Slavonski Brod
0

Završen Kongres pilanara jugoistočne Evrope

FENA
Danas je u Slavonskom Brodu završen prvi Kongres pilanara jugoistočne Evrope, na kojem je sudjelovalo više od 300 predstavnika pilanske industrije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, dobavljači tehnologija iz Njemačke, Austrije, Italije i Francuske te sektorski stručnjaci iz Europske unije.

Tema kongresa "Slaba tehnološka ulaganja i nedostatak sirovine: mogu li lokalne pilane opstati?“ pokazala se vrlo aktualnom budući da je velik dio sudionika iz zemalja regije tokom svojih prezentacija i panel rasprava iznio vrlo sličnu problematiku koja trenutno prevladava u primarnoj preradi drva.

Uz mnoge pesimistične izjave o tome kako bi mnogi trenutno željeli zatvoriti pilane, ali ne mogu zbog preuzetih kredita, moglo se čuti i dosta afirmativnih stavova koji se baziraju na boljem korištenju lokalne sirovine.

Strani stručnjaci ističu prednost kvalitetnog šumskog resursa na Balkanu pa im je nelogično da uz takve komparativne prednosti pilane propadaju.

Rascjepkanost interesa i nedostatak lobija koji bi pomagali ovu granu gospodarstva, moguće je ubuduće riješiti strukovnim povezivanjem i udruživanjem, uz korištenje znanja evropskih udruženja i strukovnih asocijacija, naglašeno je.

Među uzrocima takvog stanja navedeno je da nedostaju razvojne strategije, nema integracije u evropska udruženja. na tržištu djeluje previše pilana s različitim i rascjepkanim interesima.

Kako je rečeno trenutno se koristi tek 60% prerađivačkog kapaciteta, a tržište slobodne sirovine se smanjuje iz godine u godinu. Uočava se i nedostatak najnovijih tržišnih i tehnoloških informacija, primjenjuju se zastarjele i neučinkovite tehnologije, ne postoji brend regionalnog drveta na svjetskom tržištu.

Potrebno je bolje iskoristiti drvnu biomasu, ali ne pretjerivati s izgradnjom velikih energetskih pogona pod svaku cijenu jer nema raspoložive sirovine koja je i inače preskupa i nekvalitetno eksploatirana pa se šumska bogatstva zemalja regije ne koriste dovoljno.

Konstatirano je i da je obrazovanje stručnih kadrova nedostatno te je potrebno organizirati edukacijske cikluse za primjenu novih numerički upravljanih tehnologija.

Na prostoru jugoistočne Evrope posluje više od 2.500 pilana različite veličine i tehnološkog stupnja prerade. Primarna prerada zajedno sa šumarstvom zapošljava više od 130.00 radnika i preradi 7 milona kubika pilanske oblovine. U zemljama regije se godišnje posiječe više od 20 milona m3 drveta pa stoga drvo može biti dobra osnova za razvoj regionalnog gospodarstva, što je bio slučaj u prošlosti.

Prema predviđanjima EOS-a (Evropska organizacija pilanske industrije) i ETTF-a (Evropska federacija trgovaca drvetom), predviđa se oporavak od krize pa će u Evropi do 2011. godine proizvodnja piljene građe mekog drveta ostvariti rast u odnosu na prošlu godinu (102 mil. m3 u 2008. / 90,5 mil. u 2009. / 97,2 mil. u 2010. / 100,4 mil. u 2011.).

"Zemlje regije su dobrodošle u evropska strukovna udruženja, a na Kongresu se uvidio veliki potencijal prerade drveta u ovom dijelu Evrope, unatoč mnogim problemima koji su prisutni. Udruživanjem bi se ojačala pozicija pilanara i poboljšale njihove šanse za uključivanje na globalno tržište", izjavio je Filip de Jaeger, tajnik (EOS-a) i Evropske konfederacije drvoprerađivačke industrije (CEI BOIS)

Sljedeće izdanje Kongresa predviđeno je za oktobar 2011. godine, ponovno u Slavonskom Brodu.