Kad govorim o vikend naseljima ili etno selima ne mislim na one nase tipicne improvizacije vec nesto nalik na ono sto sam imo prilike vidjet u Sloveniji i Austriji. Sve je najprije infrastrukturno uredjeno i pod stalnim nadzorom ( imaju svoje redovne patrole eko policije i redarstvenika). Drugo, vizuelno je sve i jedan objekat i vizuelno i funcionalno uskladjeno s prirodom , tj. sve je "pod konac"sto se kaze, a ne "cigla-beton sitem" ko kod nas i na sandzaku ( uz duzno postovanje prema cestitom svijetu i kod nas i tamo i svugdje).
Na tu vrstu vikend naselja ili etno sela mislim i toga sam se vjerujete nagledao i u Sloveniji i u Austriji a Bogami i na sjeveru Italije. Prema tome, ja sam uvijek za "copy & paste" ako je recept dokazano uspjesan.
Ne vidim zasto bjezati od vikend naselja i etno sela. Pa to je vani itekako uspjesan segment turizma. Betonska zdanja u istočno-socijalističko-komunističkom stilu rijetko ko pravi na zapadu, a o divljoj gradnji da ne govorim. Meni se iskreno povraća od betona na planinama.
Dakle, potpuno se slazem sa tvojom konstatacijom: "mjesto treba urbanizovati , napraviti infrastrukturu i općina onda treba ponuditi placeve na prodaju , pa ko voli nek izvoli praviti vikendicu , prije toga treba napraviti sve ostalo , to na kraju dolazi". A pitanje je ima li ko to pokrenuti i da li ce!!!
[/quote]sarajlijaHR je napisao/la:osnovni problem je sto navedene planine pripadaju općini Trnovo , tačnije nekakvom Bošnjačkom dijelu općine Trnovo , neznam sad kako se tačno zove općina , šta od takve općine očekivati , dakle , pod hitno vratiti planine pod kanton Sarajevo , koji jedini ima lovu za infrastrukturu i eventualne investicije , drugo , , sto reče neko prije , mentalitet papaka , koji roštiljaju na Igmanu , majko mila , to se samo u nas moze vidjeti , čak i na Jahorini niko ne roštilja kraj staze , a ovje puca Ceca iz auta i glava porodice raspuhuje roštilj , katastrofa ...mjesto treba urbanizovati , napraviti infrastrukturu i općina onda treba ponuditi placeve na prodaju , pa ko voli nek izvoli praviti vikendicu , prije toga treba napraviti sve ostalo , to na kraju dolazi