Problemi japanskih firmi
0

Zbog zračnih jastuka Honda povlači 440.000 vozila

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zbog problema sa otvaranjem zračnim jastuka Honda će povući 437.700 vozila, uglavnom sa sjevernoameričkog tržišta, ali i iz Japana, Meksika, Tajvana i Australije, javlja BBC.

Prvi opoziv automobila japanskog proizvođača desio se u novembru 2008., ali je tada bilo riječi o tek 4.000 vozila Accord i Civic sedan. Sredinom 2009. problem se dogodio sa 510.000 vozila.

Najava Honde dolazi u vrijeme kada i Toyota povlači preko osam miliona vozila zbog problema s papučicom gasa.

Honda je drugi najveći proizvođač automobila iz Japana, a iz ove kompanije su izjavili da je konstruktorska greška dovela do opasnosti od pretjeranog napuhivanja i mogućeg pucanja zračnih jastuka, pri čemu metalne krhotine koje se raspu mogu biti smrtnosne za putnike.

Ova greška već se povezuje uz 11 povreda i jednu smrt.

"Ne možemo biti u potpunosti sigurni da će se zračni jastuk vozača u vozilima koje povlačimo ponašati prema predviđenom", objavili su iz Honde.

Planirano je povlačenje modela Accord, Civic, Odyssey, Pilot, CL i CR-V iz 2001. i 2002. godine, te Acure TL iz 2002. Vlasnici ovih vozila trebaju otići do autorizovanih zastupništava Honde čim prime poziv.

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana iz Honde su najavili povlačenje 650.000 vozila zbog greške koja dozvoljava prodor vode u mehanizam elektronskih podizača stakla, zbog čega može doći do pregrijavanja i topljenja plastike.