biznis
0

Zlatni BAM dodijeljen najuspješnijim bankama u BiH

FENA
Magazin “Banke u BiH” u izdanju “Privredne štampe” d.o.o. Sarajevo danas je na svečanosti u Sarajevu peti put dodijelio priznanje Zlatni BAM.

Zlatni BAM su dobili Centralna banka BiH, Raiffeisen Bank BiH, Hypo Alpe-Adria-Bank, UniCredit Zagrebačka banka, Turkish Ziraat Bank, Bobar banka i Union banka.

Centralna banka BiH je dobitnik nagrade Zlatni BAM za ukupan doprinos razvoju bankarskog sektora u BiH.

Raiffeisen Banci BiH d.d. Sarajevo dodijeljena su dva Zlatna BAM-a, za najveću bankarsku aktivu u BiH u iznosu 3.098.319.000 KM, te najveći ukupni kapital u iznosu 200.279.000 KM.

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar je kao i prethodne godine, dobitnik Zlatnog BAM-a za najveći iznos dioničkog kapitala. Banka je u prošloj godini u odnosu na prethodnu uspjela povećati dionički kapital za 20 miliona maraka tako da je na kraju prošle godine dionički kapital iznosio 140 miliona KM.

UniCredit Zagrebačka banka d.d. Mostar ostvarila je najveću stopu prinosa (ROE) na dionički kapiatal u BiH u prošloj godini u iznosu 29,93 odsto.

Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Sarajevo je i lani bila banka koja zabilježila najveću stopu prinosa na aktivu (ROA) od 3,79 odsto. Ova banka je u kategoriji bila najbolja i za 2005. godinu.

Bobar banka a.d Bijeljina je banka s najbržim rastom depozita u BiH u prošloj godini s 115,77 odsto.

Union banka d.d. Sarajevo najveća je banka u BiH u prošloj godini s pretežno ili isključivo domaćim kapitalom. Njena aktiva u prošloj godini iznosila je 163.422.000 KM.

Priznanja Zlatni BAM dodijeljena su najuspješnijim bankama u BiH na osnovu objavljenih skraćenih revizorskih izvještaja o prošlogodišnjem poslovanju.