Na 50. godišnjicu
0

Zgrada BBC-a u Londonu postaje kreativna imperija

Sarajevo-x.com
Britanski medijski gigant BBC objavio je planove za gradnju multimilionskog projekta kojim će zgrada Television Centrea u kojoj je sjedište ove TV kuće biti pretvorena u "kreativnu četvrt". Slavna zgrada uskoro će dočekati 50. godišnjicu.

Ogromna lokacija na zapadu Londona bit će pretvorena u multimedijalni i umjetnički centar. BBC će dio svojih poslova obavljati u TV centru, ali će pozvati i nezavisne producentske kompanije, umjetničke grupe i servise poput YouTubea da sa njima podijele prostor.

Prema prijedlogu, BBC bi trebao prodati Television Centre, te potom iznajmljivati neke od studija kako bi nastavio sa programom. Ostatak centra bio bi dijelom srušen, kako bi se izgradile nove građevine, a dijelom bi postao sjedište nezavisnih produkcijskih kompanija i organizacija, piše Guardian.

Generalni direktor BBC-a Mark Thompson obećao je saradnju sa drugim kulturnim i građanskim institucijama, te obznanio kako ova TV kuća planira organizovati izložbe, koncerte i druge komercijalne aktivnosti.

Television Centre otvoren je 29. juna 1960. godine i mjesto je odakle je BBC emitovao svoje najuspješnije programske sadržaje. Još 2007. objavljeno je da planiraju da ga prodaju i do 2012. se presele u obnovljenu građevinu Broadcasting House u centralnom Londonu i Salford Quays u Manchesteru.