Sveto mjesto
131

Izraelska policija sukobila se Palestincima u kompleksu Al-Aqse: Povrijeđene desetine vjernika

S.H.P.
Izraelska policija i Palestinci sukobili su se danas u kompleksu džamije Al-Aqsa, jer je preklapanje muslimanskih i jevrejskih praznika dovelo do napetosti među vjernicima. U sukobu je povrijeđeno 37 ljudi.

U Jerusalemu je policija ispalila zvučne bombe te vjernike napala gumenim mecima i pendrecima.

"Vjernici su lakše povrijeđeni, a njih 14 je hospitalizirano radi daljnjeg liječenja" naveli su iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Policija je saopćila i da su četvorica policajaca ranjena dok su palestinski demonstranti bacali kamenje na njih. Jutros su muslimani širom svijeta dočekali Kurban-bajram, a hiljade Palestinaca molilo se u džamiji Al-Aqsa. Ovaj praznik poklopio se s jevrejskim praznikom Tisha B'av-a koji također povećava broj posjeta ovom svetom mjestu.

Kako bi pokušali ublažiti napetosti, policija je zabranila radikalnim Jevrejima da uđu u džamiju zbog velikog broja muslimanskih vjernika i mogućih sukoba, javili su izraelski mediji. No Palestinci su se plašili da će im posjeta biti dozvoljena te su zbog toga protestvovali. Nakon toga su izbili sukobi s policijom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Palestinski vjernici blokirali su ulazak nakon sukoba i kazali da će svojom dušom i krvlju braniti Al-Aqsu.

"To je naša džamija, to je naš praznik. Odjednom su došle snage sigurnosti i počeli udarati vjernike i ispaljivati zvučne bombe", rekla je Assisa Abu Sneineh koja je bila na protestima kada su izbili sukobi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Naime, ovo mjesto jedno je od najosjetljivijih mjesta kada je izraelsko-palestinski sukob u pitanju. To mjesto je treće najsvetije mjesto u islamu i najsvetije mjesto za Jevreje.