Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator/ica: ladyblue18


Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la wewa dana 12/08/2010 15:02

bijela je napisao/la:i meni treba recept za topu, ali ono bukvalan i detaljan, ko da amerikncu objašnjavaš :D
kojeg sira, koliko, šta prvo...
ja uvijek zeznem te mjere :sad:

a ja se satrala kontajuci kolicine, i sad ti opet :lol:
sir treba da je sto masniji, da bi se otopio (potpuno), kajmak ce ti se svakako otopiti... fora je da se nista ne przi, nego da se smjesa mlijecnih proizvoda lagano ujednacava.
Avatar
wewa
 
Postovi: 8180
Pridružen/a: 27/05/2010 15:20
Lokacija: djah na brdu, djah u ravnici

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la girl dana 12/08/2010 15:04

viewtopic.php?f=23&t=42290&start=400

evo ga, na osnovu miminog linka nadjoh nesto.
girl
 
Postovi: 335
Pridružen/a: 27/06/2008 10:15

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la bijela dana 12/08/2010 15:04

wewa je napisao/la:
bijela je napisao/la:i meni treba recept za topu, ali ono bukvalan i detaljan, ko da amerikncu objašnjavaš :D
kojeg sira, koliko, šta prvo...
ja uvijek zeznem te mjere :sad:

a ja se satrala kontajuci kolicine, i sad ti opet :lol:
sir treba da je sto masniji, da bi se otopio (potpuno), kajmak ce ti se svakako otopiti... fora je da se nista ne przi, nego da se smjesa mlijecnih proizvoda lagano ujednacava.


:lol: hvala ti, sad vidim da si napisala onaj gore post dok sam ja pisala svoj :D
mogla sam bgm u dućan po te sireve.. prikratit cu vrijeme
Avatar
bijela
 
Postovi: 4161
Pridružen/a: 20/12/2009 22:14

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la girl dana 12/08/2010 15:06

ja cu ipak da probam ovu bez jaja. :D hvala :D
girl
 
Postovi: 335
Pridružen/a: 27/06/2008 10:15

Re: Recepti

PostPostao/la vazi dana 12/08/2010 15:22

tijesto za pizzu:


680 g brasna T55
8 g soli
15 g secera
18 g suhe germe , naravno, moze i svjeza
70 g maslinovog ulja
370 g obranog mlijeka

meni je ovo odlican recept i uvijek uspije :)
Avatar
vazi
 
Postovi: 1512
Pridružen/a: 07/04/2010 15:31

Re: Recepti

PostPostao/la _22222_d dana 12/08/2010 15:33

da to nije previse tijesta za pizzu?
ja ne volim debelu pizz...
_22222_d
 
Postovi: 90
Pridružen/a: 12/04/2010 23:09

Re: Recepti

PostPostao/la vazi dana 12/08/2010 15:38

ne volim ni ja debelu koru, tamo pise za 1140 grama pizze, pa ti sad dijeli i uzimaj koliko ti treba.

mislim to su dva velika pleha , ako ima omladine u kuci sta je to :D


zaboravih reci da tijesto "pauzira" oko dva i po sata , pa onda uraditi tj rastanjiti tijesto i opet ga ostaviti oko pola sata prije posipanja nadjevom...
Avatar
vazi
 
Postovi: 1512
Pridružen/a: 07/04/2010 15:31

Re: Recepti

PostPostao/la pustopoljina dana 12/08/2010 16:21

tu sam topu jela u sarajevu, negdje na carsiji...nemam pojma kako se pravi, ali je za prste polizati :P
Avatar
pustopoljina
 
Postovi: 7234
Pridružen/a: 19/05/2008 16:33

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la deseta dana 13/08/2010 16:06

Ćao ljudi
da li neko zna recept za halvu ..al ona svijetla, ide i nišesta u nju ?!
meni se ona tako dopala ali ne mogu da pronadjem recept ..
deseta
 
Postovi: 65
Pridružen/a: 02/07/2010 14:20

Re: Recepti

PostPostao/la Irm@ dana 14/08/2010 17:53

ja bih ti napisala recept..ali meni nije uspio pa se dvoumim :-D :D
recept je vrrrlo jednostavan ali :D ja sam hiljadu puta gledala nanu kako je pravi ali kad smo mama i ja pokusale da je napravimo to je bio opci fijasko :-D :D u halvu ide maslac/ulje, brasno i agda.. medjutim stvar je u kombinovanju svega toga pa cu prepustiti nekoj iskusnijoj kuharici da objasni a ja cu i dalje jesti naninu ;-) :-D
Avatar
Irm@
 
Postovi: 4003
Pridružen/a: 26/11/2005 01:44
Lokacija: tramvaj (ako i kad vozi)

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la No_oNe__ dana 14/08/2010 18:08

ima li kakav dobar recept za grah ali da mi je meksicki onako malo gusci i ljut ofcrs :)

e sad ako me ne banuju nece nikad sto pitam za recept jel de+??
No_oNe__
 
Postovi: 798
Pridružen/a: 21/11/2003 01:00

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la ladyblue18 dana 14/08/2010 18:12

No_oNe__ je napisao/la:ima li kakav dobar recept za grah ali da mi je meksicki onako malo gusci i ljut ofcrs :)

e sad ako me ne banuju nece nikad sto pitam za recept jel de+??

Post ti je prebacen na recepte. I inace se o receptima raspravlja ne temi o receptima.

I nemoj vise da komentarises hocel te ko banovati ili nece, jer nece te niko banovati zbog posta vec ti ga prebaciti na odgovarajucu temu, ali hoce zbog takvih komentara.

:sax:
Avatar
ladyblue18
Globalni moderator
 
Postovi: 20774
Pridružen/a: 24/12/2006 23:57
Lokacija: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la melrose dana 14/08/2010 20:28

deseta je napisao/la:Ćao ljudi
da li neko zna recept za halvu ..al ona svijetla, ide i nišesta u nju ?!
meni se ona tako dopala ali ne mogu da pronadjem recept ..

Recept za halvu, fora je samo ne uprziti previse brasno, nego zadrzati ga svijetlim...doduse onda halva ima i blazi ukus. Druga mogucnost je praviti halvu od psenicnog griza, onda ostaje svijetla. Ako mislis na ceten halvu to ne bih ni pokusala praviti kod kuce.
Avatar
melrose
 
Postovi: 466
Pridružen/a: 03/06/2009 02:27

Re: Recepti

PostPostao/la Šizika dana 14/08/2010 22:19

ima li neko recept za dobar sladoled

ja znam samo onaj prastari kad umutiš jaja i šećer, a šlag posebno pa to dvoje spojiš i zamrzneš al mi nije taj nešto
Avatar
Šizika
 
Postovi: 678
Pridružen/a: 10/03/2010 19:39

Re: Recepti

PostPostao/la _22222_d dana 14/08/2010 23:58

ja pravim ovako:
1 vrecica praha za sladoled s okusom cokolade pomjesam sa 200 ml mlijeka i umutim da dobijem cvrstu smjesu...
1 vrecicu praha za sladoled s okusom visnje pomijesam sa 150 ml vocnog jogurta (nebitno kojeg) umutim da dobije onako smjesu, ne tako cvrstu..
u trecu posudi umutim cca 400 ml vrhnja za slag sa jedno 2 vrecice vanilinog secera i jednom vrecicom kremfiksa...
1/2 smjese slaga dodam sladoledu od cokola
1/2 smjese slaga dodam sladoledu od visnje
mase pojedinacno sjedinim..
u vocnu dodam komadice voca
u cokoladnu dodam komadice cokoleda i malo petit keksa mjevenog...
i zamrznem...
meni je ovaj super..
_22222_d
 
Postovi: 90
Pridružen/a: 12/04/2010 23:09

Re: Recepti

PostPostao/la melrose dana 15/08/2010 06:27

Naatasha je napisao/la:ima li neko recept za dobar sladoled

ja znam samo onaj prastari kad umutiš jaja i šećer, a šlag posebno pa to dvoje spojiš i zamrzneš al mi nije taj nešto



Ovaj je star vec 100 godina, ali uvijek i ponovo odusevljava:
Recept, a uz sladoled pravim cesto i sorbet.

250 gr voca
250 gr pavlake (kiselog vrhnja)
1 vrecica umucenog slaga Dr Oetker (da, da...recept je vec toliko star da se tada koristio slag u prahu kojega danas nisam odavno vidjela za kupiti), koji se moze zamijeniti sa nekim drugim umucenim slagom u istoj kolicini
secera po ukusu

Zbog masnoce u pavlaci i slagu, saldoled ne kristalizira pa se moze praviti i bez masine. Sve sastojke umutiti, voce usitniti (dio pirirati, dio nasjeckati), pomijesati i zalediti! Najbolje je voce bez puno vode, banane su definitivno No.1, dobar je i sa Eurokremom (ne treba 250 gr, dodati po ukusu, a dobije se sladoled ISTI kao u legendarnoj slasticarni 'Egipat' u Sarajevu).
Po zelji i inspiraciji se u sladoled moze ubaciti gotovo sve. Komadici biskvita, keksa, cokolade, likeri, karamel, preprzeni orasi, ljesnici, bademi...(dobije se isti sladoled kao onaj kod 'Vinceka' u Zagrebu).
Avatar
melrose
 
Postovi: 466
Pridružen/a: 03/06/2009 02:27

Re: Recepti

PostPostao/la snowflake_ dana 15/08/2010 08:20

ovo je nacin na koji ja pravim topu :) ispadne lijepa, malo gusta taman da se somunom pokupi :)

u tavi rastopis maslo i skupa sa maslom staviti da se rastapa zdenka ili buco sir, kad se to rastopi dodati meggle sir (onaj u plavoj kutiji. ne valja kad se puno stavi jedna kasika je dosta) zatim meggle kajmak kad se malo sir umuti sa maslom i zdenkom i pavlaku (najbolje je ono sa 22% masnoce, one sa manje se u vodu pretvore). na kraju dodati malo naribanog sira (ne mogu se sjetit imena onaj suhi dimljeni okrugli) i to je to! :)

nesto ne volim topu sa jajetom pa mi je ova nekako najbolja
snowflake_
 
Postovi: 51
Pridružen/a: 18/10/2009 12:04

Re: Recepti

PostPostao/la Šizika dana 16/08/2010 13:08

hvala melrose i 222
baš ću probati
Avatar
Šizika
 
Postovi: 678
Pridružen/a: 10/03/2010 19:39

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la zeleno volim te dana 16/08/2010 19:49

Gledam razne slike i recepte i sve mi voda iza zuba...al moze li mi neko pomoci....nikako mi ne uspijevaju hurmasice :( ..sta god da probam...ima li ko provjeren recept i zna li ko slucajno sta sve ide u plastice (znam da ide mljeveni keks i margarin i ........nekada davno sam jela i nesto mi naumpalo ko trudnici da to napravim al nisam sigurna kako :? :?
Unaprijed hvala! :sax:
Avatar
zeleno volim te
 
Postovi: 203
Pridružen/a: 16/08/2008 17:19

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la wewa dana 16/08/2010 19:51

zeleno volim te je napisao/la:Gledam razne slike i recepte i sve mi voda iza zuba...al moze li mi neko pomoci....nikako mi ne uspijevaju hurmasice :( ..sta god da probam...ima li ko provjeren recept i zna li ko slucajno sta sve ide u plastice (znam da ide mljeveni keks i margarin i ........nekada davno sam jela i nesto mi naumpalo ko trudnici da to napravim al nisam sigurna kako :? :?
Unaprijed hvala! :sax:

u prave hurmasice ni keks ni margarin - izvorne su s maslom, ali puter, procisceni nije losa zamjena... poenta je u dugom mijesanju rukom, malo sirceta da stisne smjesu i pravoj tvrdoci smjese, a to tesko ide po receptu. ja pravila jednom, ali nisu to one starinske :sad:
Avatar
wewa
 
Postovi: 8180
Pridružen/a: 27/05/2010 15:20
Lokacija: djah na brdu, djah u ravnici

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la minjonja dana 16/08/2010 19:56

zeleno volim te je napisao/la:Gledam razne slike i recepte i sve mi voda iza zuba...al moze li mi neko pomoci....nikako mi ne uspijevaju hurmasice :( ..sta god da probam...ima li ko provjeren recept i zna li ko slucajno sta sve ide u plastice (znam da ide mljeveni keks i margarin i ........nekada davno sam jela i nesto mi naumpalo ko trudnici da to napravim al nisam sigurna kako :? :?
Unaprijed hvala! :sax:


joj gdje me nadje :D
i mene nesto pukla luda, dva dana zaredom pravim hurmasice :D ne volim kad se raspadaju od agde, ne volim orah unutra, ne volim kad se previse jaja osjete. ja sam nasla neki recept koji tacno odgovara onome kako ih ja volim:

oko 100g secera
400g brasna
250g maslaca
1 prasak za pecivo
1 jaje

za agdu oko 300g secera i pola litra vode, mada meni uvijek agde ostane viska jer ne volim kad se smoce. ni slucajno zaboraviti na kraju dodati snite limuna :D ja sam kontala u sljedecu turu staviti petit keksa i narendane kore limuna, da probam kakvo je. jedva cekam da se ovaj pleh pojede da novu turu pravim :D trebaces ih napraviti par puta dok tacno skontas kakve ih ti volis. ja sam nesto eksperimentisala sa kolicinom secera dok nisam dobila onako kako ja volim.
Avatar
minjonja
 
Postovi: 3591
Pridružen/a: 27/11/2009 10:17
Lokacija: Došljakistan

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la zeleno volim te dana 16/08/2010 20:05

wewa je napisao/la:
zeleno volim te je napisao/la:Gledam razne slike i recepte i sve mi voda iza zuba...al moze li mi neko pomoci....nikako mi ne uspijevaju hurmasice :( ..sta god da probam...ima li ko provjeren recept i zna li ko slucajno sta sve ide u plastice (znam da ide mljeveni keks i margarin i ........nekada davno sam jela i nesto mi naumpalo ko trudnici da to napravim al nisam sigurna kako :? :?
Unaprijed hvala! :sax:

u prave hurmasice ni keks ni margarin - izvorne su s maslom, ali puter, procisceni nije losa zamjena... poenta je u dugom mijesanju rukom, malo sirceta da stisne smjesu i pravoj tvrdoci smjese, a to tesko ide po receptu. ja pravila jednom, ali nisu to one starinske :sad:


Nisam mislila u hurmasice ni keks ni margarin, nego me zanima recept za hurmasice i za plastice ako ko zna...kolac :-) da ga tako nazovemo PLASTICI ...ide keks ,margarin i......i onda se stavlja u onaj hepek sto cijedimo limun i na kraju se prelije malo rastopljenom cokoladom pa izgleda kao plast sijena ili stog (kako ko voli)..... :bih:
Avatar
zeleno volim te
 
Postovi: 203
Pridružen/a: 16/08/2008 17:19

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la zeleno volim te dana 16/08/2010 20:07

Hvala "minjonja" ...sutra probam....! :dance:
Avatar
zeleno volim te
 
Postovi: 203
Pridružen/a: 16/08/2008 17:19

Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

PostPostao/la malenna dana 16/08/2010 21:01

Pozdrav Svima! Evo jos jedan novi kolac da se pridruzi. Pratim ovu temu vec dugo, pa rekoh da se i sama ukljucim. Svima Upucujem komlimente na odlicnoj hrani :), a dok ne pocnem stavljati svoje slike evo recept za PLASTICE :)

POTREBNO:
1 kg mljevenog keksa
100 gr kokosa
1 kg secera
15 kasika vode
1 margarin
1 cokolada za kuhanje za glazuru

Mljeveni keks i kokos pomjesati, napraviti agdu od secera i vode i u vrelu agdu dodati margarin. Zamjesiti sve zajedno i oblikovati plastice. Istopiti cokoladu kako inace topite ( ja sam pet kasika ulja ) i kasikom pospete po vrhu plasta.
Dobar tek :)
Avatar
malenna
 
Postovi: 202
Pridružen/a: 23/11/2006 18:42

PrethodnaSljedeća

Natrag na Umjetnost življenja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.