biznis
0

Zlato ponovo iznad 1.670 dolara

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijena zlata za trenutnu isporuku jutros je na dalekoistočnome tržištu skočila na iznad 1.670 dolara za uncu (31,1 grama), dok je zlato za isporuku u decembru prodavano po cijeni od 1.671 dolar i 40 centi.

Na povećanje interesa za ovim plemenitim metalom uticalo je nepovjerenje investitora nakon što je slovački parlament odbio da prihvati povećanje izdvajanja u fond za finansijsku stabilizaciju krizom pogođenih zemalja Evropske unije.

Analitičari ističu da je nastavak neizvjesnosti oko rješenja dužničke krize Grčke, Portugala, Irske, Italije i Španije katalizator rasta cijena zlata i srebra, budući da se plemeniti metali među ulagačima smatraju najsigurnijim utočištem. 

Za razliku od nafte, čija je cijena od početka godine snižena za gotovo sedam procenata, zlato je u istom periodu poskupljalo za čak 17 posto, što je pokazatelj nepovjerenja ulagača u oporavak svjetske privrede.

Odnos cijene barela nafte u odnosu na cijenu unce zlata u posljednje dvije decenije bio je prosječno 14,5, što znači da se za jednu uncu zlata moglo kupiti 14,5 barela nafte. Taj odnos danas je na nivou od 19,5, s time da je kada su cijene plemenitih metala dosegle vrhunac u ljetnom periodu taj odnos bio i više od jedan na prema 22.

I cijena srebra je u porastu. Srebro za isporuku u decembru prodavano je po cijeni od 32,22 dolara za uncu, što je za oko jedan odsto više u odnosu na cijenu prethodnog dana. 

Platina se i dalje prodaje po nižoj cijeni od zlata i kreće se u rasponu između 1.510 i 1.530 dolara za uncu.
Evropska centralna banka juče je saopštila da je ukupna vrijednost njenih zlatnih rezervi pala za 181 milion eura i sada iznosi 419 milijardi i 824 miliona eura. Smanjena je i vrijednost rezervi stranih valuta za 100 miliona eura - na 191 milijardu eura.