biznis
0

Zahtjev za hitnu deblokadu računa Energopetrola

FENA
Koordinacioni odbor Sindikata, Vijeće uposlenika i JOB Energopetrola d.d Sarajevo u ponedjeljak su nakon zajedničkog sastanka uputili HVB Central profit banci zahtjev za hitnu deblokadu računa ove kompanije.

U otvorenom pismu članu Uprave HVB Central profit banke Almiru Krkaliću navode da je apsolutno neprihvatljivo da u završnoj fazi dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo, koja je zvanično podržana Odlukom Vlade FBiH donesenom na posljednjoj sjednici, ova banka posegne za blokadom svih računa Energopetrola istovremeno napominjući da je kompanija redovno i u cijelosti izmirivala obaveze i znajući da posjeduje založno hipotekarno pravo nad najvrednijom imovinom kompanije.

Blokada računa je u proteklih desetak dana nanijela nenadoknadivu štetu Energopetrolu, te s naplaćenih pet miliona KM praktično iscrpila sve komercijalne rezerve robe kojima su raspolagali.

"Molimo vas i zahtijevamo da hitno skinete blokadu s naših računa i omogućite da kroz naše društvo preživi i 1.059 radnika i njihovih porodica", navode u pismu i dodaju da argumantovano zahtijevaju i dopunski rok za deblokadu od 60 dana u kome bi se proces dokapitalizacije priveo kraju, a samim tim naplatili svi povjerioci, radnici ostali na poslu i izbjegao stečaj.

Koordinacioni odbor Sindikata, Vijeće uposlenika i JOB Energopetrola ističu da su u proteklih osam godina samo na ime kamate platili više od 11 miliona KM, što im daje za pravo da u ovako odsudnom trenutku po radnike Energopetrola zatraže od HVB Central profit banke pomoć i razumijevanje.