biznis
0

Završen proboj tunela na prevoju Čemerno

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Proboj tunela preko planinskog prevoja Čemerno, na magistralnom putu Gacko - Foča, je završen, a sada slijedi njegova obrada sa prskanim betonom, priprema za hidroizolaciju pa betoniranje rekao je Srni Mihajlo Čobelić, rukovodilac gradilišta preduzeća "Integral inženjering", koje je nosilac poslova.

Podsjetivši da su radovi na proboju tunela počeli 15. aprila 2009. godine, te da su rokovi od nekoliko mjeseci "probijeni" zbog problema imovinske i geološke prirode, Čobelić je rekao da će radovi biti nastavljeni i tokom zime bez obzira na niske temperature. Tunel preko planinskog prevoja Čemerno, čija je ukupna dužina 2.109 metara, najduži je u BiH.

Radovi, za koje je vlada RS izdvojila 72 miliona KM, počeli su u septembru 2008. godine, a predviđena je izgradnja dva mosta, dva tunela i vijadukt. Do sada je završen veliki most od 409 metara u Trnovoj luci i radi se trasa puta od tri kilometra između mosta i malog tunela.	Dok ne budu završeni radovi na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko planinskog prevoja Čemerno odvijat će se privremenom obilaznicom.

Gradnjom novog puta dužine oko devet kilometara, koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u BiH, putna komunikacija preko Čemerna bit će skraćena za oko četiri kilometra, a predstavljat će i najkraću saobraćajnu vezu Srbije sa primorjem Crne Gore.

Prilikom nedavne posjete gradilištu, predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić je istakao da je riječ o najzahtjevnijem projektu finasiranom iz Razvojnog programa RS, za koji neće biti probijena finasijska konstrukcija, napomenuvši da su izvođači radova najavili da će projekat biti završen krajem sljedeće godine.