biznis
68

Završavaju se radovi na Hotelu Zagreb, još uvijek se ne zna namjena objekta

Piše: A. Dž.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nepunu godinu dana od početka radova izgradnja Hotela Zagreb u centru Sarajeva privodi se kraju. Objekt je izvana skoro u potpunosti završen, a ostali su još samo sitni radovi koji bi trebali biti okončani sljedeće sedmice.

Sedžad Mizdrak, tehnički direktor firme Neimari d.o.o, koja je izvođač radova, rekao nam je da su pri kraju i radovi u unutrašnjosti objekta te da je trenutno u toku čišćenje podnih obloga.

"Što se tiče vanjskog uređenja, uradili smo i trotoare oko objekta, a sad počinje uređenje centralnog platoa i ulaznog stepeništa", kaže Mizdrak te dodaje i da je izmijenjen dio asfalta u ulici Vladimira Valtera Perića koji je oštećen u toku izvođenja radova.

"Čekaju se još priključci struje, vode i ostalih usluga, ali to sve zavisi od komunalnih preduzeća. Objekt je u principu završen, a ono što je preostalo bit će gotovo sljedeće sedmice", kaže Mizdrak.

Prema riječima našeg sagovornika, koju namjenu će imati ovaj rekonstruisani nacionalni spomenik BiH, još uvijek nije poznato. O tome će odlučivati vlasnica Dinka Pinezić.

Hotel je izgrađen prije 110 godina za vrijeme Austro-ugarske monarhije kao historicističko ostvarenje. Između dva svjetska rata pobornici moderne su dali ukloniti historicističke dekorativne elemente, te je Hotel Zagreb poprimio puno jednostavniji izgled kakav se pamti i od prije agresije na BiH.

Tokom rata 1992-1995 hotel je bio gađan granatama, zapaljen je, te u potpunosti uništen. Nacionalnim spomenikom BiH proglašen je 2011. godine.