Upozorenje korisnicima VISA-e
0

Zloupotrebljene i kartice klijenata bh. banaka

Piše: E. Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kartična kompanija VISA, čije kartice se koriste i u BiH, prije nekoliko dana se oglasila obavještenjem o započinjanju istrage o mogućem hakiranju jednog servera za procesuiranje kartica u Istočnoj Evropi. Zbog ovoga su i banke, odnosno korisnici VISA kartica u BiH, imali problema.

"U posljednjih nekoliko dana primijećena je zloupotreba manjeg broja kartica izdatih u Bosni i Hercegovini te u još nekoliko zemalja regije, a korištenih u inozemstvu kod određenih trgovaca, među kojima je i dio kartica u izdanju naše banke. Postoji osnovana sumnja da je do ove zloupotrebe došlo krađom podataka sa servera tih trgovaca, o čemu se trenutno vodi istraga na međunarodnom nivou. Nije bilo upada u bankarski sistem naše banke", rekao je za Sarajevo-x.com Emir Jildizlar, PR Raiffeisen banke u BiH.

U ovoj banci navode da nije ugrožena sigurnost novca njihovih klijenata te da su preduzete preventivne mjere u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba.

Obavijestili klijente

"Naš sigurnosni sistem je u skladu sa najvišim sigurnosnim standardima postavljenim na nivou RZB grupacije. Napominjemo da su kartice koje je izdala naša banka sigurne za upotrebu i da ih klijenti nesmetano mogu koristiti na svim prodajnim mjestima", kažu u Raiffeisen banci.

Nakon što je uočena zloupotreba određenog broja kartica izdatih u BiH, u Raiffeisen banci kažu da su poduzeli sve da bi bila spriječena daljnja zloupotreba.

"Mi smo, u sklopu preduzetih aktivnosti za sprečavanje zloupotrebe kartica, onemogućili korištenje dijela kartica za koje postoje pretpostavke da bi mogle biti zloupotrijebljene, uz prethodno obavještavanje klijenata. Pojednim klijentima je djelimično onemogućeno korištenje kartica s ciljem zaštite njihovog novca i sprečavanja zloupotreba", rekao nam je Jildizlar.

Iz UniCredit Bank su nam također rekli da su primili obavijest od VISA Internationala, budući da su njihovi članovi.

Zaštita korisnika kartica

"Primili smo službenu obavijest o hakerskom upadu u bazu podataka kuće koja procesira transakcije s POS terminala velikih lanaca benzinskih pumpi u regionu. Naime, po takvoj spoznaji VISA International je u obavezi obavijestiti sve banke članice čije kartice su na tim benzinskim pumpama imale makar i jednu transakciju u razdoblju na koje se odnosi sumnja da su podaci mogli biti kompromitirani, u ovom slučaju od novembra 2010. do 7. decembra 2011. godine, kako bi se poduzele aktivnosti s ciljem zaštite korisnika kartica. Ovu istu obavijest, s ispisom brojeva kartica kojima su one izdavatelj, dobile su i sve druge banke članice VISA Internationala", rekla je za Sarajevo-x.com Selma Riđanović-Kenović, direktorica Marketinga i komunikacija UniCredit banke u BiH.

U ovoj banci kažu da su u skladu sa internim pravilima odmah informisali klijente čije su se kartice našle na ovom spisku, kako bi spriječili eventualnu zloupotrebu. Klijentima su sugerisali da zatvore te kartice kako bi im se izdale nove o trošku banke.

"Do ovog trenutka nemamo spoznaju da je ijedna od kartica sa spiska koji je zaprimila banka zaista i zloupotrijebljena. Klijente smo kontaktirali s ciljem prevencije neželjenih događaja", rekli su u UniCredit banci.