Svjetsko tržište
0

Zbog smanjenja zaliha cijene nafte skočile

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene nafte oporavile su se u srijedu na međunarodnim tržištima, prekoračivši ponovno razinu od 73 dolara za barel zahvaljujući neočekivano velikom padu zaliha sirove nafte u SAD-u i slabijem dolaru.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u januaru porasle su na američkom tržištu 88 centi na 73,50 dolara, nakon što su u utorak pale za 1,31 dolar. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 78 centi i iznosile 75,97 dolara.

Američki naftni institut (API) izvijestio je u utorak da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale za čak 5,8 milijuna barela, dok su analitičari očekivali njihov rast. Kao razlog za pad zaliha navedena je povećana proizvodnja goriva u rafinerijama.

Dodatnu je podršku cijenama nafte pružio pad vrijednosti dolara u srijedu prema košarici valuta, za 0,3 posto, budući da su cijene nafte iskazane u dolaru, što je čini jeftinijom za imatelje drugih valuta, pa potiče kupovine.

"Na tržištima nafte nastupila je korekcija cijena nakon nekoliko dana velikih padova", kazao je David Wech iz tvrtke JBC Energy u Beču. "Podaci o zalihama također su očigledan faktor podrške", dodao je.

Podaci API-ja pokazali su i pad zaliha benzina, za 753.000 barela, te rast zaliha destilata, koji uključuju lož-ulje i dizel, za milijun barela.

Daljnji putokaz o američkim zalihama osigurat će sedmični izvještaj američke vlade koji će biti objavljen tokom dana, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 74,80 dolara, u odnosu na 75,76 centi koliko je iznosila u ponedjeljak.