biznis
0

Završena obuka prve generacije energetskih certifikatora u BiH

FENA
U Sarajevu je u petak obilježen završetak obuke prve generacije energetskih certifikatora objekata u Federaciji BiH.

Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj d.o.o. Sarajevo (CETEOR), odlukom Ministarstva prostornog uređenja FBiH, ovlašten je kao nosilac Programa osposobljavanja i usavršavanja za energetske preglede i energetsko cetrificiranje objekata.

Program osposobljavanja počeo je 9. februara i pohađao ga je 31 učesnik iz cijele BiH. U narednom mjesecu predviđena su još dva termina obuke za koje, kako ističu u CETEOR-u, vlada velika zainteresiranost.

"Cilj nam je osposobiti stručnjake koji će moći da na neovisan način provode energetske preglede i certifikaciju objekata te izrađuju popratne preporuke za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih karakteristika objekata", kazala je Feni projekt menadžer u CETEOR-u Samra Prašović.

Ministarstvo prostornog uređenja je prema Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH pokrenulo izradu niza novih pravilnika iz oblasti energetske efikasnosti.

Implementirajući osnovne odredbe EU-ove Direktive 2002/91 o energetskim svojstvima zgrada, tim pravilnicima uvodi se obaveza energetskog pregleda i certificiranja objekata kao i nova filozofija i pristup proračunima.

Nakon obuke, CETEOR je polaznicima izdao uvjerenja o učestvovanju u programu usavršavanja na osnovu kojeg stiču pravo polaganja ispita pred stručnim odborom pri Ministarstvu prostornog uređenja FBiH.