biznis
0

Zaključen petogodiŠnji stečaj u "Bosanki" Doboj

FENA
Doboj
Doboj
Nakon pet godina u preduzeću "Bosanka" Doboj, nekad jednom od najvećih proizvođača sokova i prerađevina od voća i povrća na ovim prostorima, okončan je stečajni postupak, čime je ono i zvanično ugašeno.

"Bosanka" se tako priključila neslavnom spisku od više od 800 firmi u RS-u koje su zbog lošeg vođenja gomilale gubitke i na kraju završile u stečajnom postupku, a većina je likvidirana.

U proteklih pet i više godina radnici su upozoravali na teško stanje u preduzeću, ogromne minuse, ali i sumnjivu rasprodaju fabričkih mašina.

Na kraju je knjigovodstvena vrijednost “Bosanke” u momentu otvaranja stečaja, 25. maja 2007. godine, iznosila 7,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), dok su dugovi bili devet miliona KM.

Međutim, dugogodišnji stečajni postupak i skoro nikakva zainteresiranosti potencijalnih kupaca dodatno su snizili cijenu nekratnina ove nekade uspješne fabrike.

Stečajna upravnica Brankica Stojaković-Kvaternik obavijestila je sud o izvršenoj glavnoj diobi stečajne mase, a ukupan priliv sredstava iznosio je 2.155.751 KM, od čega su 100-postotno isplaćeni povjerioci višeg isplatnog reda, dok su oni općeg isplatnog reda dobili sredstva od 10,80 posto.

Rezervirana su i sredstva za spor koji se vodi po tužbi povjerioca "Stork“ Doboj radi osporenog potraživanja u iznosu od 46.450 KM, navedeno je u rješenju Okružnog privrednog suda Doboj od 4. maja, u kojem se konstatira da je zaključen stečajni postupak u preduzeću "Bosanka“ Doboj.