biznis
0

Završena konferencija o gasu jugoistočne Evrope

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu je danas završena 5. međunarodna konferencija o gasu regiona jugoistočne Evrope koja je u protekla tri dana okupila oko 250 stručnjaka iz oblasti gasne privrede iz regiona i svijeta.

Organizatori i učesnici su konferenciju ocijenili veoma uspješnom i smatraju da je u potpunosti ispunila očekivanja. Mišljenja stručnjaka i autora su da prirodni gas definitivno ima budućnost u regionu, ali da mnogo toga ovisi od stava vlasti i energetskih strategija.

Konferenciju o temi "Prirodni gas u svjetlu novih intencija na energetskom tržištu", organizirao je Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT) pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, uz podršku Međunarodne gasne unije (IGU).

Prezentirano je 55 stručnih referata tokom sedam tematskih sesija: Stanje i perspektive gasnog sektora u EU i svijetu; Razvoj gasnih sistema u zemljama regiona i njihovo povezivanje; Nove tehnologije za korištenje prirodnog gasa - primjena s obnovljivim izvorima energije; Tehnička pravila, standardi i edukacije u gasnom sektoru; Uloga prirodnog gasa u energetskoj efikasnosti; Kogeneracijska postrojenja na prirodni gas - uticaj i značaj za tržište toplotne i električne energije i Primjena IC tehnologija u gasnom sektoru.

Na skupu je bilo govora o rastu uloge prirodnog gasa na energetskom tržištu jugoistočne Evrope kroz primjenu novih tehnologija i u sinergiji s obnovljivim izvorima energije, a u uvjetima smanjenja uloge nuklearne energije na evropskoj i svjetskoj energetskoj sceni, kao i o štednji energije zbog očekivanog rasta cijena energenata.

Posebno su fokusirani projekti proizvodnje električne energije iz gasa, odnosno kombinovani procesi proizvodnje toplotne i električne energije.