"Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!

Moderator/ica: Chmoljo

"Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Abacija dana 21/07/2009 15:32

Potakao me sljedeci clanak da otvorim ovu temu:

Lovac na vehabije

Piše: Vildana Selimbegović
21/07/09 10:50
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=1614

Zlatni ljiljan Armije BiH, specijalac Policije RBiH čiji ratni ožiljci nedvojbeno svjedoče o danima provedenim na frontu, jedan od simbola odbrane Mostara... samo zato što nije u suri, postao je sumnjiv. I na pravdi Boga optužen da sprema napad na vehabije!

Svako od nas ima svoje jedinice mjere za vrijeme: najvećem broju preživjelih je to rat, prognani vrijeme dijele na prije i poslije izgnanstva, političari se ravnaju po Daytonu, a ja - iz posve osobnih razloga - kao ključnu vremensku odrednicu uzimam posljednji pokušaj deblokade Sarajeva. To je ona čuvena akcija koju je Alija Izetbegović obećavajuće najavio "između Dana mladosti i Dana državnosti", ona velika ofanziva Armije RBiH nakon koje su se dogodile i Srebrenica i Žepa, onaj pokušaj proboja 12 kilometara debelih četničkih obruča za koji se zna kada je počeo - 15. juna 1995. u rano jutro - no zapravo niko ne zna kada je okončan. Kao i svi pokušaji deblokade Sarajeva, i taj je propao, mada će vajni vojni stratezi iz armijskih redova i danas posvjedočiti da je zapravo za cilj imao oslobađanje dijelova Treskavice - pa je onih pet mjeseci, koliko je prošlo od početka akcije do pobjedonosnih fotografija sa otetim tenkovima, predstavljalo "razvlačenje agresorske pameti".

No, ovo zapravo pominjem zbog jedne posve individualne vojničke priče. U toj akciji deblokade Sarajeva planirano je učešće elitnih jedinica Armije BiH iz svih krajeva zemlje. Pa je već negdje s krajem proljeća, u Sarajevo elitnu ekipu iz Mostara doveo Semir Drljević Lovac. Kako je Mostar po svemu bio specifičan - a naročito po ratu i stradanjima - Lovac je iz 401. slavne mostarske brigade prekomandovan u policiju. I dobio i činove, i sarajevski raspored (valjalo mu je atakovati na zgusnute tenkove duž Poljina) i striktne zapovijedi da nema micanja iz uzavrelog sarajevskog obruča jer se čeka start akcije. Vispreni je Mostarac više vjerovao Aliji nego novopečenim pretpostavljenim, pa je kao i svaka sarajevska punica čiji je zet obnašao dužnost moraliste u armijskoj četi, a bio istaknuti član SDA, imao pouzdana saznanja da akcije nema do sredine juna.

U tih mjesec dana svake treće noći na sarajevskom se tunelu ponavljala identična priča: ide pukovnik iz Mostara sa svojim pratiocem. I u Dobrinji i na Butmiru vojnici su s poštovanjem pozdravljali Mostarce i sklanjali se da prođu. Znali su odlično sa kojim su se sve jadima proteklih ratnih godina suočavali. Tek bi, po njihovom odlasku, međusobno proćakulali: al' barem im je sve organizirano - gledaj ti njih, vidi se na njemu da je pukovnik, ima ko i da ga prati, ama sve imaju. A Mostarci su zapravo imali taj jedan par činova koje su naizmjenice dužili za odlazak kući. Za to vrijeme, Lovac je iritirao svoje pretpostavljene: na brifinzima o moralu raspitivao se o oružju; više od sijela brinuli su ga detalji akcije; na pozive da se u sitnim noćnim satima pridruži neformalnim sjedeljkama po štabovima, odgovarao je da će i tu noć "malo obilaziti Poljine"...

Sedam godina kasnije, nekako opet u ljeto, u Mostaru sam bilježila ratna sjećanja. Dane i vikende proveli smo zajedno: diktafon i ja na jednoj, borci, ljekari, medicinske sestre, sudionici ratnog Mostara na drugoj strani. Lovac se čudom čudio - kakva sjećanja, kakve trice, uhapsit će nas sve zajedno! "Zar ti ne vidiš šta se dešava: pa sve su vojske nakon Daytona ozvaničene, samo Armije BiH ni na mapi nema? Znaš li zašto? Pa zato što smo se borili protiv fašizma! Napali nas četnici, eno ih danas - Vojska RS-a. I u Haagu ih tako zovu. Napale nas ustaše - eno ih danas, general do generala. Gdje je Armija BiH? Samo što ne dođu da nas hapse."

Sedam godina kasnije Lovcu u pohode stiže policija. Traži oružje jer "imaju dojavu da skuplja naoružanje za obračun s vehabijama". I eno ga ovih dana pravda se Mostarom - kako policiji, tako i glavnom mentoru škole Kur'ana. Ne, nema naoružanja, ne, ne pada mu na pamet da se obračunava s nekakvim vehabijama. Protiv koga se oni ustvari bore, pita novinara, ne krijući da on osobno sumnja na "izvjesne obavještajne krugove".

I ne samo on - nemali je broj, kako boraca Armije BiH, tako i boraca za BiH koji će dolazak AA faktora pripisati "izvjesnim obavještajnim krugovima", pozivajući se pritom na činjenicu da su mudžahedini, usred rata, bez puno muke prolazili sve debele obruče oko opsjednutih krajeva BiH. No samo će rijetki naglas progovoriti o ideologiji koju su sobom donijeli. A još rjeđi o njihovom napredovanju u institucionalnom osvajanju vjerskog prostora u ovoj zemlji. Pa zar nije s njihovim dolaskom u ove krajeve uvedeno čestitanje šehida? Zar nisu upravo oni, borci za čisti islam, jasni zagovaratelji života jednih pored drugih, što je - kako god se interpretira - potpuna suprotnost suživotu?

Vehabije su danas realnost koja se pod plaštom zaštite ljudskih prava i najčešće pozivanjem na Evropsku konvenciju Bošnjacima nameće kao vrijednost kojoj trebaju stremiti. Da im se više ne ponovi Srebrenica, da im se ne dogodi genocid... Utjerivanje u suru je - zna to i historija - lakše izvodivo uz pomoć čistih religijskih sekti, a utjerivanje u suru, barem kod Bošnjaka u godinama nakon Daytona postao je imperativ. Iako je rezultat takve politike zapravo poražavajući po bošnjački nacionalni korpus, ne biraju se sredstva. Lovac je najeklatantniji primjer: Zlatni ljiljan Armije BiH, specijalac Policije RBiH čiji ratni ožiljci nedvojbeno svjedoče o danima provedenim na frontu, jedan od simbola odbrane Mostara... samo zato što nije u suri, postao je sumnjiv. I na pravdi Boga optužen da sprema napad na vehabije!

Duboko poštujem snagu porodice Magdija Dizdarevića: u najvećoj boli pozvali su na sabur. Njihov je poziv upućen braći, no vrijedilo bi ga proširiti i na one institucije Islamske zajednice koje su - u času Magdijeva ubistva - prepoznale priliku da Bošnjake utjeraju u vehabijsku suru. Ne birajući sredstva. I svjesno zaboravljajući pritom da bi bošnjačke žrtve u proteklom ratu, kojim tako suvereno mašu kao svojom zastavom - bile daleko, daleko veće da nije bilo boraca Armije BiH. Lovaca i lovaca koji su odbranili i Sarajevo, i Mostar, i Bihać mnogo prije nego li su se bošnjački ideolozi dosjetili da žrtvuju Armiju BiH i prave svoju vojsku. Vehabija.


Kad i u kojim uslovima se moze reci da su "bosnjacki ideolozi" izdali Bosnu i Hercegovinu? Znaci, koji dokazi se moraju ljudima predstaviti da bi konacno shvatili da i dan danas glasaju i podrzavaju izdajnike ove zemlje?

P.S. Ovo nije tema o Magdiju Dizdarevicu.
Abacija
 
Postovi: 4494
Pridružen/a: 11/01/2008 06:06
Lokacija: Haustor

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Fair Life dana 21/07/2009 15:41

Abacija je napisao/la:...
Kad i u kojim uslovima se moze reci da su "bosnjacki ideolozi" izdali Bosnu i Hercegovinu? Znaci, koji dokazi se moraju ljudima predstaviti da bi konacno shvatili da i dan danas glasaju i podrzavaju izdajnike ove zemlje?

P.S. Ovo nije tema o Magdiju Dizdarevicu.

Uvijek se vracam na isto...

viewtopic.php?f=3&t=46991

Steta pa je tema zakljucana. Bilo je materijala za barem jos ovoliko stranica.
Avatar
Fair Life
 
Postovi: 14278
Pridružen/a: 02/03/2004 01:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Juzna Bosna dana 21/07/2009 18:19

Abacija:
"Kad i u kojim uslovima se moze reci da su "bosnjacki ideolozi" izdali Bosnu i Hercegovinu? Znaci, koji dokazi se moraju ljudima predstaviti da bi konacno shvatili da i dan danas glasaju i podrzavaju izdajnike ove zemlje?"


Dobro da si ovo "bosnjacki ideolozi" stavio pod navodnike, po meni, pravilnije bi bilo mladomuslimanski ideolozi, naravno bez navodnika. Prije svih Alija Izetbegovic, Haris Silajdzic, Muhamed Sacirbegovic a potom i Mahmutcehajic, Behmen, Bicakcic, Brka, Hasan Cengic itd... su zajedno sa Bobanom, Rajicem, Kordicem i drugim hercegbosanskim vrhovnicima ukinuli Republiku Bosnu i Hercegovinu potpisujuci Vasingtonski Sporazum. Naime oni su tada pogazili Ustav R BiH, odcijepili dio R BiH i na njemu proglasili Federaciju BiH a ostatak R BiH ostavili za Srbe da formiraju svoju drzavu sto je i ucinjeno u Deytonu.

Kao dokaz svojoj tvrdnji navodim prvi clan stav 1 i 2 iz Ustava F BiH.

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Član 1.
(1) Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima, i građani Republike Bosne i Hercegovine, ostvarujući svoja suverena prava, preoblikuju unutrašnju strukturu teritorija sa većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciju Bosne i Hercegovine koja se sastoji od federalnih jedinica sa jednakim pravima i odgovornostima.

(2) Odluke o ustavnom statusu teritorije Republike Bosne i Hercegovine sa većinskim srpskim stanovništvom bit će donesene u toku pregovora o miru na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji.

Ovdje se postavljaju dva legitimna pitanja.

Prvo, na osnovu cega i pomocu kojih kriterija je odredjeno koja je teritorija BiH nastanjena vecinskim hrvatskim i bosnjackim narodom a koja vecinskim srpskim narodom ?

I drugo, je li ovim cinom ( ustav F BiH clan.1 stav.1 i stav.2 ) unaprijed, politickim dogovorom, amnestirana velikosrpska agresija, genocid i etnicko ciscenje ?

Poslije Vasingtona i stvaranja FBiH, Srbima nije preostalo nista drugo nego da postuju suverenu volju Hrvata i Bosnjaka i da na okupiranom dijelu R BiH formiraju svoju drzavu RS, sa vec datim ustavnim blagoslovom od strane Hrvata i Bosnjaka, koji su se svojevoljno separatisali i formirali svoju drzavu F BiH. Formiranje F BiH je najveci politicko-pravni uspjeh velikosrba od Berlinskog Kongresa do danasnjih dana i takvom poklonu se nisu ni u snu nadali. Ili mozda jesu? Zakljucak je vise nego jasan. Hrvati i Bosnjaci su ustavnim separatisanjem od R BiH ostavili Srbima samo jednu jedinu mogucnost, a to je da sami, koristeci ista prava kao i Hrvati i Bosnjaci, formiraju svoju drzavu, sto su oni naravno objerucke prihvatili i ostvarili a sto je Deytonskim sporazumom dogovoreno i potpisano.

Potpisivanjem Vasingtonskog Sporazuma je prekrsen Ustav R BiH, pogazena legitimna volja gradjana R BiH i anuliran referendum o nezavisnosti iz 1992 godine.

Klasicna veleizdaja.
Juzna Bosna
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 29/12/2008 01:39

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la 1gorstak dana 21/07/2009 22:16

Ako nije tema o pokojnom Dizdarevicu, zasto se njegovu smrt iskoristava za medjusobni obracun ? Kako god ne stoji Avazovo bljuvanje protiv Lovca, a samo zato sto ovaj podrzava Orucevica, ne stoji ni ova Vildanina agitacija. Ucesce u ratu nam ne daje imunitet, ako neko krsi zakon, treba da odgovara, pa da je i sam odbranio Mostar od cetnika i ustasa. Odnosno, ako policija posjeduje odredjene informacije koje opravdavaju pokretanje predistraznih radnji, Vildana nema pravo to tumaciti "uvodjenjem u suru", nego treba biti objektivna i pustiti policiju da radi svoj posao. Tekst u Avazu je napisan po istoj matrici mijesanja u policijski posao. Mozda nepismenije, ali tu je to, u pet deka.
Avatar
1gorstak
 
Postovi: 4549
Pridružen/a: 27/01/2008 23:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Abacija dana 21/07/2009 23:46

1gorstak je napisao/la:Ako nije tema o pokojnom Dizdarevicu, zasto se njegovu smrt iskoristava za medjusobni obracun ? Kako god ne stoji Avazovo bljuvanje protiv Lovca, a samo zato sto ovaj podrzava Orucevica, ne stoji ni ova Vildanina agitacija. Ucesce u ratu nam ne daje imunitet, ako neko krsi zakon, treba da odgovara, pa da je i sam odbranio Mostar od cetnika i ustasa. Odnosno, ako policija posjeduje odredjene informacije koje opravdavaju pokretanje predistraznih radnji, Vildana nema pravo to tumaciti "uvodjenjem u suru", nego treba biti objektivna i pustiti policiju da radi svoj posao. Tekst u Avazu je napisan po istoj matrici mijesanja u policijski posao. Mozda nepismenije, ali tu je to, u pet deka.


Zaboravi Vildanu i zaboravi trenutna desavanja u Mostaru. Ja sam otvorio temu zbog stvari (pogledaj gore u prvom postu) koje su se desile mnogo prije nego sto je policija pokucala Lovcu na vrata.

Nego, de ti meni odgovori na pitanje; da li sam ja lazov i izdajica koji se iskreno bori za citavo bh drustvo, ili je lazov i izdajica onaj koji samo tako kaze a u stvari bori se za dominaciju religije u svim sferama ovog drustva?
Abacija
 
Postovi: 4494
Pridružen/a: 11/01/2008 06:06
Lokacija: Haustor

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Novi_Nick dana 22/07/2009 00:07

@ Abacija, super da si otvorio ovako bitnu i vaznu temu.

@ Fair odlicno da si nasao i stavio link tvoje teme koja je zatvorena pa da forumasi mogu tu dosta toga procitati sto se pisalo ranije na ovu temu. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=46991

@ Juzna Bosna, aferim odlican ti je prilog!
Avatar
Novi_Nick
 
Postovi: 1572
Pridružen/a: 24/08/2003 00:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la 1gorstak dana 22/07/2009 00:52

Abacija je napisao/la:Nego, de ti meni odgovori na pitanje; da li sam ja lazov i izdajica koji se iskreno bori za citavo bh drustvo, ili je lazov i izdajica onaj koji samo tako kaze a u stvari bori se za dominaciju religije u svim sferama ovog drustva?


Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH. Ti i ja to ne moramo cijeniti, ali trebamo razumjeti. Imas embargo na uvoz oruzja, JNA arsenalom naoruzanog neprijatelja, noz u ledjima zaboden od strane HVO-a i anemicne pozive Zapada da se ti i puno jaci od tebe prestanete tuci. Sve ukazuje na to da je njima svejedno koliko godina ce ti velikosrbi granatirati glavni grad a velikohrvati izgladnjivati stanovnistvo. Mozda ti pribjegavanje radikalizmu nije omiljena opcija, ali ako ce upaliti, naravno da ces se tim posluziti. Sto se tice prezvakanog argumenta o dolasku arapskih dobrovoljaca, stvar je jako jednostavna; dolazili su pod krinkom humanitarnih radnika. Ni Hrvatska, ni HVO, a ni Sarajevo nisu mogli ogranicavati djelovanje arapskih humanitarnih organizacija samo zato sto su arapske humanitarne organizacije a ne islandske ili kanadske.

Danas je to saveznistvo s islamistima trampljeno za saveznistvo s Amerikom i to je pozitivna stvar, ali je nemoguce vratiti duha u bocu i potpuno eliminisati vehabijski utjecaj. Sto na kraju krajeva i ne mora biti nas cilj, vehabije zive i u Evropskoj Uniji, gdje su uglavnom lojalni gradjani. Evo na primjer pokojni Magdi je vjerovatno bio neko ko nikom nije naudio. Zasto se predstavlja problemom to sto je bio vehabija, ako je bio vehabija ? Meni niko ne namece islam, a to sto ga muslimani praktikuju javno, nije problem. Bog je dio i americke svakodnevnice, bivsem americkom predsjedniku je Bog cak rekao da izvrsi invaziju na drzavu il' dvije, pa sta ? Ti praktikuj sta zelis, pusti njih da praktikuju sta zele.
Avatar
1gorstak
 
Postovi: 4549
Pridružen/a: 27/01/2008 23:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Geronimo81 dana 22/07/2009 01:06

1gorstak je napisao/la:Ako nije tema o pokojnom Dizdarevicu, zasto se njegovu smrt iskoristava za medjusobni obracun ? Kako god ne stoji Avazovo bljuvanje protiv Lovca, a samo zato sto ovaj podrzava Orucevica, ne stoji ni ova Vildanina agitacija. Ucesce u ratu nam ne daje imunitet, ako neko krsi zakon, treba da odgovara, pa da je i sam odbranio Mostar od cetnika i ustasa. Odnosno, ako policija posjeduje odredjene informacije koje opravdavaju pokretanje predistraznih radnji, Vildana nema pravo to tumaciti "uvodjenjem u suru", nego treba biti objektivna i pustiti policiju da radi svoj posao. Tekst u Avazu je napisan po istoj matrici mijesanja u policijski posao. Mozda nepismenije, ali tu je to, u pet deka.
Zamolio bi te kao hrvat da ne nazivas hrvate ustasama.Nisam jos vidjeo tokom neki rasprava da netko muslimane naziva turcima stoga i tebe molim da ne zoves hrvate ustasama .I onako usput u ustasama je bilo dosta i muslimana sto vjerovatno znas.Ostalo sve se slazem sa tobom ;)
Geronimo81
 
Postovi: 874
Pridružen/a: 04/06/2009 14:13

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Pera Trta dana 22/07/2009 01:12

Geronimo81 je napisao/la:
1gorstak je napisao/la:Ako nije tema o pokojnom Dizdarevicu, zasto se njegovu smrt iskoristava za medjusobni obracun ? Kako god ne stoji Avazovo bljuvanje protiv Lovca, a samo zato sto ovaj podrzava Orucevica, ne stoji ni ova Vildanina agitacija. Ucesce u ratu nam ne daje imunitet, ako neko krsi zakon, treba da odgovara, pa da je i sam odbranio Mostar od cetnika i ustasa. Odnosno, ako policija posjeduje odredjene informacije koje opravdavaju pokretanje predistraznih radnji, Vildana nema pravo to tumaciti "uvodjenjem u suru", nego treba biti objektivna i pustiti policiju da radi svoj posao. Tekst u Avazu je napisan po istoj matrici mijesanja u policijski posao. Mozda nepismenije, ali tu je to, u pet deka.
Zamolio bi te kao hrvat da ne nazivas hrvate ustasama.Nisam jos vidjeo tokom neki rasprava da netko muslimane naziva turcima stoga i tebe molim da ne zoves hrvate ustasama .I onako usput u ustasama je bilo dosta i muslimana sto vjerovatno znas.Ostalo sve se slazem sa tobom ;)

Niko ovdje nije nazvao SVE Hrvate ustašama. Ekstremni Hrvati jesu ustaše, sami se tako nazivaju i ponose se time (i u manjini su, nadam se).
Pera Trta
 
Postovi: 5422
Pridružen/a: 06/02/2009 01:20
Lokacija: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Geronimo81 dana 22/07/2009 01:18

Pera Trta je napisao/la:
Geronimo81 je napisao/la:
1gorstak je napisao/la:Ako nije tema o pokojnom Dizdarevicu, zasto se njegovu smrt iskoristava za medjusobni obracun ? Kako god ne stoji Avazovo bljuvanje protiv Lovca, a samo zato sto ovaj podrzava Orucevica, ne stoji ni ova Vildanina agitacija. Ucesce u ratu nam ne daje imunitet, ako neko krsi zakon, treba da odgovara, pa da je i sam odbranio Mostar od cetnika i ustasa. Odnosno, ako policija posjeduje odredjene informacije koje opravdavaju pokretanje predistraznih radnji, Vildana nema pravo to tumaciti "uvodjenjem u suru", nego treba biti objektivna i pustiti policiju da radi svoj posao. Tekst u Avazu je napisan po istoj matrici mijesanja u policijski posao. Mozda nepismenije, ali tu je to, u pet deka.
Zamolio bi te kao hrvat da ne nazivas hrvate ustasama.Nisam jos vidjeo tokom neki rasprava da netko muslimane naziva turcima stoga i tebe molim da ne zoves hrvate ustasama .I onako usput u ustasama je bilo dosta i muslimana sto vjerovatno znas.Ostalo sve se slazem sa tobom ;)

Niko ovdje nije nazvao SVE Hrvate ustašama. Ekstremni Hrvati jesu ustaše, sami se tako nazivaju i ponose se time (i u manjini su, nadam se).

Naravno da su u manjini to jeste djeca su ili balavci ;) a nazvao je cim je HVO nazvao ustasama ;)
Geronimo81
 
Postovi: 874
Pridružen/a: 04/06/2009 14:13

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la trofej dana 22/07/2009 04:29

Bošnjaci , muslimani su spavači da bih se probudio mora se udariti pesnicom .Da bih to uspjelo bolje ga je staviti u geto ,sadašnja federacija Sarajevo ,Tuzla i Zenica .sda visoki bošnjački intelektualci i mislioci da bog sačuva i zakloni.
trofej
 
Postovi: 477
Pridružen/a: 05/06/2009 04:36

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la 1gorstak dana 22/07/2009 08:04

Geronimo81 je napisao/la:
1gorstak je napisao/la:Ako nije tema o pokojnom Dizdarevicu, zasto se njegovu smrt iskoristava za medjusobni obracun ? Kako god ne stoji Avazovo bljuvanje protiv Lovca, a samo zato sto ovaj podrzava Orucevica, ne stoji ni ova Vildanina agitacija. Ucesce u ratu nam ne daje imunitet, ako neko krsi zakon, treba da odgovara, pa da je i sam odbranio Mostar od cetnika i ustasa. Odnosno, ako policija posjeduje odredjene informacije koje opravdavaju pokretanje predistraznih radnji, Vildana nema pravo to tumaciti "uvodjenjem u suru", nego treba biti objektivna i pustiti policiju da radi svoj posao. Tekst u Avazu je napisan po istoj matrici mijesanja u policijski posao. Mozda nepismenije, ali tu je to, u pet deka.
Zamolio bi te kao hrvat da ne nazivas hrvate ustasama.Nisam jos vidjeo tokom neki rasprava da netko muslimane naziva turcima stoga i tebe molim da ne zoves hrvate ustasama .I onako usput u ustasama je bilo dosta i muslimana sto vjerovatno znas.Ostalo sve se slazem sa tobom ;)


Prvo, i sam sam Hrvat. Drugo, HVO iz tog vremena jeste djelovao na ustaskoj matrici. Onog trenutka kada su Manolica i njemu slicne naslijedili Susak i njemu slicni, sve je otislo u kurac.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mano ... 21210.aspx

I trece, ja upravo tim terminima "cetnici", "ustase", "velikosrbi" izbjegavam generalizacije. Ako kazem da su Srbi granatirali Sarajevo citav niz godina, tada cinim generalizaciju. Ako kazem da su cetnici granatirali Sarajevo, pravim distinkciju izmedju cetnika i casnih Srba koji s tim granatiranjem nemaju veze. Kljuc lezi u tom sto ja ne vjerujem da je prosli rat bio rat naroda, nego rat ideja. S jedne strane smo imali snage koje su za zajednistvo (franjevci, Mesic, Lovrenovic, Siber .... ), a sa druge smo imali ove koje Manolic spominje; olos najgori koji svrhu svog postojanja vidi u dominaciji nad drugim i drugacijim.
Avatar
1gorstak
 
Postovi: 4549
Pridružen/a: 27/01/2008 23:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la ultima_palabra dana 22/07/2009 08:24

Geronimo81 je napisao/la:Naravno da su u manjini to jeste djeca su ili balavci a nazvao je cim je HVO nazvao ustasama

HVO=Hrvati? =HDZ=Tuđman? Nemoj dalje, molim te 8)
Avatar
ultima_palabra
 
Postovi: 32174
Pridružen/a: 15/12/2008 17:53

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Tomo82 dana 22/07/2009 08:32

Nekoliko mi stvari nije jasno. Armija BIH trebala je biti multietnička i sekularna, jel tako?
Zbog čega se onda poginuli borci nazivaju šehidima? Zbog čega su se u vojsci koristili vjerski pozdravi? (to tvrdi i Halilović). Zbog čega se tekbiralo i vikalo "Za koga? - Za Alaha!" (valjda za Bih, al eto...). Zbog čega se jedna brigada nazvala muslimanskom? Zbog čega se išlo u borbu "pod zastavom Muhameda"?

Meni, kao Hrvatu iz Hrvatske, to je nepojmljivo. Kako onda da Bih Hrvati i Srbi tu vojsku smatraju svojom. Reći da se boriš za multietničku i sekularnu Bih sa takvim stvarima u vojsci je smiješno.

Slušao sam Halilovića u jednoj emisiji i sam je rekao da je bio potpuno protiv toga i da mu je 93 zbog tih stvari puno ne-bošnjaka otišlo iz vojske.
Tomo82
 
Postovi: 192
Pridružen/a: 15/09/2005 23:59

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la 1gorstak dana 22/07/2009 11:09

Tomo82 je napisao/la:Nekoliko mi stvari nije jasno. Armija BIH trebala je biti multietnička i sekularna, jel tako?
Zbog čega se onda poginuli borci nazivaju šehidima?....


Da ponovim ;

Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH. Ti i ja to ne moramo cijeniti, ali trebamo razumjeti. Imas embargo na uvoz oruzja, JNA arsenalom naoruzanog neprijatelja, noz u ledjima zaboden od strane HVO-a i anemicne pozive Zapada da se ti i puno jaci od tebe prestanete tuci. Sve ukazuje na to da je njima svejedno koliko godina ce ti velikosrbi granatirati glavni grad a velikohrvati izgladnjivati stanovnistvo. Mozda ti pribjegavanje radikalizmu nije omiljena opcija, ali ako ce upaliti, naravno da ces se tim posluziti.

Ako si posjetio link kojeg sam vec naveo, vidjeces sta kaze Manolic. A evo sta kaze Boljkovac ;

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bolj ... 33169.aspx

Sarajevo se jeste pozivalo na moralne, pravne i istorijske argumente braneci multietnicku BiH. Ali nakon sto to svijet nije uvazio, nego se drzao po strani ocekujuci slom Sarajeva kao rjesenje svih problema, nije bilo alternative okretanju onim elementima koji jesu spremni pomoci. Kada ti neko radi ovo o cemu Boljkovac i Manolic govore, a svijet ceka da umres ili da se predas, trebas naci polugu koja ce privoliti taj bezdusni Zapad da se predomisli. alaegber !

I upalilo je. Zapad je zavrnuo ruku Tudjmanu, bombardovao cetnike i podrzava BiH. Ni ja nisam sretan zbog metoda kojim se Zapad moralo uvjeriti da nestanak BiH i nije tako dobra ideja, ali ti pragmaticari ne usvajaju moralne, pravne i istorijske argumente. Djelovalo se u okviru mogucnosti.

Primjeti da se Izetbegovic hladno odrekao islamista u zamjenu za americko saveznistvo odlukom o eliminaciji arapskih dobrovoljaca i prekidu saradnje s iranskim operativcima. Likvidacija 5 od 6 clanova uzeg mudjahedinskog vodjstva, razoruzavanje ostatka jedinice te naknadna deportacija sestog clana tog vodjstva, je rezultat trezvenog kalkulisanja u Sarajevu. BiH ce ostati multietnicka, meni to odgovara zato sto je to moralno. Zapadu to odgovara zato sto nece Palestinu. Svi zadovoljni. Osim cetnika, ustasa i islamista naravno.
Avatar
1gorstak
 
Postovi: 4549
Pridružen/a: 27/01/2008 23:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Fair Life dana 22/07/2009 11:41

1gorstak je napisao/la:
Tomo82 je napisao/la:Nekoliko mi stvari nije jasno. Armija BIH trebala je biti multietnička i sekularna, jel tako?
Zbog čega se onda poginuli borci nazivaju šehidima?....


Da ponovim ;

Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH. Ti i ja to ne moramo cijeniti, ali trebamo razumjeti. Imas embargo na uvoz oruzja, JNA arsenalom naoruzanog neprijatelja, noz u ledjima zaboden od strane HVO-a i anemicne pozive Zapada da se ti i puno jaci od tebe prestanete tuci. Sve ukazuje na to da je njima svejedno koliko godina ce ti velikosrbi granatirati glavni grad a velikohrvati izgladnjivati stanovnistvo. Mozda ti pribjegavanje radikalizmu nije omiljena opcija, ali ako ce upaliti, naravno da ces se tim posluziti.

Ako si posjetio link kojeg sam vec naveo, vidjeces sta kaze Manolic. A evo sta kaze Boljkovac ;

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bolj ... 33169.aspx

Sarajevo se jeste pozivalo na moralne, pravne i istorijske argumente braneci multietnicku BiH. Ali nakon sto to svijet nije uvazio, nego se drzao po strani ocekujuci slom Sarajeva kao rjesenje svih problema, nije bilo alternative okretanju onim elementima koji jesu spremni pomoci. Kada ti neko radi ovo o cemu Boljkovac i Manolic govore, a svijet ceka da umres ili da se predas, trebas naci polugu koja ce privoliti taj bezdusni Zapad da se predomisli. alaegber !

I upalilo je. Zapad je zavrnuo ruku Tudjmanu, bombardovao cetnike i podrzava BiH. Ni ja nisam sretan zbog metoda kojim se Zapad moralo uvjeriti da nestanak BiH i nije tako dobra ideja, ali ti pragmaticari ne usvajaju moralne, pravne i istorijske argumente. Djelovalo se u okviru mogucnosti.

Primjeti da se Izetbegovic hladno odrekao islamista u zamjenu za americko saveznistvo odlukom o eliminaciji arapskih dobrovoljaca i prekidu saradnje s iranskim operativcima. Likvidacija 5 od 6 clanova uzeg mudjahedinskog vodjstva, razoruzavanje ostatka jedinice te naknadna deportacija sestog clana tog vodjstva, je rezultat trezvenog kalkulisanja u Sarajevu. BiH ce ostati multietnicka, meni to odgovara zato sto je to moralno. Zapadu to odgovara zato sto nece Palestinu. Svi zadovoljni. Osim cetnika, ustasa i islamista naravno.

Sa tvojim odgovorom Tomi mnogi roditelji ne bi bili zadovoljni..."Ljiljan, Sarajevo, 24. januar 96."
OTVORENO PISMO GOSPODINU ALIJI IZETBEGOVICU

U nacionalistickoj euforiji na prostoru Balkana i istina je dobila svoj nacionalni predznak. Stoga sam saljuci poruke odredjenoj kategoriji citalaca birao i ime i politicku pripadnost skrivajuci se iza pseudonima, Slobodan Radovic, Osman Tica, Ante Pejic .. Otvorenim pismom Aliji Izetbegovicu objavljenim u Ljiljanu januara 1996. godine po treci put sam uspio skrenuti paznju tog politickog kruga na nedopustivo i stetno koristenje vjere u dnevno politicke svrhe. Reakcije su bile neocekivane. U narednih 6 brojeva Ljiljan je rabio pismo i rubriku citalaca da ospori navode pisma, opravda klerikalizam SDA stranke. Istina objavljena su i dva pisma u kojima se citaoci u potpunosti slazu sa mojim navodima.

Gospodine Izetbegovicu kanim se dugo da Vam pisem i sve sam to odgadjao pravdajuci se borbom protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu koja je preca i vaznija od toga ta vam zamjeram. Sada je u Bosni mir, Amerika je punom nogom krocila na tlo Bosne. To mi daje i snage i prava da vam pisem. Pisem Vam jer zelim da mi budete predsjednik i, po svemu sudeci, nije do mene vec do Vas da to ne zelite.

Ne pisem Milosevicu jer ne zelim njega za predsjednika. On je fasista, odgovoran za patnje i genocid nad mojim narodom i mojom drzavom. Njemu neka pisu prevareni Srbi i bosanski pravoslavci.

Ne zelim pisati ni Tudjmanu. Njemu neka pisu Hrvati, izdani bosanski katolici, prognani Srbi.

Moj sin je poginuo braneci Bosnu kao borac Armije BiH. Ni on ni ja nismo bili clanovi nikakvih politickih partija. Kad je Bosna napadnuta, uzeli smo oruzje da je branimo. On poginuo ja sam kao teski ranjenik prebacen na lijecenje u inostranstvo. Nadam se da imam pravo da Vas pitam:

1. Zasto uz ime mog sina i uz ime toliko hrabrih boraca Bosne vezujete vjerski imenitelj sehid? Moj sin nije sehid, niti dozvoljavam bilo kome da njegovu smrt tako zove. U mom jeziku ima hiljadu rijeci kojim se njegova pogibija za Bosnu moze nazvati, ali nikako vjerskom i stranom.

2. Zasto borce Armije BiH pozdravljate sa "Selam alejkum" ( Smotra boraca Treceg korpusa u Zenici )? Tako se ne moze pozdravljati Armija BiH, cak ni Bosnjacka armija jer se Bosnjaci ne stide svog jezika. Ne stide se ni vjere oni koji su vjernici, ali vjera je jedno, partija drugo, armija drzave BiH, trece.

3. Zato ucite fatihu nad umrlim i poginulim? Kao vjerniku privatno Vam ne zamjeram, ali Vi ste drzavnik, i to multinacionalne Bosne. Nad mojim sinom odsutite. Bolje nista ne reci nego govoriti na jeziku koji ni on ni ja ne bismo razumjeli.

4. Zasto ste na dvije ne spojive funkcije, funkciji predsjednika drzave BiH i vjersko-nacionane stranke SDA. Vi ne mozete biti predsjednik multinacionalne drzave i jednonacionalne partije. Nacionalne partije mogu vladati nacionalnim drzavama a nikako visenacionalnim.

5. Zasto ne objelodanite narodu Bosne i Hercegovine da su nacionalne partije politicki mrtve poslije pocinjenna zlocina nad drzavom i narodom u kojoj su, htjeli mi to priznati ili ne, cijelo vrijeme bile politicki savezici. Stepen odgovornosti i zlocina je drugo pitanje. U onoj mjeri u kojoj nacionalne partije jos uvjek postoje u toj mjeri Bosna ne postoji. Morate reci narodu sta je pobjedilo poslije Deytona: Bosna ili nacionalne partije. Ako je suditi po kadrovskim promjenama koja se desavaju na terenu, u kojem SDA ne zaostaje, bojim se da je po srijedi ono drugo.

Citam da prognozirate ponovnu pobjedu nacionalnih partija i to da ce SDA pokupiti najveci broj bonjackih glasova. Znaci li to da Bosne vise nema i da je stvar nacionalnih politickih partija koko ce urediti "svoje" teritorije? Ili nas ceka jo jedan rat straniji od ovoga?

6. Zasto napadate one kojima je Deda Mraz izuzetno svijetla tacka u zivotu? Toliko radosti, toliko nade i iluzija malo sta djeci moze da donese kao on. Mi u Bosni to slavimo vijekovima i on je jednostavno nadnacionalna kategorija, kao i Nova godina. Bajrami, bozici i ko zna koji drugi vjerski praznici u Bosni nisu zajednicki ali Nova godina i Deda Mraz jesu.

7. Zasto ne oduzmete pravo vjerskom listu "Ljiljan" da se naziva nacionalnim listom Bosnjaka ? Sedam teologa, koliko ih uredjuje list, ne moze uredjivati nacionalni vec vjerski list. Bosnjaci trebaju nacionalni list, ali vjera i nacija nisu isto.

8. Zasto ne smanjite kampanju protiv nezavisnih informativnih glasila ( ubistvo novinara u Zepcu, premlacivanje u Tuzli, podmetanje bombe u nezavisnom radiju u Sarajevu, premlacivanje Senada Avdica), cak i Vi licno napadate redakciju TV BiH.

Gospodine Izetbegovicu, ja uvazavam vase vjerske nazore prema zivotu i smatram ih privatnim. Od Vas ocekujem da budete predsjednik koji uvazava moj ateisticki odnos prema zivotu. Vjera nam nije zajednicka, ali Bosna jeste, moramo se izdici iznad vjerskog, partijskog, nacionalnog do nivoa drzavnog da bi opstali, a Vi ostali moj predsjednik. U suproptnom to ne mozete biti.

Osman Tica

Kopenhagen, Tel 33252712/206
Avatar
Fair Life
 
Postovi: 14278
Pridružen/a: 02/03/2004 01:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la 1gorstak dana 22/07/2009 12:10

Fair Life je napisao/la:
1gorstak je napisao/la:
Tomo82 je napisao/la:Nekoliko mi stvari nije jasno. Armija BIH trebala je biti multietnička i sekularna, jel tako?
Zbog čega se onda poginuli borci nazivaju šehidima?....


Da ponovim ;

Mislim da je Izetbegovic morao povuci taj potez kako bi prisilio medjunarodni faktor na promjenu politike prema BiH, a koja se svodila na cekanje da velikosrbi i velikohrvati skrse otpor probosanskih snaga. Uvjeren sam da BiH nije opstala zbog moralnih, pravnih ili istorijskih argumenata nego zato sto se pretezno bosnjacku ARBiH nije moglo slomiti brze nego sto se ona pretvarala u Hamas. To je formula koja je spasila BiH. Ti i ja to ne moramo cijeniti, ali trebamo razumjeti. Imas embargo na uvoz oruzja, JNA arsenalom naoruzanog neprijatelja, noz u ledjima zaboden od strane HVO-a i anemicne pozive Zapada da se ti i puno jaci od tebe prestanete tuci. Sve ukazuje na to da je njima svejedno koliko godina ce ti velikosrbi granatirati glavni grad a velikohrvati izgladnjivati stanovnistvo. Mozda ti pribjegavanje radikalizmu nije omiljena opcija, ali ako ce upaliti, naravno da ces se tim posluziti.

Ako si posjetio link kojeg sam vec naveo, vidjeces sta kaze Manolic. A evo sta kaze Boljkovac ;

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bolj ... 33169.aspx

Sarajevo se jeste pozivalo na moralne, pravne i istorijske argumente braneci multietnicku BiH. Ali nakon sto to svijet nije uvazio, nego se drzao po strani ocekujuci slom Sarajeva kao rjesenje svih problema, nije bilo alternative okretanju onim elementima koji jesu spremni pomoci. Kada ti neko radi ovo o cemu Boljkovac i Manolic govore, a svijet ceka da umres ili da se predas, trebas naci polugu koja ce privoliti taj bezdusni Zapad da se predomisli. alaegber !

I upalilo je. Zapad je zavrnuo ruku Tudjmanu, bombardovao cetnike i podrzava BiH. Ni ja nisam sretan zbog metoda kojim se Zapad moralo uvjeriti da nestanak BiH i nije tako dobra ideja, ali ti pragmaticari ne usvajaju moralne, pravne i istorijske argumente. Djelovalo se u okviru mogucnosti.

Primjeti da se Izetbegovic hladno odrekao islamista u zamjenu za americko saveznistvo odlukom o eliminaciji arapskih dobrovoljaca i prekidu saradnje s iranskim operativcima. Likvidacija 5 od 6 clanova uzeg mudjahedinskog vodjstva, razoruzavanje ostatka jedinice te naknadna deportacija sestog clana tog vodjstva, je rezultat trezvenog kalkulisanja u Sarajevu. BiH ce ostati multietnicka, meni to odgovara zato sto je to moralno. Zapadu to odgovara zato sto nece Palestinu. Svi zadovoljni. Osim cetnika, ustasa i islamista naravno.


Sa tvojim odgovorom Tomi mnogi roditelji ne bi bili zadovoljni...


Znam. Ja sam svjestan kako to bezosjecajno zvuci kada se opravdava manipulaciju mrtvim ljudima, kada se svakog mrtvog Bosnjaka proglasava mucenikom na Alahovom putu, a oni ni luk jeli ni luk mirisali. No sta se tu moze, da imamo silu kojom bi Karadzicevim i Dodikovim istomisljenicima nametnuli multietnicku viziju drustva, Sarajevo ne bi moralo pribjegavati ovakvim manevrima, a kojim se prisiljava Zapad na podrsku BiH.
Avatar
1gorstak
 
Postovi: 4549
Pridružen/a: 27/01/2008 23:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la abdulazizsarajevo dana 22/07/2009 13:00

citam i potpisujem sve komentare 1gorstak! svaka cast
abdulazizsarajevo
 
Postovi: 319
Pridružen/a: 23/01/2008 15:55

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la independer dana 22/07/2009 13:22

Tomo82 je napisao/la:Nekoliko mi stvari nije jasno. Armija BIH trebala je biti multietnička i sekularna, jel tako?
Zbog čega se onda poginuli borci nazivaju šehidima? Zbog čega su se u vojsci koristili vjerski pozdravi? (to tvrdi i Halilović). Zbog čega se tekbiralo i vikalo "Za koga? - Za Alaha!" (valjda za Bih, al eto...). Zbog čega se jedna brigada nazvala muslimanskom? Zbog čega se išlo u borbu "pod zastavom Muhameda"?

Meni, kao Hrvatu iz Hrvatske, to je nepojmljivo. Kako onda da Bih Hrvati i Srbi tu vojsku smatraju svojom. Reći da se boriš za multietničku i sekularnu Bih sa takvim stvarima u vojsci je smiješno.

Slušao sam Halilovića u jednoj emisiji i sam je rekao da je bio potpuno protiv toga i da mu je 93 zbog tih stvari puno ne-bošnjaka otišlo iz vojske.


Pod komandom generala Halilovica ARBIH i jest bila multietnicka. Ona je imala u svom sastavu skoro 30 % nebosnjaka. Medjutim to nije odgovaralo cetnickim agentima a to su:

Alija Izetbegovic
Haris Silajdzic
Rasim Delic
general Muslimovic (ime sam mu zaboravio cini mi se Fikret)
Zlatko Lagumdzija
Ejup Ganic

Cudno, "muslimani" a cetnicki agenti??? :?

Svi dogadjaju u kojima su gore navedeni donosili vazne odluke za BIH su izdajnicke i to se prostom analizom da dokazat.

U ovom obracanju zelim samo navesti neke odluke koje prikazuju Aliju kao izdajnika a ja bih i moje licno misljenje dodao i saucesnika i suizvrsioca zlocina koji su ucinjeni prema bosnjackom i hrvatskom narodu.
Evo nekih izvoda:

- Odbijanje da donese zabranu regrutacije bosanskih regruta u jna za vrijeme rata u sloveniji i hrvatskoj.
- Odbijanje i ne donosenje naredbe o sklanjanju spiskova regruta i vojnih obveznika u opstinama u kojima je sda zajedno sa hrvatskim strankama imala vlast.
- Nesprecavanje ekonomskog propadanje zemlje omogucavajuci plasman bezvrijednih dinara iz Srbije u Bosni preko Narodne banke
- Usporavanje i ometanje formiranja Armije BiH .
- Predaja naoruzanja TO u ruke JNA "na cuvanje". Znamo kako ih je ta vojska sacuvala.
- Legalisianje Radovana Karadzica i Mate Bobana kao ravnopravne partnere u pregovorima i samim tim mijenjanjem karaktera rata. Rat postaje gradjanski iako su dvije rezolucije UN explicite oznacile Srbiju kao agresora.
- Legalisiranje ostanka strane vojske (jna) na teritoriji bih odlaskom na razgovore sa vojnim vrhom u Makedoniju u proljece 1992.
- Antiustavna i nezakonita smjena glavnog zapovjednika Oruzanih Snaga RBiH Sefera Halilovica i ubrzana islamizacija Armije nakon te smjene
- Potpisivanje Wasingtonskog sporazuma. ovo je objasnjeno u jednom postu prije.
- Potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Ovdje vaze isti argumenti kao i kod Vasingtonskog sporazuma.
- Razoruzavanje i predaja oruzja jedinica Arbih u Srebrenici mimo bilo kakvog vojnog rezona. Naime jedinice ARBIH u Srebrenici su nizale vojni uspjeh za uspjehom dok nije doslo do predaje oruzja. Ovo je cin klasicne izdaje i saucesnistvo u genocidu.
- Odbijanje zabrane SDS-a nakon rata iako je ova partija bila ideolog genocida.

I tako dalje i tako dalje. Zabolje me ruka tipkajuci.

Ko imalo misli svojom glavom i ko malo zagrabi ispod povrsine moze naci bezbroj dokaza za najvecu izdaju cjelokupnog bosnjackog politickog vrha a ta izdaja se nastavlja i dan danas potezima koje vuce onaj Gargamel.

Mir

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Avatar
independer
 
Postovi: 709
Pridružen/a: 29/03/2007 11:07
Lokacija: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la nokia6170 dana 22/07/2009 13:34

U vecem dijeli forumasi su super obrazlozili svoje stavove. Ja bi samo istakao da se nijednog trenutka ne smije izvrsiti pausalna generalna ocjena Armije BiH, vec da je potrebno hronoloski je sagledavati iz godine u godinu i okvalifikovati. Ono sto je ARBiH bila idejno i inicijalno 1992. godine to nije bila krajem 1993. godine, a kamoli 1995. godine.

Poistovjetiti ARBiH samo sa onim sto je bila 1995. godine je zlonamjerno, nepravedno i falsifikovanje historije..pogotovo nepravedno prema onima koji su dali svoje zivote i dijelove tijela 1992. godine kada nisu postojali termini ni sehid ni selam alejkum u ARBiH. Upravo je to i teza srpske politike i medija da su Srbi u zadnjem ratu ratovali protiv Muslimana i radikanlnog islama...a to je notorna laz jer 1992. godine ARBiH nije imala veze s vezom i islamom i dzihadom....srpska politika i VRS su ratovali iskljucivo protiv drzave Bosne i Hercegovine, nikakvog islama i slicno...naravno, danas je lakse opravdati RS podmladku da se ratovalo protiv islama i mudzahedina i podmetati famoznu Alijinu islamsku deklaraciju, nego svariti kosku u grlu da oni koji su ratovali i davali svoje zivote protiv drzave Bosne, danas zive u toj istoj drzavi protiv koje su ratovali...i da se radilo o klasicnom drzavnom i vojnom udaru na vlastitu drzavu RBiH.

p.s. kakav god da je karakter dobila ARBiH tokom ratnih godina, ona ce uvijek imati karakter koji VRS nikad nije imala...a to je LEGALITET...tako da generalna ocjena ce uvijek biti da je ARBiH bila legalna i legitimna vojska medj. priznate drzave, koja je samo ispunjavala duznost koju svaka clanica UN-a ima prema Povelji UN-a...a to je pravo na samoodbranu.
Avatar
nokia6170
 
Postovi: 4366
Pridružen/a: 13/04/2005 00:08

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la palermo dana 22/07/2009 13:45

independer je napisao/la:Pod komandom generala Halilovica ARBIH i jest bila multietnicka. Ona je imala u svom sastavu skoro 30 % nebosnjaka. Medjutim to nije odgovaralo cetnickim agentima a to su:

Alija Izetbegovic
Haris Silajdzic
Rasim Delic
general Muslimovic (ime sam mu zaboravio cini mi se Fikret)
Zlatko Lagumdzija
Ejup Ganic

Cudno, "muslimani" a cetnicki agenti??? :?

Svi dogadjaju u kojima su gore navedeni donosili vazne odluke za BIH su izdajnicke i to se prostom analizom da dokazat.

U ovom obracanju zelim samo navesti neke odluke koje prikazuju Aliju kao izdajnika a ja bih i moje licno misljenje dodao i saucesnika i suizvrsioca zlocina koji su ucinjeni prema bosnjackom i hrvatskom narodu.
Evo nekih izvoda:

- Odbijanje da donese zabranu regrutacije bosanskih regruta u jna za vrijeme rata u sloveniji i hrvatskoj.
- Odbijanje i ne donosenje naredbe o sklanjanju spiskova regruta i vojnih obveznika u opstinama u kojima je sda zajedno sa hrvatskim strankama imala vlast.
- Nesprecavanje ekonomskog propadanje zemlje omogucavajuci plasman bezvrijednih dinara iz Srbije u Bosni preko Narodne banke
- Usporavanje i ometanje formiranja Armije BiH .
- Predaja naoruzanja TO u ruke JNA "na cuvanje". Znamo kako ih je ta vojska sacuvala.
- Legalisianje Radovana Karadzica i Mate Bobana kao ravnopravne partnere u pregovorima i samim tim mijenjanjem karaktera rata. Rat postaje gradjanski iako su dvije rezolucije UN explicite oznacile Srbiju kao agresora.
- Legalisiranje ostanka strane vojske (jna) na teritoriji bih odlaskom na razgovore sa vojnim vrhom u Makedoniju u proljece 1992.
- Antiustavna i nezakonita smjena glavnog zapovjednika Oruzanih Snaga RBiH Sefera Halilovica i ubrzana islamizacija Armije nakon te smjene
- Potpisivanje Wasingtonskog sporazuma. ovo je objasnjeno u jednom postu prije.
- Potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Ovdje vaze isti argumenti kao i kod Vasingtonskog sporazuma.
- Razoruzavanje i predaja oruzja jedinica Arbih u Srebrenici mimo bilo kakvog vojnog rezona. Naime jedinice ARBIH u Srebrenici su nizale vojni uspjeh za uspjehom dok nije doslo do predaje oruzja. Ovo je cin klasicne izdaje i saucesnistvo u genocidu.
- Odbijanje zabrane SDS-a nakon rata iako je ova partija bila ideolog genocida.

I tako dalje i tako dalje. Zabolje me ruka tipkajuci.

Ko imalo misli svojom glavom i ko malo zagrabi ispod povrsine moze naci bezbroj dokaza za najvecu izdaju cjelokupnog bosnjackog politickog vrha a ta izdaja se nastavlja i dan danas potezima koje vuce onaj Gargamel.

Mir

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:


Odakle samo izranjate...........
palermo
 
Postovi: 9550
Pridružen/a: 23/07/2007 21:46
Lokacija: BiH

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la independer dana 22/07/2009 13:52

Odakle samo izranjate...........[/quote]


Ko to?
Avatar
independer
 
Postovi: 709
Pridružen/a: 29/03/2007 11:07
Lokacija: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la 1gorstak dana 22/07/2009 14:00

independer je napisao/la:...


Povrsno, jako povrsno. Uzmimo bilo koji od tvojih argumenata; evo na primjer potpisivanje Vasingtonskog sporazuma, kojim smo prakticno prevarili Tudjmana i otvorili puteve snabdjevanja izgladnjelog stanovnistva Zenice i Tuzle. Kojom bi to silom ti nametnuo svoju volju HVO-u ? Kako bi omogucio snabdjevanje ARBiH, oslobodio Sanski Most i Kljuc, kako bi prisilio cetnike da potpisu lojalnost drzavi (Dejtonski sporazum) uz insistiranje da se ogroman broj vojnika zadrzi prema HVO-u ?

Amerikanci su Tudjmana prisilili na Vasingtonski sporazum, nama koji volimo BiH je to bila radosna vijest, olaksanje. No posto ti tvrdis da sa Tudjmanom nije trebalo traziti mir, pretpostavljam da vjerujes kako ga se moglo vojno poraziti, pa me zivo interesuje kojom ste to vojskom ti i Halilovic planirali doci do mora i deblokirati slobodnu teritoriju. Planirao si pozvati kohorte i armade iz Gospodara Prstenova ?

Ja vjerujem da ti uzivas u viziji vojnika ARBiH koji se hrabro probijaju do mora, a onda nasa inzinjerija ekspresno gradi luku, oformljujemo ratnu mornaricu, od zenickog celika pravimo razarace kako bi odbranili izlaz na otvoreno more i voila, imamo deblokiranu slobodnu teritoriju. Medjutim, u stvarnom svijetu to funkcionise na drugi nacin. Onaj ko poznaje konfiguraciju terena i demografsku sliku juzno od Mostara, a tvrdi da se slobodnu teritoriju moglo deblokirati silom, je lud ili lazov.
Avatar
1gorstak
 
Postovi: 4549
Pridružen/a: 27/01/2008 23:00

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la Jazz_Junkie dana 22/07/2009 15:08

Kasnite malo sa vasim operativnim strategijama. :) Bitno je jedno: rat je davno zavrsen i nadajmo se da ga vise nece biti. Apropos bosnjacki ideolozi, imate dobru kolumnu Ivana Lovrenovica u aktualnom izdanju BH Dana, a evo i jedan tekst Josipa Vricka (novinar Oslobodjenja) koji je izasao za Vijenac (ne znam otkud tamo): http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac401 ... bez_Hrvata
Avatar
Jazz_Junkie
 
Postovi: 3054
Pridružen/a: 16/03/2008 23:35
Lokacija: Wien

Re: "Bosnjacki ideolozi" i izdaja BiH?

PostPostao/la independer dana 22/07/2009 15:15

1gorstak je napisao/la:
independer je napisao/la:...


Povrsno, jako povrsno. Uzmimo bilo koji od tvojih argumenata; evo na primjer potpisivanje Vasingtonskog sporazuma, kojim smo prakticno prevarili Tudjmana i otvorili puteve snabdjevanja izgladnjelog stanovnistva Zenice i Tuzle. Kojom bi to silom ti nametnuo svoju volju HVO-u ? Kako bi omogucio snabdjevanje ARBiH, oslobodio Sanski Most i Kljuc, kako bi prisilio cetnike da potpisu lojalnost drzavi (Dejtonski sporazum) uz insistiranje da se ogroman broj vojnika zadrzi prema HVO-u ?

Amerikanci su Tudjmana prisilili na Vasingtonski sporazum, nama koji volimo BiH je to bila radosna vijest, olaksanje. No posto ti tvrdis da sa Tudjmanom nije trebalo traziti mir, pretpostavljam da vjerujes kako ga se moglo vojno poraziti, pa me zivo interesuje kojom ste to vojskom ti i Halilovic planirali doci do mora i deblokirati slobodnu teritoriju. Planirao si pozvati kohorte i armade iz Gospodara Prstenova ?

Ja vjerujem da ti uzivas u viziji vojnika ARBiH koji se hrabro probijaju do mora, a onda nasa inzinjerija ekspresno gradi luku, oformljujemo ratnu mornaricu, od zenickog celika pravimo razarace kako bi odbranili izlaz na otvoreno more i voila, imamo deblokiranu slobodnu teritoriju. Medjutim, u stvarnom svijetu to funkcionise na drugi nacin. Onaj ko poznaje konfiguraciju terena i demografsku sliku juzno od Mostara, a tvrdi da se slobodnu teritoriju moglo deblokirati silom, je lud ili lazov.


Ja ne zelim biti zlonamjeran i zajedljiv. Ja osjetim jedan zajedljiv ton u tvom pisanju. Ne zelim nikakve negativne emocije da sirim vec da kao ljudi koji vole BiH na miru razmjenimo misljenja.

Moj odgovor na ovo tvoje pitanje je vrlo jednostavan. Nisu Amerikanci Tudjmana natjerali na Vasingtonski sporazum nego Armija BiH. Pito bih te da su hrvati bili u vojnoj prednosti bili onda pristali na bilo kakav sporazum.

Ali u citavoj toj prici najmanje je bitno sta bi bilo kad bi bilo, vec da li se Predsjednik jedne drzave ponasao u skladu sa Ustavom te drzave ili nije. Ovo sto sam u predhodnom postu naveo je protiv Ustava i to je cin izdaje.
On je potpisom na Vasingtonski ugovor prekrsio Ustav i samim tim trebalo ga je suditi u najmanju ruku. Koliko je meni poznato taj sporazum nije nikada ratifikovan u Skupstini. Za ovo zadnje nisam siguran ali i ako jeste to nije moglo biti ratifikovano bez promjene tog istog Ustava. U Hrvatskoj su u pocetku rata takodjer Srbi bili kudikamo vojno nadmocniji ali Tudjmanu ni na kraj pameti nije bilo da pravi neke slicne sporazume sa Srbima koji bi narusavale Ustav Rep. Hrvatske. Zasto je to Alija to radio iako su svi izvjestaji sa terena govorili da ugled, moral i snaga Armije BiH stalno rastu? (govorim za period prije smjene Halilovica). Kako nekom doktoru povisena temperatura kaze da pacijent ima neku upalu tako i ovo ponasanje Alijino govori o njegovoj veleizdaji.

Mir


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Avatar
independer
 
Postovi: 709
Pridružen/a: 29/03/2007 11:07
Lokacija: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

Sljedeća

Natrag na Politika

Online

Trenutno korisnika/ca: AlfaKentaur, Bing [Bot], Breathless, Challenger__, JuVentuss, Lincoln-Burrows i 8 gostiju.