Vanredan susret
44

U Predsjedništvu BiH završen sastanak zvaničnika iz RS-a sa ambasadorima Kvinte

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak ambasadora zemalja Kvinte sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i entiteta Republika Srpska.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije te šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Sa druge strane stola, kako nezvanično saznajemo, bili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te SNSD-ovci Nikola Špirić i Nebojša Radmanović te lider SDS-a Mirko Šarović.

Prema nezvaničnim informacijama Dodik je stranim diplomatama prenio zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, odnosno da predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

Sastanak je sazvan zbog posljednje odluke zvaničnika Republike Srpske da obustave rad u institucijama BiH zbog odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u tom entitetu.

Podsjetimo da je jučer iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručeno da sve strane trebaju poštovati odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike su pozvali da izvršavaju svoje ustavne dužnosti. Iz OHR-a je poslana slična poruka.

Oko 18:20 sati ambasadori su napustili zgradu Predsjedništva BiH bez izjava za medije.

Za sada nema informacija o zaključcima sastanka niti o tome kakve su poruke poslale diplomate političarima iz bh. entiteta.