biznis
0

Zlatno doba češkog izvoza

FENA
Češku vanjskotrgovinsku razmjenu i dalje pokreću proizvođači automobila koji privredi omogućuju ostvarivanje golemog viška unatoč rastućim cijenama nafte, prenosi češka novinska agencija CTK najnovije ocjene analitičara.

"Paradoksalno, podaci koji ukazuju na zlatno doba za češki izvoz dolaze u vrijeme kada se cijene nafte nalaze na rekordno visokim razinama", kazao je analitičar Raiffeisenbanka, Ales Michl.

Cijene nafte udvostručile su se od početka 2005., no one su pogodile sve kompanije diljem svijeta što znači da češke kompanije ne bi trebale izgubiti svoju konkurentsku sposobnost.

Višak u češkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni skočio je u junu na 8,9 milijardi čeških kruna (315,9 miliona eura).

"Iako smo uvezli 28,4 posto više nafte promatrano količinski na godišnjoj razini, za nju smo platili 73,4 posto više nego godinu dana ranije zbog visokih cijena", kazao je analitičar Next Financea, Vladimir Pikora.

Ministar trgovine i industrije Milan Urban kazao je da će vanjskotrgovinska razmjena ostati motor za cjelokupnu češku privredu u ovoj godini.

"Nedvojbeno je također zahvaljujući ubrzanju privrednog rasta u zemljama EU da će se brzi rast češke privrede nastaviti u ovoj godini", kazao je Urban.

Dodao je da bi višak u vanjskotrgovinskoj bilanci ove godine mogao dostignuti između 50 i 69 milijardi kruna, dok većina analitičara procjenjuju da će se njegova vrijednost kretati od 45 do 50 milijardi kruna.