biznis
0

Zaposleni u "Fokusu" dovedeni na rub egzistencije

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Klub novinara u Banjoj Luci dao je podršku zaposlenima u dnevnom listu Fokus koji vode šestomjesečnu bezuspješnu borbu za pet neisplaćenih plaća i 30 mjeseci neuplaćenih doprinosa zbog čega su, kako je saopćeno, dovedeni na rub egzistencije.

"Apelujemo na poslodavca i vlasnika dnevnog lista Fokus da svim zaposlenima isplati pošteno zarađen novac i ispoštuje obaveze po osnovu doprinosa", stoji u saopćenju banjalučkog Kluba novinara.

Pozivaju nadležne institucije Republike Srpske, zadužene za kontrolu provođenja zakona iz oblasti radnog prava, da utvrde činjenično stanje i postupe prema svojim ovlaštenjima kako bi bila ispoštovana prava zaposlenih dnevnog lista Fokus.

Također, pozivaju i poslodavce i vlasnike svih medija u Republici Srpskoj da poštuju zakonom o radu propisana prava zaposlenih i tako daju doprinos poboljšanju statusa novinara i ostalih medijskih radnika koji su ionako, prema statistikama, među najmanje plaćenim profesijama u ovoj zemlji.

"Nedopustivo je da se novinari koji svakodnevno izvještavaju o kršenju radnih prava u društvu, suočavaju s nepoštovanjem vlastitih prava u medijskim kućama u kojima su zaposleni", zaključuje se u saopćenju Kluba novinara Banja Luka.

Vezani članci