BH-Gas
0

Završena studija za planirani gasovod Zenica-Travnik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U BH-Gasu su u toku intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje novog transportnog gasovoda visokog pritiska ukupne dužine 41 km, koji predstavlja prvu fazu gasifikacije Srednjobosanskog kantona.

Ovim projektom će se osigurati opskrba čistim i efikasnim gorivom industrijskog i sektora široke potrošnje u Busovači, Vitezu, Novom Travniku i Travniku.

Projekt je, u smislu finansiranja putem kreditnog aranžmana, podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a projekt je podržan i od Vijeća ministara BiH, te Vlade Federacije BiH.

Za ovaj projekt urađena je studija uticaja na okolinu u okviru koje su, u skladu s politikom zaštite okoline, izvršena istraživanja kojim je procijenjen utjecaj projekta na okolinu.

Istraživanja su pokazala da su pozitivni učinci povezani s predloženim projektom izgradnje gasovoda daleko veći u odnosu na nepovoljne utjecaje na okolinu.

Shodno domaćoj legislativi, proceduru izdavanja okolinske dozvole za projekt provode nadležna kantonalna ministarstva, saopćeno je iz BH-Gasa.