biznis
0

Zatvorena fabrika u urbanom dijelu Srebrenice

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Početkom ove godine na ulazu u Srebrenicu započeo je probni rad Fabrike za proizvodnju ograde na bazi piljevine i plastike. Ovaj pogon, u halama nekadašnje Vezionice pokrenula je kompanija Rattan iz Brčkog.

Međutim, pokazalo se da ova fabrika ne ispunjava eko-norme, pa je na insistiranje općinskog eko inspektora, proizvodnja privremeno obustavljena.

"U ovom slučaju radi se o hemijskom zagađivaču. S obzirom da je pogon bio smješten u urbanom dijelu grada, bio sam priunuđen da izdam rješenje o obustavi proizvodnje. U slučaju da dobije saglasnost i ispuni eko norme, ovaj pogon može ovdje i ostati, ali bi bilo poželjno da se premjesti u industrijsku zonu, na teritoriju Mjesne zajednice Potočari“, rekao je Ilijas Begić, općinski eko inspektor.

Po pokretanju proizvodnje na bazi plastike i piljevine, građani naselja Baratova su negodovali jer su svakodnevno osjećali nesnosni žestok i zagušljivi miris iz Ratan-ovih pogona, nakon čega je intervenisala i nadležna općinska komisije i zabranila daljni rad ovog pogona.