Zbog štrajka mašinovođa ŽRS
0

Željeznice FBiH voze 20 posto manje tereta

FENA
Željeznice Federacije BiH svakodnevno trpe velike štete zbog obustave rada mašinovođa u Željeznicama RS.

"Prevoz tereta svaki dan je manji za oko 20 posto, jer se teretni saobraćaj ne odvija preko Doboja za pravce Bosanski Šamac i Volinje. Zbog toga je dogovoreno da se prevoz određenih roba iz Zenice za Bugarsku i Makedoniju (i obrnuto) preusmjeri prema Brčkom i barem na taj način djelomično umanje štete“, rečeno je Feni u Željeznicama Federacije BiH.

Lokalni, unutrašnji i međunarodni putnički saobraćaj u Željeznicama FBiH odvija se s velikim kašnjenjima, zbog obustave rada mašinovođa Republike Srpske.

Vozovi Željeznica FBiH redovno saobraćaju do stanice u Doboju, gdje putnici presjedaju u autobuse kojima se dovoze do Bosanskog/Slavonskog Šamca. U Bosanskom/Slavonskom Šamcu opet presjedaju u voz i nastavljaju putovanje prema Beogradu, odnosno Budimpešti.

Putnici koji Željeznicama FBiH putuju u pravcu Zagreba, također u Doboju presjedaju u autobuse kojima se voze do stanice Volinje, gdje ponovo sjedaju u voz i nastavljaju putovanje u pravcu Zagreba.

Isti režim saobraćaja, kako kažu u Željeznicama Federacije BiH, važi i u obrnutom smjeru. Presjedanje u autobuse organizirale su Željeznice RS.