BDP svega 4.080 dolara
0

Životni standard u BiH jedan od najlošijih

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ekonomija bivših komunističkih zemalja nije propala, no da bi uhvatila korak s ekonomijom zapada bit će potrebno mnogo vremena, a sam pronalazak načina za to je težak i dugotrajan proces, piše 'The Economist', prema čijem proračunu BDP po glavi stanovnika u BiH iznosi 4.080 dolara.

Prema anketi koju je provela Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj većina anketiranih iz bivših komunističkih zemalja izjavila je kako je bolje živjela 1989. godine, u dobu kada je i došlo do razlaza komunističkih zemalja Centralne Evrope, nego posljednjih nekoliko godina.

Globalna ekonomska kriza dovela je u pitanje budućnost brojnih građana zemalja Istočne Evrope, koji pak nemaju ni vremena da razmišljaju o budućnosti pokušavajući preživjeti sadašnjost.

Zemlje Istočne Evrope uveliko kasne sa reformama obrazovanja i zdravstvene zaštite, a prema posljednjoj analizi BDP je u odnosu na 2008. godinu pao za 6,2 posto.

Građani ovih zemalja su suočeni sa većim porezima, manjim platama, manjom javnom potrošnjom, a veliki broj njih je izgubio svoje radno mjesto. Sve to govori da će ekonomski oporavak zemalja Istočne Evrope biti veoma težak i dug.

Da bi se uopšte moglo govoriti o napretku ekonomije EBRD smatra da se prvo mora poboljšati pravni sistem u bivšim komunističkim zemljama.

Naime, strani ulagači nisu zainteresovani za ulaganja u zemljama gdje pravda spora ili je uopšte nema, a također mora se poraditi na boljoj regulaciji, te umanjiti birokratska procedure.

Ipak, pojedine zemlje su uspjele da se trgnu iz crne ekonomske rupe, a najviše zahvaljujući tome što su znale iskoristiti strana ulaganja.

Od bivših jugoslovenskih zemalja u tome se najviše ističe Slovenija, a zatim Hrvatska.

Bosna i Hercegovina je na samom dnu liste kada je u pitanju životni standard u bivšim socijalističkim zemljama.

Naime, BDP u Bosni i Hercegovini iznosi svega 4. 080 dolara, dok primjerice Hrvatska ima 13.220 dolara BDP po glavi stanovnika.

Naime, od bivših jugoslovenskih zemalja na prvom mjestu je Slovenija koja ima BDP od 24.180 dolara, zatim Hrvatska, Crna Gora u kojoj je BDP po stanovniku 6.510 dolara, odmah poslije Crne Gore je Srbija sa BDP- om od 5.480 dolara, te Makedonija sa 4.410 dolara.

Iza Bosne i Hercegovine se nalaze jedino Albanija sa 3.450 dolara, Ukrajina sa 2.520 dolara po glavi stanovnika i Moldavija sa BDP-om od 1.510 dolara po glavi stanovnika.