bez sale, tlaka je sjest i pricat a i nema se vremena
Moderator/ica: ladyblue18
River_isle je napisao/la:a mogul ja odmah kupit prozak da ustedim na dijagnostici![]()
a kad je vec problem sa zdravljem valjda bi se trebalo "pronaci" vremena 
nije do tebe, ovo je nesto sto buni dosta ljudi posebno zbog nacina na koji su ove struke prikazane na filmovima i TV serijama
obe struke dijagnosticiraju oboljenja i poremecaje iz istog dijagnostickog prirucnika, obe struke se bave tretmanom tj terapijom (s tim sto psihijatri imaju mogucnost lijecenja farmakoterapijom dok klinicki psiholozi tu mogucnost imaju samo ukoliko dodatno zavrse odgovorajuci program farmacije) i obe struke se bave istrazivanjem licnosti, ponasanja, poremecaja, efikasnih tretmana
da bi stvar bila jos komplikovanija dosta bolnica osim psihijatara medju osobljem ima i klinickog psihologa
tako da postoje oblasti npr obrazovne psihologije, eksperimentalne psihologije (neke osobe se odmah u startu odluce za bavljenje SAMO istrazivanjem), okupacione psihologije itd itd
cesce su vece varijacije medju terapeutima jedne struke zavisno od toga koju skolu terapije izaberu...da te jos malo dodatno zbunim osim psihijatara i psihologa klinickim radom tj terapijom se mogu baviti i socijalni radnici koji imaju magistarski iz klinickog rada
[/quote]markioni je napisao/la:auuu kako smo neupuceni. psiholozi su doktori nauka? hm to ono po pravilu jel? rofl. psi ----S tacke gledista klinickog rada razlike izmedju psihijatara i psihologa nisu tako velike---- > PSIHOLOZI su ljudi koji su diplomirali psihologiju i nemaju zavrsen medicinski fakultet i samim tim NISU PSIHIJATRI NITI DR. ... da bi dobio zvanje psihijatra prvo moras zavrsiti medicinu, zatim specijalizaciju i tek onda dobiti zvanje psihijatra sto psiholozi apsolutno nemoraju. i to je bit svega. zato psiholog ne moze da pripisuje lijekove nego moze samo da ti daje uputnice za psihijatra ako vidi da su lijekovi potrebni jer jednostavno nema recepata jer nema dozvole za njihovo izdavanje. zasto je to tako - iz jednostavnog razloga sto se na upravo toj specijalizaciji kada zavrsis medicinski fakultet biras za naprimjer opredjeljenje psihijatar i kada zavrsis logicno je da si upoznat sa farmakoloskom skupinom svakog lijeka i imas dozvolu za izdavanje istih (naravno lijekova za "psihu").
ajd da ne duzimo...ako imas bilo kakav veci problem svaki psiholog kod kojeg odes ce ti dati uputnicu verbalne ili pismene prirode da posjetis psihijatra i onda ide fino...tandare mandare... na sva dodatna pitanja cu rado odgovorit. inace imam dugogodisnje iskustvo posjecivanja psihica od najnize obrazovanih pa do doktora nauka , privatnika , bolnica, domova zdravlja isl.
poz
u vecini drugih zemalja nije...u sjevernoj americi zvanje psihologa imaju osobe koje imaju zavrsen magistarski ili doktorat iz oblasti klinicke psihologije (programi koji takodje zahtjevaju praksu u klinickom okruzenju), a jedino osobe koje imaju zavrsen doktorat imaju mogucnost da rade samostalno ili da bez nadzora rade sa klijentima
a ako se ne varam tako je i u vecini drugih zemalja evrope
mozda to ima veze sa tvojim iskustvom sa psiholozima u BiH...
ukljucujuci rad na podrucju BiH
al' nema veze, ja sam vjerovatno samo nedovoljno upucena 
anais_nin je napisao/la:
poslijeratni program psihologije na univerzitetu u sarajevu je jos uvijek na klimavim nogamamozda to ima veze sa tvojim iskustvom sa psiholozima u BiH...
markioni je napisao/la:ja nisam isao kod novopecenih psihijatara ni psihologa nego kao sto neko rece "stare skole" tako da to ne stoji
markioni je napisao/la:anais_nin je napisao/la:
poslijeratni program psihologije na univerzitetu u sarajevu je jos uvijek na klimavim nogamamozda to ima veze sa tvojim iskustvom sa psiholozima u BiH...
markioni je napisao/la:ja nisam isao kod novopecenih psihijatara ni psihologa nego kao sto neko rece "stare skole" tako da to ne stoji
u praksi ima svega...posebno u BiH....od vremena stare skole je pak proslo dobrih 17-18 godina
u obe struke se mnogo toga znacajno promjenilo....promjene koje mnogi nasi "strucnjaci" nisu radi prihvatiti...to je do njih, a ne do psihologije
ja se iskreno nadam da si ti pronasao zdravstvenog radnika koji odgovarao tvojim potrebama, ipak je to najbitnije 
anais_nin je napisao/la:River_isle je napisao/la:a mogul ja odmah kupit prozak da ustedim na dijagnostici![]()
Prozac se daje samo za zdravstvene problemea kad je vec problem sa zdravljem valjda bi se trebalo "pronaci" vremena
)
.Oni to po knjizi-onako kako su učili.Kao po nekoj šemi odvale i ostanu živi.Nemože na isti problem biti isti odgovor svakom čovjeku.Svi smo mi drugačoji,drugačija podneblja,mentalitet,karakter,materijalno stanje............Angie071 je napisao/la:Da li takva osoba postoji u ovom gradu i kako doci do nje?

drekalica28 je napisao/la:ne znam šta tebe muči, ali u porodičnom savjetovalištu će ti sigurno znati pomoći, ili ako ništa drugo uputiti te gdje treba. oni se nalaze u istoj zgradi gdje i hayat tv, ili biblioteka za slijepa lica....to je ona mala uličica pored parkinga Inat kuće. ako treba br telefona javi se na pm.
uostalom mislim da i to savjetovaliste obradjuje samo probleme gojaznosti...anoreksije, bulimije....cisto sumnjam.otherside je napisao/la:drekalica28 je napisao/la:ne znam šta tebe muči, ali u porodičnom savjetovalištu će ti sigurno znati pomoći, ili ako ništa drugo uputiti te gdje treba. oni se nalaze u istoj zgradi gdje i hayat tv, ili biblioteka za slijepa lica....to je ona mala uličica pored parkinga Inat kuće. ako treba br telefona javi se na pm.
ja tamo vidjeh samo savjetovaliste za poremecaje ishrane i nista drugo...doduse, bila sam u zurbi i nisam puno zagledala ali ako je samo ovo, daleko ce doguratiuostalom mislim da i to savjetovaliste obradjuje samo probleme gojaznosti...anoreksije, bulimije....cisto sumnjam.

le piaf je napisao/la:psihologija se bavi opstim ili normalnim pojavama (znaci normalnim ljudima )
psihijatrija se bavi devijantnim, disfunkcionalnim i patoloskim pojavama
a kao posebna grana primijenjene psihologije u oblasti psihijatrije razvila se klinicka psihologija, koja se bavi odnosom normalnih i poremecenih pojava u individualnom slucaju...
razlozi zasto se ljudi obracaju PSIHOLOZIMA mogu biti razni: fobije, depresija, poteskoce u medjuljudskim odnosima, problemi u skoli, problemi u braku, seksualne disfunkcije, problemi na poslu, ovisnosti, problemi u odgoju djece....itd. za ovakve stvari ne ides psihijatru i nisi "lud"

anais_nin je napisao/la:le piaf je napisao/la:psihologija se bavi opstim ili normalnim pojavama (znaci normalnim ljudima )
psihijatrija se bavi devijantnim, disfunkcionalnim i patoloskim pojavama
a kao posebna grana primijenjene psihologije u oblasti psihijatrije razvila se klinicka psihologija, koja se bavi odnosom normalnih i poremecenih pojava u individualnom slucaju...
razlozi zasto se ljudi obracaju PSIHOLOZIMA mogu biti razni: fobije, depresija, poteskoce u medjuljudskim odnosima, problemi u skoli, problemi u braku, seksualne disfunkcije, problemi na poslu, ovisnosti, problemi u odgoju djece....itd. za ovakve stvari ne ides psihijatru i nisi "lud"
hoces li nam onda objasniti zasto i klinicki psiholozi i psihijatri koriste isti dijagnosticki prirucnik?
p.s. odlazak psihijatru takodje ne znaci da si "lud"
le piaf je napisao/la:kao sto vec rekoh, klinicka psihologija se razvila u oblasti psihijatrije. nema potrebe da se izmislja novi prirucnik.![]()
poenta je da svaki (i psiholog i psihijatar) imaju svoj posao koji je razlicit a u isto vrijeme se preklapa i nadopunjuje
a to "lud" stavih pod navodne znake, jer je vec bila prica o etiketiranju ljudi koji traze pomoc, naravno da ne mislim da je neko lud![]()
ali bolestan je druga stvar
klijenti sa dijagnozama sizofrenije, autizma, klinicke depresije, mogu posjecivati ili psihologa ili psihijatra zavisno od njihovih potreba tj razlicitog tretmana koji im je potreban (npr. ukoliko im je potrebna farmakoterapija - mada kao sto sam vec rekla, sve zavisi od geografske lokacije - u nekim zemljama i psiholozi prepisuju lijekove)....
anais_nin je napisao/la:le piaf je napisao/la:kao sto vec rekoh, klinicka psihologija se razvila u oblasti psihijatrije. nema potrebe da se izmislja novi prirucnik.![]()
poenta je da svaki (i psiholog i psihijatar) imaju svoj posao koji je razlicit a u isto vrijeme se preklapa i nadopunjuje
a to "lud" stavih pod navodne znake, jer je vec bila prica o etiketiranju ljudi koji traze pomoc, naravno da ne mislim da je neko lud![]()
ali bolestan je druga stvar
a ja cu opet ponoviti....i psiholog i psihijatar mogu raditi (i rade) sa istim vrstama OBOLJENJA i POREMECAJAklijenti sa dijagnozama sizofrenije, autizma, klinicke depresije, mogu posjecivati ili psihologa ili psihijatra zavisno od njihovih potreba tj razlicitog tretmana koji im je potreban (npr. ukoliko im je potrebna farmakoterapija - mada kao sto sam vec rekla, sve zavisi od geografske lokacije - u nekim zemljama i psiholozi prepisuju lijekove)....
psihologija jeste siroka nauka, pa neko moze izabrati da se bavi eksperimentalnom psihologijom ili akademskim radom bez da se bavi radom sa klijentima, primjenjenom terapijom ili da radi u klinickom okruzenju - ali sve te opcije vrijede i za psihijatra samo je akademski put do njih razlicit....
To sto kod nas jos uvijek psiholozi sjede i potpisuju papirice za vozacki, i daju klijentima testove s raznoraznim "mrljama" nije problem psihologije kao nauke, nego naseg sistema
, jer zaboga ona nije luda da ide kod psihologa...CAST IZUZECIMA...ali pricam o jednom odredjenom broju ljudi koji tako razmislja...njeka je napisao/la:Arslan je napisao/la:jes, jes...njeka je napisao/la:Ogromna je razlika između psihijatra (to su oni što samo znaju dati "pilule za lilule" i oni su dobri samo kod akutnih stanja) I psihologa (koji ti mogu pomoći da shvatiš u čemu je problem i da ga riješiš)![]()
Ne kontam, koliko ja znam psihologija se bavi liječenjem nervnih i duševnih bolesti, a psihologija izučava segmente ličnosti i ponašanje; ili griješim??!
Angie071 je napisao/la:Da li neko moze preporuciti nekog dobrog psihologa u Sarajevu s kojim se moze normalno razgovarati da ti odmah ne pise dijagnoze i ne pita kakav je bio odnos tebe i oca u tvojoj trecoj godini...ok karikiram ali mislim da je generalno kod nas zapostavljena ta kultura odlaska psihologu i svi misle da je to neki bauk i da odmah nisi normalan ako ides kod shrinka a ja imam osjecaj da bi mi prijala prica sa nekim ko mi moze pomoci poslagati neke kockice u glavi....
Da li takva osoba postoji u ovom gradu i kako doci do nje?
Senad_Stari Grad je napisao/la:Apsolutno je neprihvatljivo i nedopustivo i nije praksa niti je pravno dopusteno bilo gdje u svijetu, izuzev naravno kod dekadentnih Amerikanaca, da psiholog pa i onaj sa doktoratom iz klinicke psihologije prepisuje psihofarmake. NEDOPUSTIVO.
Senad_Stari Grad je napisao/la:Pojedine nazovi drzave u Americi to dopustaju jer imaju kriminalan i katastrofalan zdravstveni sistem u kojem jedino bogati mogu da priuste kvalitetnu zdravstvenu zastitu i da plate ljekara -psihijatra.Usluge ljekara -psihijatara su vrlo skupe, cak za 2-3 puta skuplje od usluge psihologa. Da bi postao psihijatar, amerikanac prvo treba studirati 7-8 godina da bude ljekar,pa onda da radi godinu do dvije kao ljekar i onda da dobije specijalizaciju iz psihajtrije koja traje 4 godine.
Slicno je i kod nas.
i tesko da cete igdje sresti psihijatra ili psihologa mladjeg od 30
Senad_Stari Grad je napisao/la:Zato su se ti ameri sjetili da psiholozi ,posto eto rade sa osobama sa psihickim poremecajima eto mogu onda i prepisivati lijek. Ali to je samo i iskljucivo u nekim drzavama Amerike gdje je zdravstveni sistem u krizi.
Pa oni imaju i takozvane "ljekarske pomocnike" koji nigdje na svijwetu ne postoje i ne znas ni sta su ti "pomocnici" :ali oni "lijece ljude" u Americi.
Senad_Stari Grad je napisao/la:Pa cak ni farmaceut ne moze prepisivati lijekove, ni stomatolog (izuzev antibiotika i lijekova vezanih za oralnu-zubnu patologiju) .
Lijek ne moze prepisati ni osoba koja je zavrsila medicinski fakultet (dakle doktor) ali nije zavrsila godinu dana ljekarskog staza i polozila drzavni-strucni ispit.
a obrazovanje klinickih psihologa uveliko ukljucuje fizioloske i neuroloske procese i dobro poznavanje istih, posebno Psy D. program (program doktora psihologije) koji je orijentisan iskljucivo ka klinickom radu 
Trenutno korisnika/ca: Sunculish i 2 gostiju.