Upućen poziv
577

Skandalozno! Ministarstvo tvrdi da nijedna ustanova u FBiH nema rješenje za testiranje na koronavirus

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zaprimilo je akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim tim ni za testiranje na koronavirus.

Takva rješenja shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti izdaje ministar zdravstva FBiH.

Stoga su iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvali sve javne i privatne zdravstvene ustanove s područja Kantona Sarajevo, koje obavljaju laboratorijsku dijagnostiku, da Federalnom ministarstvu zdravstva dostave dokumentaciju za verifikaciju mikrobiološke djelatnosti.

Ova informacija je naročito zanimljiva u kontekstu pandemije koronavirusa i konstantnog testiranja uzoraka na bolest Covid-19. Podsjetimo, u FBiH je do sada potvrđeno 200 slučajeva zaraze koronavirusom.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo naglašavaju da je potrebno izvršiti verifikaciju i izdati rješenja da bi se rad zdravstvenih ustanova u FBiH uveo u zakonske okvire.

Koliko će taj proces verifikacije trajati i zašto je Ministarstvo zdravstva FBiH tek sada izašlo s ovom informacijom za sada nije poznato te potvrđuje apsurdnost cijelog sistema.