Federalne inspekcije
0

Značajno poboljšanje stanja kod većine poslodavaca

FENA
Federalni inspektori iz pet inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove, u koordinaciji sa kantonalnim inspektorima, obavili su inspekcijske nadzore u okviru akcije pojačanog nadzora suzbijanja rada nacrno u vremenu od 9. novembra do 5. decembra na području svih kantona osim Bosanskopodrinjskog kantona, pri čemu su uočili značajno poboljšanje stanja, saopćeno je danas iz Federalne uprave.

Osnovna zapažanja provedenog pojačanog inspekcijskog nadzora u novembru je da se stanje kod većine poslodavaca u odnosu na predhodne provedene kontrole, odnosno na stanje utvrđenu u toku prethodnih organizovanih nadzora, značajno poboljšalo u smislu poštivanja zakonskih propisa.

Naime, inspekcijskim nadzorom je zatečeno daleko manji broj osoba koje su angažovana na radu kod subjekta nadzora suprotno Zakonu, a i disciplina isplate plaća i uplate doprinosa je na većem nivou nego je to konstatovano ranijim kontrolama.

Isto tako treba istaći da je u nastavku provedenih nadzora odnos poslodavaca prema inspektorima bio daleko korektniji, te da su unaprijed pripremljenom dokumentacijom u mnogome pomogli efikasnijem vršenju inspekcijskog nadzora.

Posebno je značajan pozitivan odnos javnosti, odnosno građana prema provedenim aktivnostima i aktivno sudjelovanje u otkrivanju i prijavljivanju poslodavaca kod koih su angažovana lica na radu na crno.

Inspekcije su u svom djelovanju, gdje je to bilo moguće, primjenjivale preventivne mjere a gdje se radi o kršenju materijalnih propisa primjenjivale su i represivne mjere izdavanjem prekršajnih naloga.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa kantonalnim inspekcijama, izvršila je 9.304 inspekcijska pregleda i zatečen je 691 neprijavljeni radnik, gdje je inspekcija u svom djelovanju izdala subjektima nadzora 6.436 prekršajnih naloga i pri tome izrekla kazne u visini 5.412.266 KM.

U okviru akcije pojačanog nadzora iz oblasti radnih odnosa federalni i kantonalni inspektori obavljali su inspekcijske nadzore na području svih Kantona osim Bosanskopodrinjskog kantona. U vezi s tim, za provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora iz oblasti radnih odnosa angažovano je 38 inspektora rada od čega osam federalnih, a ostali su kantonalni inspektori sa ovlašenjima federalanih inspektora rada.

Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora inspektori su, u svim slučajevima gdje su utvrdili nezakonitosti u zasnivanju radnog odnosa, neredovne isplate plaća, nepoštovanja propisa iz oblasti penzijskog i zdravstvenog osiguranja i drugih povreda zakona, izricali su propisane kazne, a djelovali restriktivno i zatvarali privredne objekte samo u iznimnim slučajevima.

Može doći do zaključka da je inspekcijski nadzor vršen u srednjim i većim privrednim društvima, jer je ukupno pregledano 3.231 subjekat sa ukupno 57.859 zaposlenika, a da su zatečene samo 622 osobe bez regulisanog radno-pravnog statusa, što je relativno mali broj u odnosu na broj pregledanih subjekata, ali se to može pripisati uspjehu prethodnih akcija, odnosno općoj prevenciji i redovnom radu inspektora, kao i podizanju poslovne svijesti poslodavaca.