Raiffeisen bank BiH
0

Zabilježen pad ukupnog profita od skoro 70 posto

FENA
Predsjednik Uprave Raiffeisen bank BiH Michael Mueller danas je izjavio u Sarajevu da je ta banka, uprkos turbulentnom ekonomskom okruženju i ekonomskoj krizi, u 2009. ostvarila "pristojne" poslovne rezultate.

Zaključno s 31. decembrom 2009., kako je kazao, Banka je po aktivi prednjačila među bankama koje posluju u BiH, dok je u odnosu na 2008. zabilježen pad ukupnog profita od 69,63 posto, što je na nivou pada profita ukupnog bankarskog sektora u BiH u protekloj godini (69,04 posto)

Ukupna aktiva Banke na kraju 2009. iznosila je 4,21 milijardu KM, dok je ukupan kapital iznosio 367 miliona KM i u odnosu na godinu ranije on je povećan za 2,63 posto.

Mueller je na konferenciji za novinare organiziranoj povodom godišnjeg poslovanja Raiffeisen bank BiH i njenih trenutnih aktivnosti, istaknuo da je ova banka u protekloj godini imala i naplatu potraživanja na prihvatljivom nivou te da javne diskusije o ukidanju jemaca nemaju osnova.

Jemac je zakonom tačno regulirani instrument koji se koristi u svim zemljama uređenog pravnog sistema i njegovo ukidanje otežalo bi struktuiranje kreditnih zahtjeva i dovelo do smanjenja kreditne ponude.

Također je kazao da je zagovaranje uvođenja odbora za kamatne stope apsurdan prijedlog koji potpuno negira svaku ekonomsku logiku te da bi to dovelo do povlačenja komercijalno orijentiranih kompanija s tržišta.

Dino Osmanbegović, član Uprave Raiffeisen bank BiH, istaknuo je da je Banka "raspoložena" da u ovoj godini participira u kreditima za projekte u BiH koji se odnose na izvozno orijentirane kompanije, energetiku, putnu infrastrukturu i telekomunikacije, prehrambenu i proizvodnu industriju, pa i trgovinu, jer su to grane industrije s potencijalom razvoja te da, u tom kontekstu, ima nove kredite.

Istaknuto je i to da je Banka, kao društveno odgovorno preduzeće, u 2009. u novoj zgradi Centrale u Sarajevu otvorila vlastitu galeriju i time dala priliku mladim i talentiranim umjetnicima da samostalno izlažu, otpočela zapošljavanje osoba s invaliditetom, u saradnji sa savezom Sumero, podržavala rad domova za nezbrinutu djecu, kao i dječijih domova te bila jedan od pokretača projekta izgradnje dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama u Tuzli.