Projekat "Volontiraj-kreditiraj"
0

Zaposlite srednjoškolca na jedan dan za 15 KM

Sarajevo-x.com
Više od 500 srednjoškolaca iz 20 bh. gradova je zaposleno do sada, a aktivisti udruženja "Infohouse" od polovine avgusta intezivno traže zaposlenje za još 1.400 srednjoškolaca koji žele da rade na Socijalni dan 9. oktobra.

Do sada je najviše učenika zaposleno u Sarajevu, dok se u Bihaću, Zenici, Janji, Grudama i Posušju još niko nije odazvao kako bih zaposlili učenike na jedan dan.

Najviše učenika, njih čak stotinu, do sada je zaposlila Uprava Grada Banja Luke, dok će 30 učenika iz tri grada imati priliku da radi u Komisiji za deminiranje BH MAK.

Iz udruženja "Infohouse" se nadaju da će i ostali poslodavci, privrednici, firme i institucije prepoznati kvalitet projekta, podržati mlade i pružiti im priliku da na jedan dan 9. oktobra zaposle učenike i isplate im dnevnicu od 15 KM.

Projekat "Volontiraj - kreditiraj" ove godine obuhvata 20 bh. gradova, 100 srednjih škola i 1.900 srednjoškolaca. U okviru projekta srednjoškolci jedan školski dan zamjene radnim danom na različitim zaposlenjima, a sav novac koji zarade taj dan ulože u projekat koji učenici osmisle, a koji je od društvene važnosti za njihov grad.

Uz pomoć 15 partnerskih organizacija, donatora Gtz-a i medijskih pokrovitelja, projekat "Volontiraj - kreditiraj" se iz mjeseca u mjesec uspješno realizuje

Osim radnog iskustva, srednjoškolci će u okviru projekta dobiti znanje o projekt menadžmentu u sklopu radionica koje će se održavati. Do sada je radionica održana u Brčkom i Srebrenici, gdje su učenici imali priliku da nauče kako i na koji način da osmisle, prezentuju i realizuju projekat od društvenog značaja za njihovu zajednicu. Radionice za učenike bit će održane tokom cijelog septembra, a uz to i intezivna medijska kampanja kao i lobiranje firmi i poslodavaca kako bih zaposlili što veći broj srednjoškolaca.