Novi red vožnje
0

Željeznice RS će imati samo dva međunarodna putnička voza

FENA
Međunarodni putnički saobraćaj koji održavaju Željeznice Republike Srpske od narednog mjeseca pretrpjet će značajne promjene.

Od osam međunarodnih putničkih vozova, koliko ih je sada u saobraćaju, po novom redu vožnje koji stupa na snagu 9. decembra, bit će samo dva i to na relaciji Sarajevo - Zagreb i Zagreb - Sarajevo, umjesto trenutne linije Ploče - Zagreb - Ploče.

Putnike na ovoj relaciji prevozit će "talgo" vozovi Željeznica Federacije BiH. Rezervacija će biti obavezna i koštat će tri, a dodatak na komfor za međunarodni saobraćaj bit će sedam KM.

Stupanjem na snagu novog reda vožnje na relaciji Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo saobraćat će dva poslovna međuentitetska voza, potvrđeno je iz Željeznica RS-a.

I lokalni putnički saobraćaj ostaje na redukovanom nivou, koji je još početkom augusta usaglašen s resornim ministarstvom, kada su prestali da saobraćaju vozovi za Maglaj, dijelom za Šamac i na relaciji Novi Grad - Blatna.

Prelaskom na novi red vožnje u saobraćaju koji održavaju Željeznice RS-a bit će 52 teretna i 31 putnički voz, od čega su 23 lokalna, dva međunarodna, dva međuentitetska poslovna i četiri međuentitetska lokalna.

Željeznice RS-a već godinama imaju finansijske probleme, posluju s gubicima, a akumulirani "minus" prešao je 190 miliona KM.

Iz Vlade RS-a su još ranije najavili i tematsku sjednicu da bi se našlo rješenje za probleme u ovom javnom preduzeću.