005 20:58
Lokacija: internet

PostPostao/la pesak dana 29/07/2007 18:09

pesak
 
Postovi: 4343
Pridružen/a: 22/08/2005 20:58
Lokacija: internet

Re: Dijabetes

PostPostao/la _Jenny_ dana 23/08/2007 19:17

pesak je napisao/la:Ako postoji ova tema, izbrisite i izvinite. Gledala sam, ali je nisam videla.
Interesuje me sve o ovome i sta znaci kad si odjednom mnogo gladan? Jel je to pao ili se digao secer? I sta znaci kad ti se mnogo jede slatko ?
Da li oni koji su zavisnici od cokolade, slatkog uopste mogu postati dijabeticari...da li to ima neke veze ?


Pesak...velika tema,ali pokusat cu ti objasnit iz prve ruke :D
Ovako Diabetes mellitus imas dva tipa:
Tip 1 ili inzulin ovisni Diabetes kada gusteraca ili pankreas ne proizvodi inzlin koji sluzi kao kljuc koji otvara vrata seceru u stanice.
Tip 2 je tip kod kojega gusteraca (pankreas) proizvodi jednim dijelom inzulin ali koji nije dostatan.
Znakovi koji vode prema dijabetesu su:abnormalna zedj-imas osjecaj da bi cijeli vodovod doslovno mogla popiti,zatim zbog toga sto pijes tolko tekucine a i zato sto se tijelo pokusava rijesiti suvisnog secera ucestalo mokrenje (secer se izlucuje mokracom kad conc. predje 10 mmol/l), trnci u stopalima,zadah po acetonu iz usta ili po trulom vocu,ovisno o tipu povecanje ili smanjenje tjelesne tezine,usta suha....
HIPOGLIKEMIJA je stanje niskog secera u krvi i obicno je to negdje ispod 4 mmol/l.Osjecaj je ko da nemas snage za nista,pomucenje vida i spava ti se.
HIPERGLIKEMIJA suprotno i kod dijabeticara je to iznad 10 mmol/l (po med stajalisttu ali naravno nemoguce je to drzati-svakom dijabeticaru se dogodilo punoooooo puta da je bio visi).U tom stanjuu ti se pije voda,ides na wc-e malo cesce...
Nema nekoga pravila tko ce postati ili nece dijabeticar.Ako u najblizoj obitelji imas nekog dijabeticara sanse su ti malo vece (ali nije nuzno da ces i ti postat dijabeticar).Dijabetes takodjer moze nastat kao posljedica nekog jakog stressa il soka.Postepeno se razvija i na zalost u nekim (sve vise)
slucajeva se otkriva kad vec nastupe teze komplikacijeDijabetes se jos naziva i "tihi ubojica" jer nista ne osjecas a on te "prozdire" tj stetno djeluje visoka konc. secera na zivce,bubrege,vid,noge (posljedica gangrena).....
Ne znam sta jos da napisem....Ako imas pitanje pitaj pa cu odgovorit ako znam....
_Jenny_
 
Postovi: 184
Pridružen/a: 21/08/2007 18:19
Lokacija: Zagreb

Re: Dijabetes

PostPostao/la _Jenny_ dana 23/08/2007 19:17

pesak je napisao/la:Ako postoji ova tema, izbrisite i izvinite. Gledala sam, ali je nisam videla.
Interesuje me sve o ovome i sta znaci kad si odjednom mnogo gladan? Jel je to pao ili se digao secer? I sta znaci kad ti se mnogo jede slatko ?
Da li oni koji su zavisnici od cokolade, slatkog uopste mogu postati dijabeticari...da li to ima neke veze ?


Pesak...velika tema,ali pokusat cu ti objasnit iz prve ruke :D
Ovako Diabetes mellitus imas dva tipa:
Tip 1 ili inzulin ovisni Diabetes kada gusteraca ili pankreas ne proizvodi inzlin koji sluzi kao kljuc koji otvara vrata seceru u stanice.
Tip 2 je tip kod kojega gusteraca (pankreas) proizvodi jednim dijelom inzulin ali koji nije dostatan.
Znakovi koji vode prema dijabetesu su:abnormalna zedj-imas osjecaj da bi cijeli vodovod doslovno mogla popiti,zatim zbog toga sto pijes tolko tekucine a i zato sto se tijelo pokusava rijesiti suvisnog secera ucestalo mokrenje (secer se izlucuje mokracom kad conc. predje 10 mmol/l), trnci u stopalima,zadah po acetonu iz usta ili po trulom vocu,ovisno o tipu povecanje ili smanjenje tjelesne tezine,usta suha....
HIPOGLIKEMIJA je stanje niskog secera u krvi i obicno je to negdje ispod 4 mmol/l.Osjecaj je ko da nemas snage za nista,pomucenje vida i spava ti se.
HIPERGLIKEMIJA suprotno i kod dijabeticara je to iznad 10 mmol/l (po med stajalisttu ali naravno nemoguce je to drzati-svakom dijabeticaru se dogodilo punoooooo puta da je bio visi).U tom stanjuu ti se pije voda,ides na wc-e malo cesce...
Nema nekoga pravila tko ce postati ili nece dijabeticar.Ako u najblizoj obitelji imas nekog dijabeticara sanse su ti malo vece (ali nije nuzno da ces i ti postat dijabeticar).Dijabetes takodjer moze nastat kao posljedica nekog jakog stressa il soka.Postepeno se razvija i na zalost u nekim (sve vise)
slucajeva se otkriva kad vec nastupe teze komplikacijeDijabetes se jos naziva i "tihi ubojica" jer nista ne osjecas a on te "prozdire" tj stetno djeluje visoka konc. secera na zivce,bubrege,vid,noge (posljedica gangrena).....
Ne znam sta jos da napisem....Ako imas pitanje pitaj pa cu odgovorit ako znam....
_Jenny_
 
Postovi: 184
Pridružen/a: 21/08/2007 18:19
Lokacija: Zagreb

Re: Dijabetes

PostPostao/la _Jenny_ dana 23/08/2007 19:17

pesak je napisao/la:Ako postoji ova tema, izbrisite i izvinite. Gledala sam, ali je nisam videla.
Interesuje me sve o ovome i sta znaci kad si odjednom mnogo gladan? Jel je to pao ili se digao secer? I sta znaci kad ti se mnogo jede slatko ?
Da li oni koji su zavisnici od cokolade, slatkog uopste mogu postati dijabeticari...da li to ima neke veze ?


Pesak...velika tema,ali pokusat cu ti objasnit iz prve ruke :D
Ovako Diabetes mellitus imas dva tipa:
Tip 1 ili inzulin ovisni Diabetes kada gusteraca ili pankreas ne proizvodi inzlin koji sluzi kao kljuc koji otvara vrata seceru u stanice.
Tip 2 je tip kod kojega gusteraca (pankreas) proizvodi jednim dijelom inzulin ali koji nije dostatan.
Znakovi koji vode prema dijabetesu su:abnormalna zedj-imas osjecaj da bi cijeli vodovod doslovno mogla popiti,zatim zbog toga sto pijes tolko tekucine a i zato sto se tijelo pokusava rijesiti suvisnog secera ucestalo mokrenje (secer se izlucuje mokracom kad conc. predje 10 mmol/l), trnci u stopalima,zadah po acetonu iz usta ili po trulom vocu,ovisno o tipu povecanje ili smanjenje tjelesne tezine,usta suha....
HIPOGLIKEMIJA je stanje niskog secera u krvi i obicno je to negdje ispod 4 mmol/l.Osjecaj je ko da nemas snage za nista,pomucenje vida i spava ti se.
HIPERGLIKEMIJA suprotno i kod dijabeticara je to iznad 10 mmol/l (po med stajalisttu ali naravno nemoguce je to drzati-svakom dijabeticaru se dogodilo punoooooo puta da je bio visi).U tom stanjuu ti se pije voda,ides na wc-e malo cesce...
Nema nekoga pravila tko ce postati ili nece dijabeticar.Ako u najblizoj obitelji imas nekog dijabeticara sanse su ti malo vece (ali nije nuzno da ces i ti postat dijabeticar).Dijabetes takodjer moze nastat kao posljedica nekog jakog stressa il soka.Postepeno se razvija i na zalost u nekim (sve vise)
slucajeva se otkriva kad vec nastupe teze komplikacijeDijabetes se jos naziva i "tihi ubojica" jer nista ne osjecas a on te "prozdire" tj stetno djeluje visoka konc. secera na zivce,bubrege,vid,noge (posljedica gangrena).....
Ne znam sta jos da napisem....Ako imas pitanje pitaj pa cu odgovorit ako znam....
_Jenny_
 
Postovi: 184
Pridružen/a: 21/08/2007 18:19
Lokacija: Zagreb

Re: Dijabetes

PostPostao/la _Jenny_ dana 23/08/2007 19:17

pesak je napisao/la:Ako postoji ova tema, izbrisite i izvinite. Gledala sam, ali je nisam videla.
Interesuje me sve o ovome i sta znaci kad si odjednom mnogo gladan? Jel je to pao ili se digao secer? I sta znaci kad ti se mnogo jede slatko ?
Da li oni koji su zavisnici od cokolade, slatkog uopste mogu postati dijabeticari...da li to ima neke veze ?


Pesak...velika tema,ali pokusat cu ti objasnit iz prve ruke :D
Ovako Diabetes mellitus imas dva tipa:
Tip 1 ili inzulin ovisni Diabetes kada gusteraca ili pankreas ne proizvodi inzlin koji sluzi kao kljuc koji otvara vrata seceru u stanice.
Tip 2 je tip kod kojega gusteraca (pankreas) proizvodi jednim dijelom inzulin ali koji nije dostatan.
Znakovi koji vode prema dijabetesu su:abnormalna zedj-imas osjecaj da bi cijeli vodovod doslovno mogla popiti,zatim zbog toga sto pijes tolko tekucine a i zato sto se tijelo pokusava rijesiti suvisnog secera ucestalo mokrenje (secer se izlucuje mokracom kad conc. predje 10 mmol/l), trnci u stopalima,zadah po acetonu iz usta ili po trulom vocu,ovisno o tipu povecanje ili smanjenje tjelesne tezine,usta suha....
HIPOGLIKEMIJA je stanje niskog secera u krvi i obicno je to negdje ispod 4 mmol/l.Osjecaj je ko da nemas snage za nista,pomucenje vida i spava ti se.
HIPERGLIKEMIJA suprotno i kod dijabeticara je to iznad 10 mmol/l (po med stajalisttu ali naravno nemoguce je to drzati-svakom dijabeticaru se dogodilo punoooooo puta da je bio visi).U tom stanjuu ti se pije voda,ides na wc-e malo cesce...
Nema nekoga pravila tko ce postati ili nece dijabeticar.Ako u najblizoj obitelji imas nekog dijabeticara sanse su ti malo vece (ali nije nuzno da ces i ti postat dijabeticar).Dijabetes takodjer moze nastat kao posljedica nekog jakog stressa il soka.Postepeno se razvija i na zalost u nekim (sve vise)
slucajeva se otkriva kad vec nastupe teze komplikacijeDijabetes se jos naziva i "tihi ubojica" jer nista ne osjecas a on te "prozdire" tj stetno djeluje visoka konc. secera na zivce,bubrege,vid,noge (posljedica gangrena).....
Ne znam sta jos da napisem....Ako imas pitanje pitaj pa cu odgovorit ako znam....
_Jenny_
 
Postovi: 184
Pridružen/a: 21/08/2007 18:19
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la _Jenny_ dana 24/08/2007 16:28

Opsssssss......Radila sam ljudi,ne zamjerite....Od viska glava ne boli :D:D:D:D
_Jenny_
 
Postovi: 184
Pridružen/a: 21/08/2007 18:19
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la nauchnica dana 24/02/2008 23:57

Da ne otvaram novu temu iskoristicu ovu, izvinjavam se unaprijed postavljacu teme. Zanima me da li neko ima iskustva sa dijabetesom tip 1 i trudnocom? Narocito koliki je bio HbA1c prije zaceca i kako je to sve ferceralo? Postoji li u Sarajevu ginekolog koji ima iskustva sa zenama dijabeticarkama tip 1 i trudnocom? :-)
nauchnica
 
Postovi: 30
Pridružen/a: 21/09/2006 21:54
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la dada 37 dana 03/03/2008 23:45

nauchnica je napisao/la:Da ne otvaram novu temu iskoristicu ovu, izvinjavam se unaprijed postavljacu teme. Zanima me da li neko ima iskustva sa dijabetesom tip 1 i trudnocom? Narocito koliki je bio HbA1c prije zaceca i kako je to sve ferceralo? Postoji li u Sarajevu ginekolog koji ima iskustva sa zenama dijabeticarkama tip 1 i trudnocom? :-)

Nemam licno iskustvo ali su mi poznate sljedece cinjenice. Hba1c (srednja vrijednost glucose) treba da bude ispod 7%, radije oko 6%. U slucaju ako se koriste i tablete pored insulina (najcesce glucophage/ metformine) treba da se stopiraju. U principu sa dijabetisom type 1 (uz dobru kontrolu ginekologa i interniste i dobro regulisanim secerom) bez problema se radjaju zdrave bebe.
dada 37
 
Postovi: 63
Pridružen/a: 30/10/2007 11:45

Re: Dijabetes

PostPostao/la nauchnica dana 13/11/2008 20:04

Sutra, 14.11. je svjetski dan dijabetesa. U cijelom svijetu se obilježava ovaj dan, pa tako i kod nas. Želim da sviju podsjetim na divne ljude koji svakodnevno žive sa ovom bolešću, a dijabetičarima želim zdravlje i sreću, bez sekundarnih komplikacija, i HbA1c manji od 6 :-) Sretno!!!!!!!!
nauchnica
 
Postovi: 30
Pridružen/a: 21/09/2006 21:54
Lokacija: Sarajevo

Re: Dijabetes

PostPostao/la zeleno volim te dana 26/11/2008 20:45

DIJABETES-SECERNA BOLEST
Simptomi:
- prekomjerna žeđ i želja za jelom
- pojačano mokrenje (katkad čak svaki sat)
- gubitak težine
- umor
- mučnina, možda povraćanje
- zamagljen vid
- kod žena: česta infekcija rodnice i možda prestanak mjesečnice
- kod muškaraca: impotencija
- kod muškaraca i žena: gljivične infekcije

Šećerna bolest ili dijabetes je posljedica poremećaja nivoa inzulina u krvi, hormona gušterače koji pomaže tjelesnom sistemu da pretvara glukozu ili krvni šećer u energiju.

Dijabetes tip 1- naziva se i inzulin- ovisnim dijabetesom, ili mladalačkim dijabetesom, ili šećernom bolešću koja se javlja u mladalačkoj dobi - posljedica je nedostatka inzulina. Ovaj tip bolesti pogađa mlađe od 30 godina.

Dijabetes tip 2- poznat kao inzulin- neovisni dijabetes koji se javlja u odrasloj dobi ili stabilna šečerna bolest- posljedica nesposobnosti organizma da uspješno preradi taj hormon. Oko 90% svih dijabetičara ima ovaj oblik te bolesti. Javlja se kod osoba starijih od 40 godina.

Hipoglikemija- prenizak nivo šećera u krvi da bi se zadovoljile potrebe organizma za energijom.

Hiperglikemija- visok nivo šećera u krvi.

Ketoacidoza- kad krv postaje sve kiselija zbog nakupljanja otrovnih nusproizvoda, zvanih KETONI, koji se stvaraju dok organizam razgrađuje masti procesom za dobijanje energije.
- javlja se kod oboljelih od dijabetesa tipa 1 ako ne primaju odgovarajuće dodatne količine inzulina, a u organizmu im se razvila velika glad za izvorima energije.
- javlja se kod dijabetičara, ako nivoi glukoze i inzulina nisu u odgovarajućoj ravnoteži ili ako je organizam podvrgnut naglom tjelesnom opterećenju, možda usljed nesreće ili bolesti. (Bilo kakva vrsta bolesti povećava potrebu organizma za inzulinom da bi se glukoza u krvi mogla preraditi u energiju potrebnu za suzbijanje bolesti ili infekcije.)

Ako ste dijabetičar, posebnu pažnju obratite na znake koji upozoravaju na katoacidozu: mučninu, prekomjernu žeđ, često mokrenje, krajnju malaksalost, bolove u trbuhu i ubrzano duboko disanje. Nemogućnost trenutnog reagiranja injekcijama inzulina i intravenskim davanjem slanih otopina (da bi se nadoknadila izgubljena tjelesna tekućina) možedovesti do kome ili smrti.

Dugoročne komplikacije dijabetesa mogu oštetiti oči, živčani sistem, bubrege te sisteme srca i krvnih žila te krvotoka, a isto tako i oslabiti ukupnu otpornost organizma na infekcije. Posjekotine i rane zamlađuju sporije, a dijabetičari su također skloni bolestima desni, infekcijama mokraćnog sistema i infekcijama usne šupljine čiji je uzročnik kandida. Komplikacije šećerne bolesti primarni su uzrok sljepoće u odraslih. U roku od 10 godina nakon što im je bolest dijagnosticirana, kod otprilike polovice svih dijabetičara razvije se očni poremećaj koji se zove dijabetičarska retinopatija koja može oslabiti kapilare koji snadbijevaju mrežicu krvlju te konačno utjecati na vid. Kod dijabetičara isto tako postoji veća vjerovatnost dobivanja mrena i glaukoma.

LIJEČENJE:
Zahtjeva podešavanje nivoa inzulina u organizmu i strogo pridržavanje pravila prehrane i tjelesnim vježbama.
Poklanjanjem duže pažnje sadržaju i vremenu obroka može se na najmanju mjeru svesti ili izbjeći "učinak klackalice" kod koje se brzo mijenja novi šećera u krvi, što može zahtjevati brze promjene u doziranju inzulina.
Održavanje raznovrsne prehrane od životne je važnosti kod dijabetisa tipa 1 i tipa 2, pa se treba poraditi sa liječnikom na sastavljanju jelovnika. Liječnici obično preporučuju tri manja obroka i 3-4 lagana međuobroka svaki dan da bi se održala prava ravnoteža između glukoze i inzulina u krvi.
UGLJIKOHIDRATI - posebno oni koji sporo oslobađaju glukozu u krvotok- morali bi sačinjavati 50 - 60% ukupnog unosa kalorija.
BJELANČEVINE 20 - 25 %
MASTI od 20 - 30 %

Preporučena razmjera u biti je ista i kod dijabetičara tipa 2. Budući da oboljeli od dijabetesa tipa 2 obično ne moraju brinuti o rasporedu inzulinskih doza, ne moraju ni paziti toliko na vrijeme svojih obroka kao dijabetičari tipa 1.

Oboljeli od dijabetesa tipa 1 moraju znati da se fizičkom aktivnošću (tjelovježbom) spušta nivo glukoze u krvi. Da bi se spriječio napad HIPOGLIKEMIJE, trebaju planirati pojesti zalogaj ugljikohidrata približno pola sata prije početka vježbe i moraju imati nešto za piće i jelo ukoliko počnu osjećati simptome HIPOGLIKEMIJE. VJEŽBE RADITI U DOGOVORU S LIJEČNIKOM.
U slučaju napada hipoglikemije, odmah se mora pružiti liječnička pomoć da ne bi došlo do kome. Zato je neophodno da postoji identifikacija bolesti uvijek uz oboljelog kako bi se pravovremeno pružila pomoć, jer u suprotnom napad bi se mogao protumačiti kao pijanstvo.

Šećerna bolest koja se neispravno liječi, može biti opasna po život i nikad se ne smije pokušati liječiti bez liječničke pomoći.

Hrana:
UGLJIKOHIDRATI u: kukuruzu, povrću, voću, medu, hljebu, krompiru, riži
BJELANČEVINE: riba, crveno meso, meso peradi (bez masnoće), mliječni proizvodi, jaja, mahunarke, pečurke
MASTI: biljna ulja nezasićenih masti

NUTRICIONISTI PREPORUČUJU:
1. Dodatne količine KROMA jer:
- smanjuje nivo šećera u krvi
- poboljšava podnošenje glukoze
- smanjuje razinu inzulina
- pomaže održavanju niskog nivoa holesterola u krvi
2. BIOTIN - vitamin H- pomaže pretvaranju hrane u energiju i neophodan za sintezu ugljikohidrata, bjelančevina i masnih kiselina
Ima ga u: - brokulama, krompiru, jajima, bananama, šampinjonima, grašku, karfiolu, špinatu, orasima, čokoladi, suncokretovim sjemenkama
3. VITAMIN B6- pivski kvasac, pšenične klice, mekinje, kupus, mlijeko, jaja, govedina, dinje
4. VITAMIN B12- govedina, džigerica, jaja, mlijeko, sir
5. VITAMIN C- agrumi, bobičasto voće, kivi, zeleno lisnato povrće, paprika, kiseli kupus
6. VITAMIN E- biljna ulja, maslinovo i suncokretovo, žitne klice, integralno zrnje, orašasti plodovi, soja
7. MANGAN- integralne žitarice, orašasti plodovi, indijski i ruski čaj
8. MAGNEZIJ- smokve, limun, grejp, jabuke, tamnozeleno povrće
9. CINK- meso, crni hljeb, integralne žitarice, mliječni proizvodi, orašasto voće, rakovi, nemasna goveđa šnicla
10. KALIJ- listovi nane, paradajz, banane, krompir, zeleno povrće
11. BAKAR- žitne pahuljice, grožđice, masline, jastog, losos, integralni hljeb, puter, kakao

PREHRANA:
Treba razlikovati namirnice koje se mogu uzimati bez rezerve i one koje se mogu uzimati u strogo kontrolisanim količinama. Bolesnika ne treba tjerati da jede hranu koju ne voli i ne podnosi je jer početak dijetalne ishrane je težak.

Dijabetičari trebaju jesti:
- mlijeko i mliječne proizvode (jogurt, kiselo mlijeko) od 1,2-2,8% mliječne masti; mladi sir, kajmak-povremeno 2-3 kašičice; izbjegavati masne sireve;
- goveđe, teleće, janjeće i bijelo meso peradi (piletina i ćuretina). Odstraniti vidljive masnoće i birati nemasne dijelove. Meso treba kuhati ili peći na roštilju, ne pržiti ( porcija mesa za ručak 80-130gr a kombinirati sa povrćem i salatom.
- mnogo lisnatog povrća: špinat, kelj, karfiol, kupus, zelena salata, prokule, brokuli, izerendan korijen svježeg kupusa jer ima najviše dijetalnih vlakana.
- neglaziranu rižu
- kuhani ili zapečeni krompir
- voće- paziti na količinu i raspored obroka, Koristiti prirodne voćne sokove i sok od cjeđenog voća
- ražani, integralni, crni i kukuruzni hljeb i peciva od integralnog brašna.

Namirnice koje posebno odgovaraju dijabetičarima:
* kopriva/ žara jer sadrži lecitin, mnogo vitamina C i K, željeza, magnezija, natrija, kalija, kalcija... kao i glikokimin koji reguliše sadržaj šećera u krvi;
* bijeli i crni luk
* cimet
* breskva
* špargla vrtna( asparagus oficinalis)
* potočarka (nasturtium oficinale)
* lovorov list
* listovi borovnice za čaj
* cikorija/vodopija- korijen (cichorium intybus) - sadrži inulin
* hren - začin koji treba koristiti samo u svježem stanju; najvažniji mu je sastojak glukozid sinigrin; hren se posebno preporučuje dijabetičarima i za njih je ljekovit.
* maslačak - čaj od suhog isitnjenog korijena; svaki dan sažvakati 5-10 šupljih stabljika maslačka
* jabukovo sirće- po preporuci Državnog univerziteta u Arizoni, zaključak istraživanja je da smanjuje nivo šećera u krvi utjecajem octene kiseline na enzime koji sudjeluju u razgradnji škroba.

Izbjegavati : acetilsalicalnu kiselinu- aspirin, kofein, riblje ulje, fenilefrin, adrenalin, efedrin

Čajevi za dijabetes

1.
list crnog duda 20 gr
maslačak 20gr
brezov list 20gr
matičnjak 20gr
mahuna graha
Tri supene kašike preliti sa 7 dcl hladne vode; ostaviti da stoji preko noći, a ujutro staviti na vatru da proključa i nakon toga hladiti pola sata. Procijediti i popiti u toku dana.

2.
40 gr lista crnog duda
40 gr mahuna graha
20 gr bosiljka
Pomiješati, isitniti. 25 gr mješavine kuhati u 1/2 l vode. zatim poklopiti i ostaviti da odstoji15 minuta. Procijediti i piti 3 puta na dan po 1 šolju prije jela.

3.
60gr mahune graha
40gr lista borovnice
2 kašike mješavine kuhati u 3 šolje vode sve dok se količina tečnosti ne smanji na 2 šolje. Po 1 šolju procijeđenog čaja piti 2-3 puta na dan.

3a.
Uzeti po kašiku lista i ploda borovnice i mahune graška, pomiješati i preliti hladnom vodom (1/2 l); ostaviti da se natopi preko noći. Ujutro zagrijati do vrijenja i kuhati još 5 minuta. Pustiti da se ohladi ; procijediti i pola sata prije svakog jela popiti po šolju napitka.

4.
Čaj od korijena maslačka
1 kašika suhog isitnjenog korijena stavi se u 2 dcl vode, kuha na laganoj vatri nekoliko minuta; procijediti poslije 15 minuta i piti tokom dana nezaslađeno.

5.
Odvar protiv šećerne bolestI
2 supene kašike isječenih mahuna graha staviti u 1/2 l vode i ukuhati do polovine. Procijediti i piti po šolju prije jela.
Avatar
zeleno volim te
 
Postovi: 203
Pridružen/a: 16/08/2008 17:19

Re: Dijabetes

PostPostao/la sadeta dana 17/12/2008 17:49

pitanje: jako cesto sam gladna, ali toliko gladna da jedva odtrpim pola sata da ne jedem. znam biti i jako zedna, ali ne tako cesto. kad sam gladna, vrti mi se u glavi i osjecam potpunu nemoc. neki dan sam mjerila secer (mama mi je dijabeticar od svoje 46 godine) i bio je jako nizak, oko 3,8 mislim. imam 29 godina. trebam li se brinuti?
sadeta
 
Postovi: 267
Pridružen/a: 12/03/2007 11:58

Re: Dijabetes

PostPostao/la Ma.Le.Na dana 22/10/2009 14:26

pozdrav svima
nadam se odgovoru posebno clana Nosferatu...cini mi se da je lijekar po struci..
dakle
kako lijeciti anksiozno depresivni poremecaj (mozda nisam pravilno formulisala - dakle anksioznost i depresija) ustanovljene od strane psihijatra (dakle nije nagadjanje) kod osobe koja ima dijabetes tip 1..
doktorica nam je rekla da ne moze prepisati lijekove jer uticu na dijabetes :(
svako ko iole zna o ovom poremecaju - zna kako je tezak i da se lijeci uglavnom lijekovima (psihoterapija...razgovor...nije pomogao u ovom nasem slucaju)
a u nasem slucaju dobili smo informaciju da takvih lijekova nema..
citala sam po netu...neki u americi prepisuju prozac ..ali ga veoma oprezno koristiti...
da li poznajete neki lijek koji bi mogli pokazati ovoj doktorici i onda naruciti uz njeno odobrenje?

mozda ce zvucati da potcjenjujem doktoricu..ali idem logikom da se radi o nekome ko radi u manjem domu zdravlja i nije se tako cesto susretao sa dijabeticarima pa i ne zna za lijekove koji postoje a mogu se koristiti sigurno i za dijabeticare

hvala unaprijed svima
Avatar
Ma.Le.Na
 
Postovi: 11594
Pridružen/a: 12/10/2009 11:12
Lokacija: ..na magarecoj klupi

Re: Dijabetes

PostPostao/la Pera Trta dana 27/10/2009 22:36

Ma.Le.Na je napisao/la:pozdrav svima
nadam se odgovoru posebno clana Nosferatu...cini mi se da je lijekar po struci..
dakle
kako lijeciti anksiozno depresivni poremecaj (mozda nisam pravilno formulisala - dakle anksioznost i depresija) ustanovljene od strane psihijatra (dakle nije nagadjanje) kod osobe koja ima dijabetes tip 1..
doktorica nam je rekla da ne moze prepisati lijekove jer uticu na dijabetes :(
svako ko iole zna o ovom poremecaju - zna kako je tezak i da se lijeci uglavnom lijekovima (psihoterapija...razgovor...nije pomogao u ovom nasem slucaju)
a u nasem slucaju dobili smo informaciju da takvih lijekova nema..
citala sam po netu...neki u americi prepisuju prozac ..ali ga veoma oprezno koristiti...
da li poznajete neki lijek koji bi mogli pokazati ovoj doktorici i onda naruciti uz njeno odobrenje?

mozda ce zvucati da potcjenjujem doktoricu..ali idem logikom da se radi o nekome ko radi u manjem domu zdravlja i nije se tako cesto susretao sa dijabeticarima pa i ne zna za lijekove koji postoje a mogu se koristiti sigurno i za dijabeticare

hvala unaprijed svima

Pa upravo se u domovima zdravlja (primarna zdravstvena zaštita) najčešće sreću (svakodnevno) sa raznim hroničnim oboljenjima, pa tako i dijabetesom. Tako da ti savjetujem da poslušate vašu doktoricu. Vjeruj, govori ti čika sa iskustvom u radu u sličnoj instituciji :)
Pera Trta
 
Postovi: 5422
Pridružen/a: 06/02/2009 01:20
Lokacija: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.


Natrag na Zdravlje

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.