Svjetska tržišta
0

Zbog "prenaglog" oporavka tržišta, nafta i dalje u padu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su se spustile na oko 71 dolar po barelu, nastavljajući se povlačiti s najviše razine u gotovo osam mjeseci pod utjecajem rasta vrijednosti dolara i upozorenja analitičara da je oporavak tržišta prenagao.

Na američkom tržištu barel nafte pojeftinio je 81 cent na 71,23 dolara. Na tržištu u Londonu cijena nafte oslabila je 66 centi na 70,26 dolara.

Nakon što su u četvrtak zaključile trgovine na najvišoj razini od 20. oktobra od 72,68 dolara za barel, cijene su u petak pale ali ih analitičari i dalje smatraju previsokima.

"Sa stajališta temeljnih tržišnih kretanja, cijene nafte već su daleko dogurale i sada je na redu umjeren pad usprkos tehničkim pokazateljima koji sugeriraju drukčije", ocjenjuje Edward Meir iz MF Globala.

Dodatan je uteg za cijene jačanje dolara, koje smanjuje privlačnost ulaganja u tržišta roba čije su cijene izražene u američkoj valuti.

S obzirom na pad globalne potražnje i visoke zalihe, analitičari smatraju korekciju opravdanom, a nisu je zaustavili ni postizborni politički nemiri u Iranu, vodećem izvozniku nafte.

Meir tumači da iranska previranja vjerojatno neće osobito utjecati na kretanja na energetskim tržištima. "Naravno, događaji u Iranu mogli bi odgoditi korekciju cijena ako stvari krenu nepovoljnim smjerom", dodao je.

Dok cijene nafte dobivaju poticaj od rasta nada u skori gospodarski oporavak, političari u zemljama potrošačima istovremeno izražavaju zabrinutost da bi taj rast za njih mogao imati nepovoljnih gospodarskih posljedica.

Tako je francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde kazala da se ministri G-8 zalažu za uvođenje mjera suzbijanja oscilacija cijena na naftnim tržištima, koje ugrožavaju učestale pokazatelje oporavka gospodarstava.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak pala 42 centa u odnosu na prethodni dan i iznosila je 70,45 dolara.