biznis
0

Zbog krađe kabla korisnici Telemacha u Visokom nisu imali signal

Klix.ba
Korisnici usluga Telemacha na području Visokog 19. marta 2013. godine nisu bili u mogućnosti koristiti ove usluge, a stvarne razloge prekida objasnili su iz kompanije u saopćenju za javnost.

"Devetnaestog marta 2013. godine u 15:25 sati došlo je do iznenadnog prekida u pružanju svih usluga na spomenutom području, a ekipa zadužena za održavanje optičkih kablova je istog trenutka izašla na teren i ustanovila da je prekid nastao na lokaciji između dva naselja u Visokom - Prijeko i Čekrekčije, te da je prouzrokovan presijecanjem optičkog kabla na dva mjesta, koje je izvršila nepoznata osoba ili više njih. Tom prilikom je ukraden dio kabla Telemacha", objašnjeno je.

Prekid je saniran istog dana u 22:45 sati.

"Ovaj nasilni prekid telekomunikacijskog saobraćaja prije svega je nanio štetu korisnicima usluga, a na taj način i kompaniji Telemach. Želimo naglasiti da je o navedenom događaju obaviještena nadležna policijska uprava i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), koji će, nadamo se, preduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na zaštiti imovine i telekomunikacijskog saobraćaja u BiH. Da je riječ o organiziranom činu sa jasnom namjerom govori i činjenica da je počinilac bio upućen u lokaciju na kojoj se nalazi podzemna telekomunikacijska infrastruktura Telemacha, te način na koji je presijecanje kabla izvršeno, uz prikrivanje dijela iskopane cijevi i na taj način otežavajanje ekipi na terenu da locira mjesto prekida", poručili su iz Telemacha i izvinili se svim korisnicima sa područja Visokog koji zbog ovog događaja nisu mogli koristiti njihove usluge.

"Nadamo se što skorijem otkrivanju počinioca i prestanku prakse oštećivanja i otuđivanja naše imovine s kojom se već neko vrijeme susrećemo", dodali su na kraju saopćenja za javnost.