VTK BiH
0

Zbog suše manji prinosi, ali će vino biti kvalitetno

FENA
Ovogodišnja suša je nečemu i pogodovala - berba grožđa je poranila, prinosi su manji, ali se očekuje dobar kvalitet vina.

„Ovo je jedna od najboljih godina na našem području za vinogradarstvo u zadnjih 30 godina. Prinos je dosta manji, ali je zato kvalitet izuzetno dobar“, izjavio je danas u Sarajevu Zoran Obren Vukoje, vlasnik Vinarije „Vukoje“, pred konstituirajući sjednicu Grupacije proizvođača vina Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

On je napomenuo da za ovu firmu nikada nije bilo presudno koliko će biti proizvedeno ili izvezeno vina, nego da je u prvom planu kvalitet. Vinarija Vukoje, kako je dodao, izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, te brojne zemlje EU, među kojima i u Francusku.

Govoreći o problemima s kojima se suočavaju proizvođači, Vukoje je izdvojio prekomjerni uvoz grožđa, te da im u ovoj oblasti nedostaje zakon o vinu.

Sekretar Asocijacije za poljoprivredu i prehrambenu industriju VTKBiH Zvonimir Papoči kazao je da je Komora pokrenula postupak konstituisanja ove grupacije uvažavajući inicijativu proizvođača vina u BiH.

„Potreba za tom grupacijom osjecala se i ranije iako smo pružali pomoć našim proizvođačima vina odlaskom na razne sajmove“, dodao je Papoči.

Na konstituirajućoj sjednici, po njegovim riječima, bit će upriličena rasprava o položaju proizvođača vina u BiH, a glavna tema je izlazak naših priznatih vinara na japansko tržište.

„Proizvođače ćemo upoznati i s mogućnostima na američkom i kineskom tržište, ali zasad je izvjesno da će nastupiti u martu u Tokiju na sajmu „Foodex Japan 2013“. Predstavnici Japanske ambasade će ih upoznati sa beneficijama koje će tamo uživati - besplatan štand, osoblje, somelijeri, a pokušat ćemo da obezbjedimo i besplatan transport uzoraka“, kazao je Papoči.

Po njegovim riječima, naši priznati vinari će na tom sajmu biti u prilici da dogovore već za narednu godinu isporuku svojih vina, bez obzira na udaljenost između dvije zemlje. Za izlazak na to tržište, kao i sva druga, kako je istakao Papoči, presudan je kvalitet vina.