Elektroprivreda BiH
0

Za tri godine planirano 1,43 milijarde investicija

FENA
U 2008. ostvareni su rekordni rezultati u poslovanju Elektroprivrede BiH u poslijeratnom periodu - istakao je danas na godišnjoj konferenciji za novinare generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Amer Jerlagić.

Za ovu godinu bila je planirana proizvodnja od 6.771 GWh, a bit će ostvarena proizvodnja od 7.301 GWh električne energije, što je za 7,8 procenata više od plana a za 11,6 posto više nego 2007. godine.

Jerlagić je kazao da je Skupština Elektroprivrede BiH jučer među ostalim usvojila trogodišnji plan poslovanja za period 2009.- 2011. godina i ovaj period bi trebao biti obilježen velikim investicionim ciklusom u Elektroprivredi BiH u kome je planirano milijardu i 427 miliona KM investicija. Elektroprivreda će osigurati iz vlastitih sredstava i putem amortizacije oko milijardu KM, a 427 miliona KM bi bilo planirano kreditno zaduženje za obnovljive izvore električne energije.

Izvršni direktor za finansijsko poslovanje EPBiH Besim Halilović kazao je da očekuju da će na kraju ove godine ukupni prihod iznositi oko 810 miliona KM, a očekivana dobit na kraju godine premašit će 35 miliona KM.

Planirana dobit za 2009. bila bi 80 miliona KM, a planirani prihod veći od milijarde KM. "Naravno, to je plan, vidjećemo kakva će biti realizacija, ali smatramo da imamo elemente da dođemo do tog prihoda", kazao je Jerlagić.

Elektroprivreda BiH, prema njegovim riječima, trenutno ima značajne bilansne viškove, ali to ne smije zavarati i nužno je krenuti u investicioni ciklus da ne bismo 2013. ili 2014. godine došli u situaciju da moramo uvoziti električnu energiju.

Jedan od najznačajnijih poslova pokrenutih u Elektroprivredi BiH u 2008. godini je raspisivanje tendera za izradu projektne i druge dokumentacije za kapitalne investicije kao što su izgradnja hidroelektrana Ustikolina, Vranduk i Unac te termoelektrana Kakanj i Tuzla i rudnika i TE Bugojno, za što je izdvojeno 16,7 miliona KM.

Tokom godine potpisani su memorandumi o razumijevanju s proizvođačima vjetroenergije, firmama Energy 3 d.o.o i Vjetroenergetika BH iz Mostara, s kojom je formirana zajednička joint venture kompanija EPBiHWind čijih je 67,8 procenata vlasništvo JP EPBiH. Time su stvorene mogućnosti za izgradnju vjetroelektrana, uglavnom na platou Podveležja, instalirane snage do 80 MW.

Istovremeno intenzivirani su i poslovi na realizaciji projekta izgradnje mini hidrocentrala na rijeci Neretvica ukupne snage do 30 MW, a s BH-Gasom zaključen je sporazum o izradi studije za korištenje gasa kao pogonskog goriva u Termoelektrani "Kakanj".

U 2008. završena je rekonstrukcija i modernizacija šest agregata od po 30 MW u HE "Jablanica", završena je rehabilitacija i modernizacija bloka 5 TE "Tuzla", pripremljena tenderska dokumentacija za rehabilitaciju i modernizaciju bloka 6 u TE "Tuzla" i bloka 6 u TE "Kakanj".

U Elektroprivredi BiH kažu da spremno dočekuju i moguće udruživanje s rudnicima Federacije, a ove godine značajna sredstva uložena su i u obrazovanje kadrova, s obzirom na investicioni ciklus koji je pred društvom.