Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!

Moderator/ica: Chmoljo

Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 20:52

Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo zbog istrage o tajnim računima u Beču

Tajni dogovori Tužiteljstva BiH, ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića, kao i generalnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) sa Antom Prkačinom o davanju lažnog iskaza u istrazi o ubojstvu doministra MUP-a BiH Joze Leutara, te umiješanost Tarika Sadovića i Almira Džuve u prikrivanje i spriječavanje istrage o tajnim računima Bakira Izetbegovića u Austriji, jasno upućuju i na razloge zbog kojih je Bakir Izetbegović, danas kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije, od sarajevskog kriminalnog podzemlja i terorističkih grupa povezanih s bivšim odredom „El Mudžahedin“, naručio ubojstvo Joze Leutara.

Leutar dobio povjerljive dosjee Interpola

Naime, upravo je Jozo Leutar, došavši na dužnost doministra MUP-a BiH, pokrenuo sveobuhvatnu istragu protiv Alije Izetbegovića, Bakira Izetbegovića, Harisa Silajdžića, Hasana Čengića, Senada Šahinpašića zv. Šaja i drugih, zbog pronevjere i nezakonitog prosvajanja novca sa tajnih računa BiH u Austriji tijekom prve polovine 1990.-ih godina.

Upravo je Leutar, kao prvi dužnosnik BiH, koji je pokrenuo istragu protiv Bakira Izetbegovića i ostalih, a kako doznajemo od naših izvora u Interpolu, zatražio i dobio od njemačkog Ureda Interpola u Wiesbadenu, te od austrijskog Ureda Interpola u Beču, dokumentaciju o istragama koje su vođene u Wiesbadenu, Muenchenu i Beču protiv istih osoba, a u svezi financijskih transakcija i tajnih računa kojima su prije svega raspolagali otac i sin Izetbegović, a po njihovim punomoćima i ostali osumnjičenici u ovoj istrazi.

Dokumentacija o tajnim računima u Austriji

Već početkom 1999. godine, neposredno prije atentata u Sarajevu, a prema našim informacijama sredinom veljače 1999. godine, Jozo Leutar primio je strogo povjerljive spise, odnosno tajni dosje o Interpolovoj istrazi protiv Izetbegovića u svezi njegove i povezanosti političkog vrha SDA sa međunarodnim terorizmom, te kaznenim djelima pranja novca preko tajnih računa u Austriji.

Leutar je, primjerice, kako to navodi naš izvor, dobio cjelovitu dokumentaciju koju je Interpol izuzeo prilikom pretresa banke Die Erste u Beču, te cjelokupnu dokumentaciju o raspolaganju financijskim sredstvima na tajnim računima te banke broj: 513 644 76 (dolarski), 00465151 (ATS), 501 16185.

Poseban dosje činila je dokumentacija o Izetbegovićevim prometima na tajnim računima kod Deutche Bank Frankfurt/M, i to tajnim računima broj 9359316 i 9362369.

Podaci o osobama povezanim s tajnim komitetom

Jozi Leutaru tada su ustupljeni i tajni dosjei istrage protiv članova tajnog komiteta za raspolaganje financijskim sredstvima sa tajnih računa u Austriji, i to: Husein Živalj, Irfan Ljevaković, Derviš Đurđević, Hasan Čengić, Senad Šahinpašić zv. Šaja, Sukarno Hassanein, Fatih Hassanein, Fahim Sejari, Muradif Pajt, Abdelaziz Zaher (rezident mreže u Zagrebu), Ševko Omerbašić, te dokumentaciju oduzetu u pretresima a vezno za tajne financijske transfere po Izetbegovićevom nalogu preko poduzeća Sejari, MIS AG, IGASA/IRO, Forino, Bondini, ZIO SAM, Bjercke, Euro Trade Center, Pentagram Corp, Renjas, Cenex, TWRA, Famso.

Naravno, kao sastavni dio ove istrage, Jozi Leutaru ustupljeni su i dokumenti o istrazi protiv Alije i Bakira Izetbegovića.

Iz popisa dokumentacije koju je Interpol ustupio tada Jozi Leutaru za potrebe njegove istrage razvidno je kako je istraga protiv mreže kojom su rukovodili Alija i Bakir Izetbegović, te njihovi najbliži suradnici, trajala kroz duže vremensko radzoblje i to u nekoliko zemlja, preko kojih je Izetbegovićeva mreža provodila svoje nezakonite operacije.

Dosjei s iskazima svjedoka

Tako su Leutaru tada ustupljeni dokumenti istrage ubojstava Juke Prazine i Lojo Taiba, istrage u Berlinu, Italiji, Mettmannu, Saarlandu, Švedskoj, istrage u Južnoj Africi i Obali Slonovače, istrage u SAD-u, istrage o povredama Zakona o atomskom oružju, istrage tajnih računa u Volksbank Stuttgart, Postbank Stuttgart, Cannstadter Volksbank, Postbank Muenchen, Deutche Bank Frankfurt/M.

Poseban dio dokumentacije činili su dosjei sa iskazima svjedoka u Interpolovoj istrazi protiv Izetbegovićeve mreže, i to iskazi: Murid Duliman, Derviš Đurđević, Munir Jusić, Sukarno Ali Hassanein, Ingrid Kellner, Aiman Morad, Ervin Šabović, Ghassan Saleh, Atif Alagić, Fikret Bakić, Mustafa Bašić, Emri Bešić, Ole Bjercke, Paolo Bondini, Karin Braun, Roland Bullacher, Emin Čatić, Ibrahim Čelić, Amer Cviko, Mirsada Đonlagić, Adnan Dulančić, Jasna Dulančić, Hasan Džano, Bernhard Edelmann, Salko Granov, Osman Hadžić, Muhamed Hadžimuratović, Sulejman Hadžiredžepović, Suljo Halalkić, Huso Hasković, Munir Jusić, Selman Jusović, Zulfo Kaminić, Hasan Karović, Mustafa Karović, Silvie Keselova, Srećko Kos, Enes Kulenović zv. Alija, Izet Kundo, Aziz Kuratović, Ahmet Maksumić, Azer Maksumić, Esnef Memić, Ismet Memić, Sifet Memić, Uzeir Memić, Muhamed Mešović, Bećir Merdžić, Muhamed Moranjkić, Philippe Muck, Dirk Mueller, Azer Ramadanović, Ervin Šabović, Mirsada Šahinpašić, Izet Salčin, Emin Seho, Fahim Sejari.

Sadović i Džuvo sakrili Interpolove dosjee

Nakon što je od Interpola preuzeo navedene dosjee i dokumentaciju, Leutar je u tajnosti pokrenuo istragu o tajnim računima Alije i Bakira Izetbegovića, te njihovoj mreži preko koje su izvlačili novac sa tajnih računa u Austriji, ali i veze političkog vrha SDA sa međunarodnim terorizmom.

Dokumentacija kojom je raspolagao Jozo Leutar, odnosno tajni dosjei koje je preuzeo u tajnosti od Interpola neposredno prije smrti, bili su za Bakira Izetbegovića dovoljan razlog za organiziranje i narudžbu Leutarevog ubojstva, koje je odradio uz pomoć kriminalnog podzemlja pod vodstvom Ismeta Bajramovića Ćele, te uz pomoć pripadnika nekadašnjeg odreda „El Mudžahedin“ sastavljenog od islamskih terorista.

Danas, kako doznajemo, te tajne dosjee koje je od Interpola preuzeo Jozo Leutar, skrivaju Tarik Sadović i Almir Džuvo kako bi onemogućili bilo kakvu istragu protiv Bakira Izetbegovića i drugih koje ovi dosjei mogu teško i ozbiljno kompromitirati i inkiriminirati.
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la Mahalac dana 22/04/2009 20:57

auuuuuuuuuu :run:
Avatar
Mahalac
 
Postovi: 2721
Pridružen/a: 19/11/2002 01:00
Lokacija: Anarhija all over...

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 20:58

... kriminal na viskoj razini ...
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 21:02

Sadović prikrivao dokaze o tajnim Izetbegovićevim računima u Austriji

U opsežnoj istrazi tijekom 1995. i 1996. godine, austrijski i njemački ured Interpola istraživali su, između ostalog, tajne račune Alije Izetbegovića u Austriji, a istragu su nakon 2000. godine nastavile i obavještajno sigurnosne službe Bosne i Hercegovine, i to protiv Alije Izetbegovića, Bakira Izetbegovića, Harisa Silajdžića, Hasana Čengića, Senada Šahinpašića i ostalih. Iako je Interpol, kako doznajemo, dio dokumentacije ustupio obavještajnim službama i nadležnim državnim institucijama u Sarajevu, istragu je, na kraju, obustavio i prikrivao dokaze o tajnim računima Bakira Izetbegovića u Austriji, upravo ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

Tijekom istrage koju je Interpol provodio protiv Alije i Bakira Izetbegovića, ali i ostalih nekada visokih dužnosnika BiH Hasana Čengića, Senada Šahinpašića, Harisa Silajdžića, Ejupa Ganića i ostalih, istražitelji austrijskog ureda Interpola u Beču i njemačkog ureda Interpola u Wiesbadenu došli su do saznanja o tajnim računima u Austriji, koji su kasnije prabačeni na Bakira Izetbegovića, a prethodno su glasili na njegovog oca.

Podatke o tajnim Izetbegovićevim računima Interpolu odao Šahinpašićev čovjek izvjesni „Hasip“

Do saznanja o novčanim iznosima na mreži tajnih Izetbegovićevih računa u Beču, austrijski je ured Interpola došao prisluškivanjem telefonskih razgovora pripadnika mreže koju je kontrolirao Senad Šahinpašić Šaja, a naknadno je Interpolovim istražiteljima iskaz o tajnim računima izvjesni Hasip, koji je bio jedan od Šahinpašićevih ljudi za krijumčarenje i nabavke oružja, kao i dogovore sa ostatkom krijumčarske mreže.

Razgovor „Hasipa“ i Leitermanna 9.3.1993.: „Hasip: Na Izetbegovićevom računu u Beču ima preko 6 do 7 milijardi dolara“

Tijekom istrage o ovim tajnim računima i plaćanjima preko tih računa Interpol je 9. ožujka 1993. godine snimio razgovor između Hasipa i izvjesnog Leitermanna, u svezi nabavke oružja.

Stenogram razgovora donosimo u cijelosti (H – Hasip, L – Leiterman):

„H: Imamo veliki posao, možeš odraditi, treba za Jugoslaviju krompir, luk, sve moguće ide, radi se o milionima, milionima tona, 20 do 30 miliona maraka, čovjek je upravo kod mene.

L: Je li taj ostaje sutra ovdje?

H: Ja vjerujem, on sutra treba cijene da on dole kaže predsjedniku, on je drugi čovjek od Izetbegovića, znaš.

Dobar je moj i Mustafin prijatelj, 100% posao i novac.

Sav novac što ima, ne taj, na Izetbegovićevom računu u Beču ima preko 6 do 7 milijardi dolara.

L: Daj mi robu za koju trebaš cijene.

H: Krompir, luk, špinat, mrkva, paradajz, kupus, peršun. To ide za Hrvatsku, Jadran.

L: Mora tržnica na veliko.

H: Kako želiš novac, na račun, keš, ček, u Austriju, Švajcarsku?

L: Dogovorićemo sutra navečer kod tebe, 19 sati Europa.

H: Moraš napraviti cijenu za njega da i mi šta zaradimo.

L: Svakako zbog provizije.

H: Ide 200+“.

Nazivi povrća su se, pritom, u ovom dogovoru odnosili na različite vrste naoružanja koje treba naručiti, a prethodno ugovoriti cijene za naručeno naoružanje.

I u jednom telefonskom razgovoru samo dva dana kasnije, 11. ožujka 1993. godine, između „Hasipa“ i izvjesne Lidije iz Crne Gore, Interpol je snimio „Hasipov“ razgovor o tajnim Izetbegovićevim računima u Beču na kojima je položeno više milijarda američkih dolara.

Interpol dokumente ustupio Sarajevu

U svojevremenoj istrazi koju su nadležne službe i insitucije u Sarajevu pokrenule kako bi se utvrdilo gdje su završila financijska sredstva sa tajnog Izetbegovićevog računa u Beču, Interpol je, kako doznajemo, veći dio dokumentacije o tragu tog novca ustupio kolegama u Sarajevu, uključujući i popis saslušanih i mogućih svjedoka, kao i transkripte iskaza koje su pojedini svjedoci dali njemačkom i austrijskom Interpolu, tijekom istrage, posebno tijekom 1995. i 1996. godine, osim transkripta telefonskih razgovora kojima je Interpol raspolagao još od 1993. godine.

Sarajevo je, međutim, kako doznajemo ovu dokumentaciju iskoristilo isključivo za prikrivanje daljnje istrage i onemogućavanja pokretanja istražnih, ali i kaznenih postupaka pred sudovima, dok je nedavno utvrđeno kako je sva dokumentacija vezana za istragu o Izetbegovićevim računima u Beču jednostavno nestala iz Ministarstva sigurnosti, gdje se, navodno, nalazila deponirana, pod nadzorom ministra Tarika Sadovića.

Sadović uništio povjerljive dosjee koji skrivaju trag o tajnim računima Bakira Izetbegovića na kojima je još 2007. godine bilo položeno više od 3 milijarde američkih dolara

Sadović je, kako to doznajemo, dokumentaciju uništio prema dogovoru sa njegovim političkim mentorom Bakirom Izetbegovićem, upravo iz razloga što je jednim od obavještajnih izvješća u spisu utvrđeno kako je Bakir Izetbegović potpisnik nekoliko tajnih računa u Beču, nakon smrti Alije Izetbegovića, a na kojima se još do 2007. godine nalazilo više od tri milijarde američkih dolara.

Kako, međutim, u spisima i dosjeima Ministarstva sigurnosti postoji više spisa u kojima se navode ovi tajni računi, obzirom da je istovremeno vođeno više istraga, kako bi onemogućio pristup ovlaštenim osobama do tih skrivenih dosjea, Sadović je još prije nekog vremena ograničio pristup tzv. „povjerljivim informacijama“ većini Srba i Hrvata, koji su radili ili još danas rade kao ovlaštene osobe u Ministarstvu sigurnosti.

Na taj je način Sadović izravno omogućio Bakiru Izetbegoviću prikrivanje novca na tajnim računima koje je kao potpisnik naslijedio nakon očeve smrti, ali je onemogućio i nastavak večike međunarodne istrage, koja je trebala biti okončana pred istražnim tijelima BiH.
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la bosna123 dana 22/04/2009 21:05

Ne vjerujem. To bi ipak bilo malo previse.
bosna123
 
Postovi: 1424
Pridružen/a: 24/09/2008 10:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la vemus dana 22/04/2009 21:06

Kakva glupost..ko je izvor ovog smeca?
vemus
 
Postovi: 335
Pridružen/a: 14/05/2008 17:34

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 21:12

... ni ja nisam mogao zamislit da je za deminera potrbma muzicka akademija - pa se i to desi
... nisam mogao ni u snovima zamislit da neko moze nekoga opucat pred sudom - pa se desi

... itd. sad neznam zasto se ovo nebi moglo uzet sa nekom rezervom istine, jer i ptice na grani znaju da su se pare klepale na velko ... samo je pitanje da li se neko nekome usudio dirnut u biznis .. pa je bio izbrisan ...

skinuto sa Necenzurirano ... nisam stavio izvor, jer ce se odma udarit po izvoru ...
Zadnja izmjena: frakson; 22/04/2009 21:13; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la vee-jay dana 22/04/2009 21:13

bum bum Bakir :-)
Avatar
vee-jay
 
Postovi: 6853
Pridružen/a: 22/06/2004 20:50
Lokacija: http://www.youtrendit.com/trend/i-am-mine/

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la popajic dana 22/04/2009 21:17

Blago njima s nama kad nam je prva reakcija : ma, nema govora,to ne moze biti istina !
Druga reakcija ce biti : islamofobi napadaju neduznog malog Princa !
I treca ide nasigurno:pogane komunjare udaraju na sve sto je Bosnjacko !
A para nema...niti ko polaze racune. I sto je najgore - vecina i ne trazi da sve bude crno na bijelo.
Valjda se uzasavaju razocarenja :-) :x
popajic
 
Postovi: 5737
Pridružen/a: 16/07/2007 09:55
Lokacija: Sarajevo

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la vemus dana 22/04/2009 21:18

frakson je napisao/la:... ni ja nisam mogao zamislit da je za deminera potrbma muzicka akademija - pa se i to desi
... nisam mogao ni u snovima zamislit da neko moze nekoga opucat pred sudom - pa se desi

... itd. sad neznam zasto se ovo nebi moglo uzet sa nekom rezervom istine, jer i ptice na grani znaju da su se pare klepale na velko ... samo je pitanje da li se neko nekome usudio dirnut u biznis .. pa je bio izbrisan ...

skinuto sa Necenzurirano ... nisam stavio izvor, jer ce se odma udarit po izvoru ...


hahah..
dobar si...
kaze meni teta Ifeta neki dan, inace radnica u granapu ko Hame, da je Zlatko Lagumdzija sa Seferom Halilovicem narucio miniranje Alijinog mezara...100% provjereno...Ifeta kaze!
vemus
 
Postovi: 335
Pridružen/a: 14/05/2008 17:34

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la bosna123 dana 22/04/2009 21:20

@ popajic
Ovo su ozbiljne optuzbe, ne politiziraj. Naravno da nista sa necenzurirano ne treba uzimati zaozbiljno, a posebno optuzbe za ubistvo.
bosna123
 
Postovi: 1424
Pridružen/a: 24/09/2008 10:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la don vito dana 22/04/2009 21:23

Ma, ne bi princ Bakir tako nesto uradio. Otkud on u vezi sa mafijom? Pa, taj humanista se druzi samo sa kulturnim ljudima i akademicima poput Shaje, Gashija, Fahra... Usput se bavi humanitarnim radom u neprofitnim organizacijama kao sto su SDA ili Zavod za izgradnju grada.
don vito
 
Postovi: 982
Pridružen/a: 19/01/2008 12:58

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la tamara* dana 22/04/2009 21:25

Ne kaže se bezveze "Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju" :wink:
Avatar
tamara*
 
Postovi: 421
Pridružen/a: 28/01/2009 16:51

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 21:26

vemus je napisao/la:
frakson je napisao/la:... ni ja nisam mogao zamislit da je za deminera potrbma muzicka akademija - pa se i to desi
... nisam mogao ni u snovima zamislit da neko moze nekoga opucat pred sudom - pa se desi

... itd. sad neznam zasto se ovo nebi moglo uzet sa nekom rezervom istine, jer i ptice na grani znaju da su se pare klepale na velko ... samo je pitanje da li se neko nekome usudio dirnut u biznis .. pa je bio izbrisan ...

skinuto sa Necenzurirano ... nisam stavio izvor, jer ce se odma udarit po izvoru ...


hahah..
dobar si...
kaze meni teta Ifeta neki dan, inace radnica u granapu ko Hame, da je Zlatko Lagumdzija sa Seferom Halilovicem narucio miniranje Alijinog mezara...100% provjereno...Ifeta kaze!Ovo nije rekla kazala ... ako ti se tako cini, to je tvoj problem, objevio sam tekst i vezani tekst, ima i dokumentacije koje je ustupio Interpol ... e sad ako jeto sve neko heglendisanje kod Hame u radnji, pa nije ni cudo sve ovo sto se desava.
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la bosniak.m dana 22/04/2009 21:26

Neko veoma pametan postavlja ovaj tekst u pravo vrijeme (pred izbore u SDA)...

Sve neke zavjere, tajne... kad budete imali nešto konkretno - pišite... ovako nas samo trujete i opterecavate...
bosniak.m
 
Postovi: 363
Pridružen/a: 21/04/2009 00:56
Lokacija: BiH

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la mIRCerka dana 22/04/2009 21:31

bosniak.m je napisao/la:Neko veoma pametan postavlja ovaj tekst u pravo vrijeme (pred izbore u SDA)...

Sve neke zavjere, tajne... kad budete imali nešto konkretno - pišite... ovako nas samo trujete i opterecavate...

hajd da vidimo kome je vise stalo za kongres, sdpu ili tihicu?
:D
mIRCerka
 
Postovi: 28287
Pridružen/a: 20/08/2004 15:21
Lokacija: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 21:33

Izbori ... sta se tu promjeniti moze ... znaci ovo nema nikave veze sa izborima.
Konkretnije ... sta bi to bilo konkretnije ...
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la Compact dana 22/04/2009 21:37

:shock: :run:
Avatar
Compact
 
Postovi: 1758
Pridružen/a: 28/08/2008 20:37
Lokacija: Alipašino polje

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la dr.gog dana 22/04/2009 21:46

Fraksone...izvor boldiranog teksta, milijarde... :D jao jao jao
Avatar
dr.gog
 
Postovi: 4138
Pridružen/a: 09/09/2007 12:52
Lokacija: S@nitet-X

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la alijadzigibau dana 22/04/2009 21:47

Cudi me to od Bakira .... pa on je veliki vjernik :D
alijadzigibau
 
Postovi: 312
Pridružen/a: 18/01/2009 13:30

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 21:47

... moze i vako

Glavni, legalni subjekt preko kojeg su podrivaci bosanske državnosti djelovali, jeste HDZ, stranka koja, u svojoj osnovi, još gaji militantne namjere usmjerene uoblicavanju svoje politike po principu, ako neceš, onada moraš. Tako se može reci da je bivši doministar ubijen u ime hrvatstva i sulude ideje i sna o velikoj Hrvatskoj


Sjetimo se ubistva Joze Leutara, doministra unutarnjih poslova Federacije BiH koji je, u martu prošle godine ubijen, u eksploziji automobila u centru Sarajeva. To ubistvo je, bar prema reagiranjima nekih tadašnjih, a i sadašnjih, hrvatskih politicara bilo samo jedno u nizu napada na Hrvate ove zemlje koja su se, pored ovog u Sarajevu, dešavala i u drugim krajevima Federacije, a narocito u Srednje-bosanskom kantonu, tacnije u Travniku. Kao nikada do tada hrvatski politicari, a narocito oni iz redova HDZ, "opalili" su lavinu optužbi na Bošnjake koji su pri tome okarakterisani kao glavni teroristi i ugroživaci hrvatskih interesa. Kada je vec o interesima rijec oni su, bar oni hrvatski, uvijek bili nedefinirani i magloviti a nerijetko i kontradiktorni. Isticuci odanost državi BiH, njenom jedinstvu i integritetu koja je nerijetko bila demagoška deklarativna, Hrvati iz redova HDZ-a time su prikrivali svoje stvarne interese, teritorijalne i svake druge veze sa susjednom Hrvatskom. Upravo ovakvi stavovi, toplo-hladno, trebali su, s jedne strane, osigurati legalitet politickog djelovanja koji bi se otkrivao kroz verbalnu podršku pozitivnim državnim aktivnostima a s druge strane podrivati državnost Bosne i isticati nemogucnost života Hrvata pod kapom "muslimanskih interesa". Upravo u tom svjetlu trebalo bi sagledavati i smrt Joze Leotara kojeg je trebalo žrtvovati i tako raspiriti vatru mržnje spram bošnjackih "terorista" koji se nalaze, naravno, u samom vrhu bošnjacke politike.

Zbog cega je ubijen Jozo Leotar? Da li su ga zaista ubili "muslimanski teroristi" i mudžahedini, ili je istina na sasvim drugoj strani. Proizvoljne ocjene poslije samog ubistva Leotara o nekakvoj islamskoj zavjeri dobile su toliko zamaha da im nisu mogle odoljeti ni neki sarajevski magazini koji su jedva docekali da u svemu tome vide mudžahedine i, naravno, Bakira Izetbegovica. Medutim, kako su se sve te price zasnivale na kompleksima i indicijama bolesne namjere, a samim tim i nedokazanim "cinjenicama," ostavljeno je mnogo vremena, usljed sporosti sprovodenja istrage, da se i dalje nagada i time ruši ugled naše zemlje na nacin raspirivanja medunacionalne mržnje. Sva "neprecizna ubadanja" vezana za ubistvo Leutara bila su proizvod, s jedne strane, nekompetentnosti laika (novinarskih) da objektivno sagledaju slucaj i, s druge, zlonamjernosti u cilju svjesne destabilizaciji zemlje. Sve pogrešne ocjene koje su date o ovom slucaju mogu se usporediti sa onom sociološkom frazom da "onaj koji je pogriješio nije bio svjestan da su karte izmiješane više nego što je on sam vidio". Radi se, ustvari, o tipicnoj nemogucnosti da se slucaj gleda prodornije i dublje kako bi se ubistvo Leotara rasvijetlilo na pravi nacin. Medutim, danas kada je rješenje istrage o ubistvu na pomolu i kada se mudahedini kao optuženi ne vide ni na mapi, i kada su u prvi plan stavljena neka hrvatska imena, kao ona koja su velikom vjerovatnocom i pocinila zlocin, covjeku se samo može vracati film o svim ovim dogadajima, a podrobnijom analizom se može vidjeti ko je, na koji nacin i zašto izvršio ubistvio Joze Leotara.


Cjeli tekst je na
http://www.iltizam.org/index.php?ime=te ... 2145540494
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la dr.gog dana 22/04/2009 21:51

Mogao si staviti samo link umjesto kile copy-paste, i svoj komentar.Hoću reći pravi topic.Izvini al tema ti je tanka,kao i izvor.Čisto lično mišljenje. :)
Avatar
dr.gog
 
Postovi: 4138
Pridružen/a: 09/09/2007 12:52
Lokacija: S@nitet-X

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la frakson dana 22/04/2009 21:53

Pa ako ovaj tekst i nema istine u sebi (mozda) dajte neki ...
Avatar
frakson
 
Postovi: 517
Pridružen/a: 24/10/2007 11:40

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la palermo dana 22/04/2009 21:56

Pa dobro, fraksone, imaš li ti kakvo mišljenje o ovome, koja je priča , po tebi, najbliža istini,šta ti se čini logičnim,ko je zagonetna ličnost koja je naručila ubistvo.
palermo
 
Postovi: 9588
Pridružen/a: 23/07/2007 21:46
Lokacija: BiH

Re: Bakir Izetbegović naručio Leutarevo ubojstvo

PostPostao/la Arc_Angel dana 22/04/2009 21:57

Izgleda da se pravo , ali bas pravo zakuhalo.

mora da su i srancima vise dosadile ove glavonje ovdje
Avatar
Arc_Angel
 
Postovi: 572
Pridružen/a: 14/08/2008 09:49
Lokacija: Sarajevo

Sljedeća

Natrag na Politika

Online

Trenutno korisnika/ca: Arsenal Royal, astala_vistala, lopina2 i 10 gostiju.