biznis
0

Zabrinutost za svjetsku ekonomiju potiskuje cijene nafte

FENA
Cijene sirove nafte oslabile su danas na tržištu u Aziji na blizu 97 dolara za barel, pod pritiskom zabrinutosti da bi usporavanje rasta svjetske ekonomije moglo da umanji potrošnju tog energenta.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu bila je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u New Yorku u padu 13 centi i ugovarana je po 97,17 dolara za barel, nakon što je jučer zaključena na 97,30 dolara, 1,99 dolara jeftinije nego u prethodnom poslovanju.

U Londonu na tržištu ICE sjevernomorska nafta marke "brent" za isti termin isporuke je bila u porastu 10 centi, na 119,20 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Juče je međunarodna agencija za kreditne rejtinge "Standard & Poor's" snizila rejting grčkog duga još dublje na neinvesticionu teritoriju, ukazavši da će ta članica zone eura vjerovatno bankrotirati ako do 2013. godine ne smanji svoj ogromni dug.

Investitori strahuju da bi reprogramiranje grčkog duga moglo da izazove paniku na svjetskom tržištu obveznica i osujeti ionako krhak globalni oporavak.

"Grčka je i dalje crna rupa u kojoj se gube nade u ekonomski oporavak", ukazala je energetski konsultant Cameron Hanover, dodavši da je glavni uzrok slabljenja cijena nafte nastavak strahovanja da globalni oporavak možda gubi zamah.

"Gotovo svakog dana se pojavi neki nov ekonomski pokazatelj koji više ide u prilog anemičnom oporavku nego jakom i dinamičnom", rekla je ona.

Vlada Kine je danas saopćila da je inflacija u toj zemlji u maju porasla na 5,5 posto, na najviši nivo za gotovo tri godine, dok je industrijska proizvodnja prošlog mjeseca povećana jakih 13,3 posto.