Vladimir Usorac
0

Zemlje u okruženju već krše CEFTA sporazum

FENA
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac podržava donošenje zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH, uz tvrdnju da bh. susjedi već krše CEFTA sporazum.

“Hrvatska, recimo, i sada krši CEFTA sporazum. Uvela je zabranu uvoza đubriva, odnosno mogu ga izvoziti samo dvije firme i ono je tamo jeftinije 30 posto nego u BiH”, tvrdi Usorac u izjavi za Fenu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a također tvrdi i da domaćim proizvođačima "odgovara da susjedi BiH uvedu recipročne mjere”, nakon što se usvoji zakon o zaštiti domaće proizvodnje u BiH.

„Oni imaju 20 do 50 puta veći izvoz u BiH, nego mi u te zemlje. Ako oni ne daju da se naše robe izvoze tamo ni mi nećemo njima. I mi smo u dobiti”, tvrdi Usorac.

Delegacije Evropske komisije u BiH nedavno je upozorila da zakon koji je u parlamentarnoj proceduri BiH, a odnosi se na zaštitu domaće proizvodnje, ukoliko se donese, doveo bi do uvođenja visokih carinskih tarifa za poljoprivredne proizvode uvezene iz nekih od susjednih zemalja, posebno Hrvatske i Srbije.

Ukazali su i da bi građani BiH na kraju plaćali visoke cijene u trgovinama zbog nedostatka tržišne konkurencije.

Usvajanje ovog zakona značilo bi jasno kršenje obaveza BiH prema CEFTA sporazumu i dovelo u pitanje opredijeljenost BiH prema Procesu stabilizacije i pridruživanja koji potcrtava važnost dobre regionalne saradnje i posebno ističe dobru provedbu CEFTA-e kao njenog važnog elementa, kaže se u izjavi Delegacije Evropske komisije u BiH.