biznis
0

Žene u EU zarađuju manje od muškaraca

FENA
Žene u Evropskoj uniji tokom svog radnog vijeka zarađuju prosječno 17,5 posto manje od muškaraca, saopćeno je iz Evropske komisije uoči 5. marta - Dana jednakih plata kojim se u EU prvi put obilježava pravo na ravnopravnu zaradu.

Datum 5. marta odabran je ove godine kako bi zorno oslikao koliko dana više moraju žene raditi na istom poslu kako bi zaradile ono što su muškarci zaradili u protekloj 2010. godini.

Evropska komisija predana je smanjivanju rodnog jaza u platama i u septembru prošle godine objavila je strategiju ostvarenja rodne jednakosti.

Ove godine Dan jednakih plata pada uoči međunarodnog Dana žena, podsjećaju iz Bruxellesa.

Potpredsjednica Evropske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding tim povodom podsjeća da 97 miliona žena u Evropi radi od početka godine no platu za rad primit će zapravo tek za sedmicu nakon 5. marta.

"Dan jednakih plata podsjeća nas na to koliko je još ostalo posla na premošćivanju jaza među spolovima. Zajedno sa zemljama članicama i socijalnim partnerima nastojat ćemo smanjiti jaz u platama u EU tako da jednog dana obilježavanje ovakvoga dana postane nepotrebno", kaže Reding.

Jednake plate za isti rad jedno je od temeljnih načela u EU još od Rimskog sporazuma iz 1957. Uprkos tome, raskorak u platama sporo se smanjuje i prema posljednjim podacima iz 2008. najmanji je u Italiji (pet posto) a najveći u Estoniji (30 posto).

Evropska komisija podsjeća da raskorak u platama između žena i muškaraca ima odraza i na njihove penzije. Kao rezultat toga 22 posto žena suočeno je sa siromaštvom u starijoj dobi nasuprot 16 posto muškaraca.