Ponovo štrajkuju radnici "Konjuha"
0

Živinice: Nema proizvodnje dok svi ne dobiju platu

Piše: D. Brkić
Foto: Š. Gadžo
Foto: Š. Gadžo
Radnici živiničkog "Konjuha" ponovo su u štrajku, jer rukovodstvo preduzeća nije ispoštovalo dogovor o isplati po 200 KM za sve uposlenike nekadašnjeg privrednog giganta. Naime, radnici u neposrednoj proizvodnji su dobili obećani novac, ali radnici koji obavljaju režijske poslove – nisu.

“Štrajkujemo jer nije ispoštovano ono što je dogovoreno. Zbog toga sada tražimo da nam se isplate plate za septembar, oktobar i novembar prošle godine. Sve dok se taj naš zahtjev ne ispoštuje neće biti ništa od pokretanja proizvodnje”, izjavio je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikalnog odbora.

Tokom dana među radnicima se proširila informacija kako je aktuelni direktor Osman Abadžić podnio ostavku. Ipak, zvanične potvrde takve informacije za sada nema.

U međuvremenu u Živinicama se pojavio Haris Kljajić. Predstavio se kao predstavnik stranih investitora koji su spremni izvući “Konjuh” iz dugogodišnje agonije. Navodno biznismeni Jovan Sams i Peter Antonov, žele investirati novac u “Konjuh”.

Kljajić je na sastanku sa predstavnicima radnika rekao kako strani biznismeni namjeravaju oživjeti proizvodnju u kojoj bi učestvovalo oko 50 radnika, uvele bi se nove proizvodne linije, isplatile bi se zaostale plate i druge obaveze…

Ipak, ovakve Kljajićeve najave u Živinicama su dočekane s rezervom. Radnici upozoravaju na atraktivnost lokacije preduzeća “Konjuh” i mogućnost da se fabrika zatvori zauvijek, a da se na atraktivnom gradskom zemljištu grade objekti za posve druge namjene.