Luksuz na vidiku
0

"Zbogom Monako, dobar dan Montenegro"

FENA
"Zbogom Monako, dobar dan Montenegro", piše Sunday Times u naslovu članka o planovima da se luka u Tivtu pretvori u novu luksuznu marinu za svjetski džet-set.

Putevi su loši a snabdijevanje vodom nepouzdano u zapuštenoj bivšoj jugoslavenskoj vojnoj luci, ali to ne odvraća britanske investitore od velikih planova, piše ovaj list, podsjećajući da je crnogorska obala popularna među slavnim i bogatim još od 50-ih i 60-oh godina prošlog stoljeća.

Grupa poznatih investitora, među kojima je i lord Rothschild, želi od Tivta napraviti novi Monako, koji je i sam nekad bio siromašno ribarsko selo, nadajući se da će Porto Montenegro, kako će se nova marina zvati, biti magnet za bogate jahtaše koji krstare Mediteranom.

Za početnu ideju je zaslužan Peter Munk, kanadski milijarder, osnivač i direktor kompanije Barrick Gold Corporation, koja se bavi proizvodnjom zlata i posjeduje najpoznatije rudnike zlata u svijetu.

Munk kaže da je logika ovog poslovnog plana prosta - broj luksuznih jahti koje traže usidrenje stalno raste i luka Tivat je sve zagušenija.

Što se tiče infrastrukture tivatskog područja, za to će se pobrinuti Evropska banka za obnovu i razvoj i Svjetska banka, prenosi Sunday Times.