biznis
0

"Zeleni" u Hrvatskoj protiv izgradnje termoelektrane u Tomislavgradu

SRNA
Najavljena izgradnja Termoelektrane Kongora i otvaranje Rudnika lignita na području opštine Tomislavgrad digli su na noge članove ekoloških udruženja "Zeleni" u susjednoj Dalmaciji, koji se žestoko protive izgradnji ovih objekata na području Federacije BiH (FBiH) koje graniči sa Hrvatskom.

Predsjednik Ekološkog udruženja "Naša baština" iz Tomislavgrada Miro Šumanović potvrdio je lokalnim medijima da je i Ministarstvo zaštite životne sredine Hrvatske zatražilo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH detaljne informacije o budućoj Termoelektrani u Kongori kako bi se izjasnili o mogućim štetnim posljedicama izgradnje ovog energetskog objekta.

Šumanović je rekao da se zahtjev "Zelenih" i resornog ministarstva u Hrvatskoj zasniva na činjenici da su i Hrvatska i BiH potpisnice međunarodne konvencije ESKO o procjeni uticaja na okolinu projekata koji se podižu u blizini državnih granica.

Prema Šumanovićevim riječima, u Termoelektrani Kongora godišnje bi izgaralo više od 3,5 miliona tona lignita najlošijeg kvaliteta, sa velikim procentom pepela i sumpora, te ugljen-dioksida i ugljene prašine, a iz postrojenja ovog objekta ispuštala bi se velika količina ulja za podmazivanje koje bi kroz nadzemne i podzemne tokove zagađivalo i rijeke Cetinu, Vrljiku i Jadro u susjednoj Dalmaciji.

Prema najavi investitora "Elektroprivrede Herceg-Bosne" iz Mostara, Termoelektrana Kongora trebalo bi da bude izgrađena do 2015. godine, a njena godišnja proizvodnja bila bi 2 790 gigavat-sati električne energije. Izgradnji termoelektrane i otvaranju rudnika lignita najviše se protive stanovnici Kongore, Borčana, Mandinog Sela i Lipe, sela koja se nalaze u neposrednoj blizini mjesta na kojem je predviđena izgradnja.