Ne propustite
91

Dodjela nagrada i tri sjajna dokumentarca obilježit će posljednji dan AJB DOC-a

E. Lj.
Foto: AJB DOC
Foto: AJB DOC
Peti, ujedno i posljednji, dan drugog izdanja AJB DOC Film Festivala donosi tri sjajna dokumentarca i svečanu dodjelu nagrada.

S početkom u 16:30 sati možete pogledati film "Bugarski san" reditelja Srđana Šarenca koji donosi neobičnu priču o Petri Kallenbach, penzionerki iz Njemačke koja u potrazi za boljim životom ostavlja sve i odlazi u Istočnu Evropu.

Nakon toga, u 18 sati, možete pogledati film "Glasajte za Kiberu" koji opisuje život najvećeg sirotinjskog naselja u Keniji u Najrobiju. Film se temelji na naraciji fotografa Dona koji predstavlja širok spektar različitih osoba spremnih na suočavanje s okrutnom sudbinom i nepovoljnim okruženjem. Primjer su priče učiteljice Bente, zaražene HIV-om, koja je otvorila vrtić za djecu iz HIV pozitivnih porodica, ili bivšeg boksera Tunkera koji u svojoj školi boksa uči djecu samoodbrani. Film češkog reditelja Martina Páva iznosi na vidjelo jedinstvenu atmosferu u ovom sirotinjskom naselju, čak i u mučnim trenucima, izazvanim dramatičnim događajima koji su pratili predsjedničke izbore.

Nakon toga slijedi svečana ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje prvog AJB DOC Film Festivala. U sklopu programa Last Minute Cinema u 20 sati će biti prikazan film "Kuća male zvijezde" kojim hrvatska novinarka i rediteljica Slađana Lučić donosi priču o životu Nudžejme Softić, lektorice na sarajevskoj Al Jazeeri Balkans, žene koja je svojim postupcima dokazala da je u životu moguće biti ko želiš, da je moguće postati bolji čovjek, pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava.

Svi zainteresovani karte za projekcije na AJB DOC festivalu mogu kupiti svakog dana od 11 do 21 sat u Box Officeu Multiplexa Cinema City, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM. Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala kao i sinopsisi filmova dostupni su na službenoj web stranici festivala.