Grupacija MIMS
0

Završena dokapitalizacija lista "Oslobođenje"

FENA
Dnevna novina "Oslobođenje" u proteklom periodu napravila je velike pomake i u cjelosti je završena dokapitalizacija (što podrazumijeva i registraciju kod nadležnog suda) u iznosu od 17,5 miliona KM.
  • Dokapitalizacija je izvršena od Sarajevske pivare i firmi iz Grupacije MIMS, kazala je danas novinarima direktorica "Oslobođenja" Lidija Korać.

Ona je istakla da osnovni kapital "Oslobođenja", odnosno kapital koji je i ugovoren i uplaćen, iznosi 24 miliona KM. Naglasila je činjenicu da se ta dnevna novina prvi put u posljednjih 20 godina može pohvaliti s pozitivnim poslovanjem u prethodnom mjesecu, te kazala da je to prije svega rezultat dokapitalizacije ali i timskog rada, drugačijeg pristupa poslu i marketinškog pristupa, te uređivačke politike.

Korać navodi i da "Oslobođenje" nema kreditnih zaduženja niti bilo kakvih obaveza prema nadležnim državnim i entitetskim institucijama, te da su u cjelosti izmirene obaveze prema Fondu PIO i Zavodu za zdravstveno osiguranje. Izvršeno je i povezivanje staža, a Korać navodi da uposlenici te dnevne novine ostvaruju sva prava iz radnog odnosa koja su im garantirana zakonom.

"Bio je to težak i mukotrpan proces koji je zahtijevao mnogo finansijskog ulaganja i truda, te profesionalan pristup poslu", kazala je Korać.

Izrazila je nadu da će "Oslobođenje" ponovo zauzeti mjesto koje mu, kako je rekla, objektivno pripada, te da će nastaviti njegovati tradiciju i truditi se da bude pristupačan svih bh. građanima.

Predstavnik vlasnika Nazif Branković precizirao je da je sa ovom dokapitalizacijom "Oslobođenje" steklo sve uvjete da može iz kapitala namiriti nepokriveni gubitak koji se godinama gomilao u toj dnevnoj novini. On je istaknuo da je "Oslobođenje" tek sad na zdravim nogama i može normalno funkcionirati.

Prema njegovim riječima, u posljednjih šest mjeseci prema istraživanjima nezavisnih agencija zabilježen je najveći rast tiraža "Oslobođenja" u odnosu na druge dnevne novine u BiH.

Glavna i odgovorna urednica Vildana Selimbegović smatra da je rast tiraža najbolji pokazatelj da su čitatelji prepoznali ambicije uposlenika te dnevne novine da izvještavaju objektivno, profesionalno i njihovo nastojanje da "Oslobođenje" bude novina svih bh. građana.