biznis
0

Zvaničnici EU i SAD optimistični u vezi s krizom u eurozoni

FENA
Mario Draghi
Mario Draghi
Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi i američki ministar finansija Timothy Geithner izjavili su danas da je eurozona ostvarila "izvanredan" napredak prema riješenju dužničke krize, dok istovremeno jača nada u skori dogovor o otpisu dijela grčkog duga.

Geithner , koji kao i Draghi učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimovalištu Davosu, također je pohvalio napore Evrope da izađe iz krize i istakao da su najnovije mjere ojačale kredibilitet zajedničke evropske valute, prenijele su agencije.

Čelnik ECB-a, Drahgi, izjavio je da su preduzete mjere protiv mnogih faktora koji su prije četiri godine izazvali finansijsku krizu, iako je apelovao na vlade da djeluju brže na primjeni svojih antikriznih programa.

"Postignuti napredak je izvanredan. U poređenju sa periodom od prije samo pet meseci, eurozona je danas potpuno drugačija", rekao je Drahgi i dodao da je fiskalni sporazum, čije prihvatanje razmatra većina evropskih zemalja, ključan za napore za ublažavanje krize.

O tom sporazumu će se razgovarati 30. januara na samitu EU u Bruxellesu.

Dragi je istakao da je jedan od glavnih uzroka krize manjak regulative, kao i nedostaci bankarskog sektora.

"Ipak, mnogo toga se promjenilo nabolje. Banke danas imaju više kapitala, manje dugova i imunije su na ogromne bonuse koji su bili karakteristični za period krize", rekao je šef ECB.

Njegov optimizam djelimično se temelji i na ranijoj izjavi komesara Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja, Olija Rena o tome da bi dogovor sa privatnim kreditorima oko otpisa dijela grčkog duga mogao da bude sklopljen već prije samita u ponedeljak.

Gajtner je u Davosu istakao da su prisutni pokazatelji da je najgori dio krize prošao.

"Evropa ostvaruje napredak. Tri nove vlade, italijanska, grčka i španska, obavljaju veoma težak posao, a ECB primjenjuje mjere koje moraju da se primjene", rekao je on.

Američki ministar je dodao da je Evropi potreban "jači i uverljiviji zaštitni zid" i ukazao na mogućnost da će SAD i zemlje u razvoju izdvojiti za Međunarodni monetarni fond više sredstava za potrebe finansiranja napora za spas prezaduženih članica eurozone.